FEM SPANINGAR: "Trots kritiken - därför har han fått förtroende av Rydström"

NORRKÖPING. Malmö FF besegrade IFK Norrköping med 1-0.
Här är Fotbollskanalens Tobias Hellgrens fem spaningar.

I spelaren ovan ser du höjdpunkterna från IFK Norrköping-Malmö FF.

Pekings melodi
Det gick inte att missa hur IFK Norrköping försökte såra MFF i första halvlek; nämligen genom kontringar och - helst - tidiga bollar in bakom gästernas backlinje. Allt som oftast hade de för dagen mörkblåklädda skåningarna god kontroll på försöken men vid ett par tillfällen lyckades hemmalaget skapa rejäl oreda samt ett par chanser med nämnd melodi.

Peking uppträdde piggt och såg inte alls ut ett lag som inte har något att spela för. Snarare var det ett hemmalag som var suget på att grusa gästernas guldchanser.

Krampaktigt MFF…
MFF var dock laget som hade kommandot och bollen oftast i farligast ytor under första 45. Men Taha Ali, Sebastian Nanasi, Stefano Vecchia och gänget var stundtals rätt oskärpta i sista tredjedelen. Och då nämner jag inte Isaac Kiese Thelin som var osynlig.

Chansmässigt gick första halvlek till Peking på poäng - och MFF visade inte upp några vidare guldtakter. Snarare var det småstressat och krampaktigt bland Henrik Rydströms mannar. ”Inte SM-guld bra”, sa MFF-tränaren i paus. Och det var bara att hålla med.

… uppryckning krävdes således i andra
Och uppryckningen kom. Från minut 46 tryckte MFF på för ett ledningsmål och när det behövdes som allra mest dök han upp - skytteligaledaren Isaac Kiese Thelin. MFF-forwarden har med all rätt fått utstå en hel del kritik den här säsongen, men det är för sådana här ”vara på rätt plats vid rätt tillfälle”-mål (som vid det avgörande 1-0-målet mot Peking) som Rydström har fortsatt att ge honom förtroende.

Sanningen är att de himmelsblå inte har många fler alternativ att tillgå på positionen och Kiese Thelin i mångt och mycket saknar konkurrens i nuläget. Men att ha en målskytt på planen behöver alla lag, och 31-åringen är en utpräglad sådan. Åtminstone visade han det i dag, och kanske kan han också visa sig bli guld värd för MFF.

Han har gjort många viktiga mål i år och det måste kännas skönt för Kiese Thelin personligen att få leverera i ett sådant här pressat läge när flera har ifrågasatt honom. Att ha spelare som kliver fram i utsatta situationer är en egenskap i ett lag som inte ska underskattas.

På annat håll: drömresultat för MFF
I och med segern mot IFK Norrköping har MFF fortfarande SM-guldet i sina egna händer, då man möter titelkonkurrenten Elfsborg på hemmaplan i sista omgången. Men utöver trepoängaren mot Peking fick de himmelsblå med sig ytterligare ett drömresultat under söndagen.

Tabelltrean BK Häcken förlorade nämligen samtidigt mot Mjällby med 2-1. Det betyder att de regerande mästarna inte har någon chans att försvara sitt SM-guld. En mindre konkurrent för MFF, som i nästa omgång ställs mot just Häcken på Bravida Arena.

Och ett avsågat Häcken utan möjlighet att nå guld? Ja, det ska vara en mumsbit för ett guldjagande MFF. Hade guldchansen fortfarande levt för Häcken hade jag pekat ut den matchen som den klart svårast kvarvarande uppgiften för Malmö, men nu är det en fajt man både bör och bara måste vinna.

Pekings dystra facit
Förlust (0-3 MFF), förlust (1-2 Elfsborg), oavgjort (2-2 Djurgården), oavgjort (2-2 Häcken), förlust (2-3 Elfsborg), förlust (0-2 Djurgården), förlust (1-4 Häcken) - och så i dag: förlust 0-1 mot Malmö FF.

Det är IFK Norrköpings facit mot topp fyra-lagen i år. Inget att skämmas för, egentligen. Men det säger någonting om nånting: trots att Peking i perioder har sett ut att ta kliv framåt i år är avståndet upp till topplagen fortfarande enormt. Och känslan är att man i nuläget inte på långa vägar är nära att utmana om någon toppstrid.

Prestationerna svajar alldeles för mycket och kvalitet saknas på flera positioner. En hel del måste hända i Peking i vinter om laget inte ska fortsatta harva runt i mittenskiktet av allsvenskan även nästa säsong.

Publicerad 2023-10-29 kl 17:23