FEM SPANINGAR: Så var Jordan Larsson i sin AIK-debut

SOLNA. AIK vann mot Norrköping med 1-0.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Se AIK:s segermål i TV4 Sporten i spelaren ovan

Peking var spännande - men inte mer än så
Den första halvleken var en jämn historia, på så vis att det var gästerna Norrköping som hade mycket boll men hemmalaget AIK som främst skapade farligheter. Peking tog sig till en del lovande situationer och exempelvis sköt man fram Godswill Ekpolo, en av sina tre mittbackar, på ett sätt som gav spännande övertag i närheten av straffområdet. Men det stannade där. Mer än spännande såg aldrig IFK ut innan paus, och framåt kändes AIK:s offensiva spelare farligare. Främst visade de också återigen att laget är starkt på fasta situationer. Alexander Milosevic nickade in 1-0 på en hörna efter en kvart och ofta behöver inte de svartgula mer än så för att säkra tre poäng på hemmaplan. Läget var tufft inför andra halvlek för Norrköping.

Där misslyckades Norrköping helt
I andra halvlek ordnade Jean Carlos de Brito en farlig frispark efter bara någon minut, men därefter såg egentligen AIK bara mer och mer tungt ut att möta. Mellan minut 60 och 70 skapade hemmalaget flera farligheter som åtminstone någon av dem borde ha resulterat i mål - och det brände aldrig riktigt till när Norrköping gick till attack. Längst fram i planen sprang Christoffer Nyman, en av seriens absolut giftigaste, runt. Men bollarna till honom uteblev i princip helt. I den 67:e minuten slog bortalaget ett inlägg på Nyman och det var första gången (?) under matchen som man försökte hitta honom med ett inspel. Där misslyckades man helt, för Nyman var nästintill osynlig matchen igenom. Ett gott betyg till AIK:s defensiv.

Är AIK:s backlinje spikad för ett tag framöver?

AIK:s tränare Bartosz Grzelak valde att bänka Sotirios Papagiannopoulos i premiären mot Häcken, för att istället satsa på Mikael Lustig som mittback och nyförvärvet Josafat Mendes (som varit het under vintern) till höger i backlinjen. Men efter fyra insläppta mål då var ”Sotte” tillbaka till den här matchen. Bakåt gick det också att känna igen AIK mot Peking. Det såg väldigt stabilt ut, precis som i fjol. Nu känns det också givet att Grzelak satsar vidare på Lustig, Milosevic, Papagiannopoulos och Otieno som backar. I alla fall för ett tag framöver.

Pressat läge för Norling
IFK Norrköpings förlust hemma mot Varberg i premiären var en stor missräkning. Att förlora borta mot AIK är på inget sätt jämförbart. Men det är oavsett så att Rikard Norlings mannar står på noll poäng efter två omgångar, och framöver väntar tuffa matcher. Laget möter Djurgården på bortaplan nästa helg, och därefter ska man ta sig an Häcken, som inlett starkt, på hemmaplan innan det blir bortamatch mot Kalmar. Snacka om pressat läge för Norling och Peking. Poäng behöver ju börja trilla in.

Så var Jordan Larssons AIK-debut
AIK:s nyförvärv Jordan Larsson blev spelklar till matchen, kastades rakt in i startelvan och hade ork för 70 minuter. Han tog plats i en "tia"-roll bakom Nabil Bahoui och blev på så vis involverad i mycket av spelet. Hur han såg ut? Han slog hörnan när AIK gjorde 1-0 och bidrog alltså direkt med poäng, och överlag såg han rapp ut. Självklart saknades den där hundraprocentiga touchen som regelbunden speltid ger, men det här var en klart godkänd debut av Larsson som skvallrar om att kvaliteten som tog honom till Spartak Moskva och bra prestationer där sitter i. Trots en tung säsong i Ryssland. Det är bara att konstatera att Jordan Larsson blir en förstärkning för AIK fram till sommaren. Han var nära att själv näta i den andra halvleken och så länge det fanns bensin i tanken var han en av planens piggaste.

Publicerad 2022-04-10 kl 19:50