FEM SPANINGAR: "Onödigt tapp av Djurgården - som borde ha vunnit"

STOCKHOLM. Örebro slog Djurgården med 2-1 under onsdagen.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Se Sporten med målen från matchen i spelaren.

Djurgården med kontrollen i första halvlek
I den första halvleken var det Djurgården som kontrollerade det mesta. Hemmalaget hittade inte alltid rätt till en början, men efter lite mer än 20 minuters spel började man komma till målchanser och i den 35:e minuten skallade Emir Kujovic in 1-0 i ett läge där han sällan bränner sin chans. Djurgården vann boll i ett ÖSK-anfall och kontrade snabbt in ledningsmålet. Örebro smög upp då och då, och på sin vänsterkant lyckades man komma fram vid några tillfällen. Efter två mindre lyckade inspel hittade Kevin Wright fram till Nahir Besara i straffområdet i den 39:e minuten, och då kvitterade Besara. 1-1 i paus var inte ologiskt, men långt ifrån givet efter att hemmalaget tagit ledningen. Halvleken var ett steg framåt för Djurgården efter insatsen mot Sirius senast.

Den här matchen borde Djurgården vunnit
Djurgården inledde piggt i den andra halvleken. ÖSK hade problem med hemmalagets tempo och press, och mellan minut 50 och 52 var de blårandiga nära att näta vid tre tillfällen. Just den forceringen lugnade så klart ner sig efter ett tag, men Djurgården skapade överlag ett stort tryck mot Örebro i den andra halvleken. Som åskådare satt man mest och väntade på när Djurgården skulle lirka sig igenom det lågt stående bortalaget, men det hände aldrig. Istället utnyttjade ÖSK ett av få lägen som man fick, i den 89:e minuten, och kunde åka hem med alla tre poäng. Imponerande, ÖSK. Onödigt, Djurgården. Det här var en match som hemmalaget borde ha vunnit. Att man inte klarade av att förvalta det övertag som man hade på ett bättre sätt är ett underbetyg till de blårandiga.

Är Berg ett anfallsvapen framöver?
När Djurgården tryckte på som mest mot slutet bytte tränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf in Erik Berg längst fram i planen. Den långe mittbacken kan mer än bara att försvara sig på en fotbollsplan och med hans fysik blir han så klart ett anfallsvapen på inspel och fasta situationer. Kanske är det något vi får se mer av framöver om Djurgården hamnar i lägen där man jagar mål mot slutet?

Mycket handlar om Besara i ÖSK
Nahir Besara kommer bli superviktig för Örebro. Det är lätt att konstatera det efter två omgångar. Han var bra mot AIK och han var bra mot Djurgården. Forwarden är rörlig, smart, lugn med bollen och ständigt involverad i det som sker. Han gjorde målet för ÖSK i den här matchen och lär kunna bli en poängspelare i år. Han har visat sin kvalitet på allsvensk nivå tidigare och ser inte ut att göra några Örebro-supportrar besvikna den här sejouren.

Olika målvaktstyper i lagen
I och med de tomma läktarsektionerna är det möjligt att höra mycket som sägs nere på planen. I den här matchen blev det tydligt hur olika målvaktstyper det finns inom fotbollen. Jag vet inte om Örebros keeper Oscar Jansson var tyst ens i en sekund under spelets gång. Han instruerade ständigt sitt lag. Tommi Vaiho? Helt lugn. Visst, han skrek till någon gång och hjälpte sina medspelare när han kände att det behövdes, men i jämförelse med Jansson var han tyst som en mus.

Publicerad 2020-06-17 kl 21:16