FEM SPANINGAR: "MFF-ledaren Olssons upprättelse"

MALMÖ. Malmö FF besegrade Varbergs Bois med 5-0 på hemmaplan.
Här är Fotbollskanalens fem spaningar från matchen.

Oväntad MFF-elva
Många överraskningar rymdes i Malmö FF:s startelva mot redan avsågade jumbon Varbergs Bois. En känning hos Johan Dahlin gav Ismael Diawara chansen att vakta målet för första gången i årets allsvenska. Mest förvånande var det att vanligtvis givne vänsteryttern Stefano Vecchia inledde på bänken, medan högersidans Sebastian Jørgensen fick chansen från start efter några matcher med endast inhopp. Formationen var ett 3-4-3, med ett offensivt viktat innermittfält bestående av Sebastian Nanasi och Sergio Peña, och anfallsspelare med väldigt flytande positioner.

Malmö borde kontrollerat mer inledningsvis...
De inledande tio minuterna bestod av sluggerfotboll, med målchanser åt båda hållen och ett fartfyllt tempo. Märkligt att MFF inte lyckades kontrollera matchen från start och att de lät Varberg komma till farliga omställningslägen. Efter en kvart fick MFF bättre ordning defensivt, samtidigt som bolltempot i det egna anfallsspelet sjönk. De grävde ändå fram ett ledningsmål i den 35:e minuten. Ismet Lushaku drällde i eget straffområde och bollen hamnade så småningom hos Nanasi, som rullade in sitt elfte mål för säsongen. MFF:s största hot var Taha Ali på vänsterkanten, där Boisförsvarets Oliver Silverholt och Niklas Dahlström förmodligen kliver på bussen hem med yrsel efter ytterns alla dribblingsförsök. Den förre blev också utbytt i halvtid.

… Men Ali ledde laget till en promenadseger
Victor Karlsson fick en bra möjlighet att kvittera tidigt för Bois i den andra halvleken. Men efter att Oskar Sverrisson styrt in Alis skott i eget mål efter en kvarts spel försvann allt hopp om poäng för bortalaget. Inhopparen Otto Rosengren gjorde matchens snyggaste mål fem minuter senare, innan 20-åringen spelade fram Ali till 4-0-målet. En annan inhoppare i Vecchia satte 5-0 på tilläggstid.

Den planenliga segern gör att Malmö sätter press på Elfsborg i guldstriden och övertar serieledningen inför Boråslagets match mot AIK på måndag. Så länge de har Elfsborg inom räckhåll inför lagens drabbning i slutomgången får de anses ha ok förutsättningar till ännu ett SM-guld.

Olssons upprättelse
Det muttrades bland vissa supportrar när MFF förra hösten offentliggjorde en förlängning på två år av Martin Olssons utgående avtal. Ett år senare förstår man att klubbledningen gjorde rätt val. Den 35-årige vänsterbacken har egentligen varit skadefri hela året, tack vare en lite lättare belastning under försäsongen. Olsson gjorde bara några få starter innan hösten, men efter skador på Niklas Moisander och Busanello har veteranen fått fem raka starter. Skadorna ger dock bara en bild av sanningen, för Olsson har också spelat sig till en oväntad startplats.

I detta läge av säsongen agerar han ledare och visar dessutom att han kan användas överallt i försvaret. Hösten 2023 har blivit Martin Olssons upprättelse i MFF och han känns närmast opetbar i detta skede av säsongen.

Sällan man sett Jansson så taggad
Detta var Pontus Janssons första match efter att ha missat två matcher på grund av "doping-gate" - och det märktes. MFF-kaptenen var på motståndare, slängde sig in i dueller och visade med hela sitt kroppsspråk att han inte skulle tillåta ett nytt snedsteg från laget. Jag har nog aldrig sett Jansson så här taggad sedan återkomsten till Malmö.

Publicerad 2023-10-22 kl 19:56