IFK Göteborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ MÅNDAG

Norlin överallt men ineffektiv
IFK Göteborg inledde rivalmötet bäst. Under de tionde inledande minuterna hade Gustaf Norlin sprungit sig till tre målchanser, två av gångerna som en följd av att Malmöbacken Lasse Nielsen misstajmat bollbanan. Mittbacken hade osedvanligt svag matchinledning och slog även bort ett uppspel. Ett aggressivt och taggat hemmalag utnyttjade dock inte det. Johan Dahlin räddade Norlins två första avslut, det tredje fläkte sig yttern på utan att träffa målramen. Mot ett lag som Malmö har man inte råd med den ineffektiviteten. Det skulle bara dröja 20 minuter innan hemmalaget blev straffat också.

Slarvigt Blåvitt-agerande vid baklängesmålet
Malmö FF inledde trögt men hittade en del yta bakom högeryttern Sebastian Ohlsson som de inte riktigt utnyttjade. Ledningsmålet berodde sedan på dåligt försvarsuppträdande från IFK Göteborg. MFF kunde trä in bollen på ytan framför eget straffområdet, där ingen blåvit innermittfältare syntes till. Anton Tinnerholm tog emot och hittade Sören Rieks - så klart - som gav Isaac Kiese Thelin ett friläge. Mister hundra procent missade förstås inte. Fjärde MFF-målet i allsvenskan, fjärde av Kiese Thelin.

Tinnerholms roll Pep-inspirerad
Just Tinnerholms roll efter återkomsten till MFF är intressant. Högerbacken har tillåtelse att inte bara löpa djupt in på motståndarens planhalva - han ska också positionera sig centralt när tillfälle ges. Målet var ett exempel på hur hans och lagkamraternas rörelsemönster förvirrade Blåvittspelarna. Inte ska väl högerbacken stå och lirka fram bollar som en nummer tio? MFF-tränaren Henrik Rydström har säkert sneglat på hur Pep Guardiola använder sina högerbackar i Manchester City - Kyle Walker och Rico Lewis - centralt i speluppbyggnaden. Det bästa exemplet är Guardiolas tidigare adept Oleksandr Zintjenko, som numera spelfördelar likt en fältherre i Premier League-ledaren Arsenal.

Ingen ork, ingen Blåvittforcering
IFK Göteborg gjorde en okej första halvlek och inledde den andra ganska piggt. Bristen på kvalitet i offensiv tredjedel blev dock uppenbar ju längre matchen led. Framförallt att laget inte orkade i 90 minuter. Precis som mot Kalmar FF i förra omgången fanns ingen tillstymmelse till en IFK-forcering överhuvudtaget och hemmaspelarna såg tröttkörda ut under slutkvarten. Anders Christiansen profiterade på det när han flyttades upp ett steg på mittfältet och gavs en mängd lägen framför Blåvitts straffområde. MFF borde avgjort matchen men fick nöja sig med 1-0 och tredje raka segern. För IFK Göteborg var detta tredje raka 0-1-förlusten. Tillsammans med BP är laget utan poäng i allsvenskan.

Hagen misslyckad i ny roll
Elias Hagen, ny från Bodö/Glimt inför säsongen, har haft en blek inledning i IFK och har inte kommit till sin rätt på centralt mittfält i Blåvitts 4-4-2-formation. IFK Göteborg slopade den för att matcha MFF centralt och valde ett 4-2-3-1 i kväll med Hagen som tia. Det gick inte här heller för norrmannen, som var osynlig matchen igenom. Anmärkningsvärt nog blev Eman Markovic kvar på bänken hela matchen.

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.