FEM SPANINGAR: "Missen avgjorde - har isen smält?"

HALMSTAD. Halmstads BK besegrade IFK Göteborg med 1-0 på Örjans Vall.
Här är Fotbollskanalens Adam Fröbergs fem spaningar från matchen.

I spelaren ser du höjdpunkter från matchen.

BLÅVITT GÖR DET INTE LÄTT FÖR SIG
I premiären mot Djurgården kom Blåvitt ut starkt och var det bättre laget under de första 20 minuterna. Kort därefter drog Kolbeinn Thordarson på sig två gula kort och visades ut - och IFK Göteborg satte sig själva i en alldeles för svår sits och förlorade tungt med 4-1.

Under veckan har laget försökte lära sig av misstagen och byggt vidare på den vassa starten i premiären. Med ett par justeringar både taktiskt och i startelvan skulle Blåvitt visa att de har tagit tydliga steg framåt under försäsongen.

Då satte man omedelbart sig själva i ett jobbigt läge - igen. Med bristande koncentration redan efter två minuter hamnade IFK Göteborg i underläge, och spelade HBK rakt i händerna. Hemmalaget kunde med det falla lite lägre i försvaret, samtidigt som ett stressat Blåvitt spelade för långsamt och slarvade med både bollbehandlingen och passningsspelet.

Blåvitt spelade upp sig rejält efter 20 minuter och tryckte tillbaka HBK under stora delar av matchen. Då fick man ett jätteläge till kvittering från straffpunkten före paus - men Arbnor Mucolli stod för ett mycket svagt försök och Tim Rönning kunde rädda.

IFK Göteborg spelar i stora delar bra, men om man ska stabilisera sig i allsvenskan i år, efter fjolårets mardrömssäsong, har man inte råd att brista i så banala delar som koncentration och fokus.

BLYTUNGA POÄNG FÖR HBK
Halmstad var länge och väl tillbakatryckta mot IFK Göteborg. Bortalaget samlade ihop för åtminstone en kvittering - men HBK ska inte skämmas för poängen det minsta. Efter en tuff höst och jobbig premiär var detta allt som Magnus Haglund och Halmstad behövde.

En bytung trepoängare mot en storklubb inför publiken på Örjans Vall. Halmstad behöver slipa på det egna spelet, men de tre poängen gav viktig arbetsro och banade samtidigt väg för en ny säsong med tuffa matcher för samtliga bortalag på Örjans Vall.

Mer kunde Halmstad inte ha önskat sig denna söndag.

MATCHENS HÄNDELSE
Det finns några händelser att välja på, men det går inte att undgå hur avgörande Arbnor Mucollis straffmiss blev för matchens utfall. Mål där och IFK Göteborg hade fått ytterligare bränsle och HBK i gungning.

I stället missade 24-åringen och HBK fick energi - medan Blåvitts förhoppningar byttes mot frustration.

I höstas pratade Mucolli om att han hade "is i sina ådror" efter imponerande straffsparkar mot både BP och Hammarby i pressade lägen. Tre straffmissar senare är det svårt att göra annat än att fråga sig: har isen smält?

FRÅGETECKNET
Efter mardrömsstarten satte IFK Göteborg ett tungt tryck på Halmstad. Mucolli och Abraham rörde sig fritt och oberäkneligt medan Yalcouyé och Pyndt styrde och ställde.

Samtidigt hade Pettersson och Norlin periodvis stora problem med att hitta rätt - och inte minst att bli delaktiga i spelet över huvud taget.

IFK Göteborg kom till lägen. Ett par väldigt stora sådana. Men till syvende och sist är det svårt att se vem som ska göra målen i nuvarande uppställning. Kanske kan Laurs Skjellerup göra skillnaden när han är tillbaka från skadeproblemen inom någon vecka, men här och nu saknar Blåvitt avgörande spets framför mål.

Dagens mest icke-kontroversiella åsikt: men som Blåvitt saknar Marcus Berg.

Men det går inte att fastna där, Blåvitt måste hitta vägar till att göra mål alldeles oavsett. Hur mycket bristen på en naturlig avslutare och målskytt i slutändan hinner kosta IFK Göteborg återstår att se - men just nu är det den största pusselbiten som saknas.

MATCHENS SPELARE
1: Tim Rönning. Agerade lugnt, tryggt och med pondus matchen igen. Stod dessutom för ett par vassa räddningar - med straffparaden som kronan på verket.

2: Malick Yalcouyé. Den blåvite succémittfältaren fortsätter att imponera stort i varje framträdande. Drivet, spelförståelsen och arbetskapaciteten sticker ut - igen.

3: Paulos Abraham. Får ett minus för koncentrationsmissen vid HBK:s ledningsmål efter två minuter, men är samtidigt den bästa blåvita offensiva spelaren matchen igenom. Vass en mot en, oerhört rörlig och mer eller mindre ett konstant hot under sin dryga timme på planen.

Publicerad 2024-04-07 kl 16:05