FEM SPANINGAR: "Superinhopp av MFF-talang - borde få fler chanser"

UPPSALA. Malmö vann med 3-2 mot Sirius.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan. Bilder från Discovery+.

MFF-övertag i första halvlek
Sirius, med sina kvicka offensiva spelare, vållade en del problem för Malmö inledningsvis. Niklas Moisander och Anel Ahmedhodzic fick exempelvis båda känna av hur svårt det kan vara att få grepp om skicklige Moustafa Zeidan. Men hemmalaget fick ingen utdelning och efter ett tag tog MFF tag i matchen ordentligt. Ju längre halvleken led desto svårare hade Sirius att spela sig ur MFF:s press och att komma upp på offensiv planhalva. Men de får vara nöjda med att gästernas skarphet på sista tredjedelen inte var där. Malmö skapade en del spännande situationer men antingen höll inte avsluten tillräckligt hög kvalitet eller så lyckades inte spelarna i straffområdet tajma inspelen rätt. Men totalt sett hade Malmö ett övertag och var stundtals sitt tunga jag.

Orättvis seger? Nej
Malmö gick ut hårt i andra halvlek och fick tidigt med sig en straff som Jo Inge Berget satte 1-0 på, men därefter tappade man fokus i några minuter, var skakat och fick se Sirius göra två mål. Varför? Svårt att förklara men hemmalaget är ett skickligt lag offensivt och kan straffa alla i allsvenskan. Men därefter kopplade MFF på igen och fick till en bra forcering. Inhopparen Antonio Colak har börjat hitta målet igen och satte två kassar, den sista i 92:a minuten. Malmös tyngd, klass och bredd blev tydlig när de kastade in flera fräscha ben och löste en svår situation. Givet? Nej. Oväntat? Nej. Orättvist? Nej. Visst lär förlusten svida enormt för Sirius, men de kan inte protestera mot Jon Dahl Tomassons beskrivning efteråt om att Malmö skapade chanser nog för att vinna.

Superinhoppet som var värt ett drömmål
I den 57:e minuten, kort efter Sirius två mål, agerade Jon Dahl Tomasson. Malmös tränare bytte in tre spelare; Antonio Colak, Erdal Rakip och Sebastian Nanasi. Colak avgjorde matchen med två mål och Rakip stod för en assist, men den inhopparen som fastnade mest i mina tankar är Nanasi. 19-åringen var briljant, bidrog med energi och teknisk briljans. Han var hal, bra med boll och skapade stora problem för Sirius försvar. Vid ställningen 2-2 bjöd han också på en soloshow där han tog sig förbi flera motståndare och avslutade med en härlig lobb över hemmamålvakten August Ahlin. Den cykelsparkade Joseph Colley bort på mållinjen och för mig var Nanasi värd ett drömmål i det läget efter ett starkt inhopp. Fortsätter talangen att prestera på den här nivån borde han få fler chanser av Tomasson.

Elfsborg får fortsätta smyga med
Elfsborg har smugit med i den allsvenska tabelltoppen och det gulsvarta lägret har den senaste tiden påpekat att man är ett bortglömt lag i guldstriden. Men när Malmö såg ut att tappa poäng var känslan att boråsarna inte skulle kunna smyga mer. Ett himmelsblått poängtapp mot Sirius hade plötsligt gjort Elfsborg till laget i pole position och med pressen på sig. Under söndagen väntar ju en tuff bortamatch mot IFK Norrköping och addera tabellsituationen vid 2-2 för MFF på det så hade läget varit väldigt intressant vad gäller Elfsborg. För första gången den här säsongen hade de varit laget som alla haft ögonen på. Det hade varit spännande att se om de pallat för trycket. Men istället vann MFF och nu är storfavoriten fortsatt storfavorit. Elfsborg får fortsätta smyga med.

Risk för rysarhöst, Sirius
Fyra förluster, ett kryss och en seger på de sex senaste. Det var Sirius facit inför mötet med Malmö och totalt hade laget skrapat ihop 30 poäng, tre fler än Halmstads BK på kvalplatsen. Länge har Daniel Bäckströms mannar sett ut att säkra nytt allsvenskt kontrakt utan några större bekymmer men den senaste tidens resultat har gjort att en risk för en rysarhöst uppstått. När man ledde med 2-1 såg man ut att avfärda den risken helt. Istället fick man känna på Malmös kvalitet och bredd, och nu väntar en tuff höst.

Publicerad 2021-10-30 kl 19:21