TV: Kiese Thelin hjälte - MFF kopplar guldgrepp

Detta efter en knapp seger borta mot IFK Norrköping.
- Jätteskönt, såklart, säger Isaac Kiese Thelin, som bröt sin måltorka, i Discovery+.

Se höjdpunkterna från IFK Norrköping-Malmö FF i spelaren ovan.

Allsvenska tvåan Malmö FF var tvungen att besegra IFK Norrköping under söndagen för att fortfarande ha SM-guldet i egna händer. Och framför 8 566 åskådare på Platinumcars arena tog de himmelsblå en blytung trepoängare i titelstriden.

På konstgräset var det MFF som inledde piggast. Tidigt hotade Stefano Vecchia när han ryckte sig loss utanför straffområdet och avlossade ett skott från distans, men Oscar Jansson i Peking-målet räddade utan större bekymmer.

I 27:e minuten hettade det till åt andra hållet. IFK Norrköping gav sig då iväg i en blixtsnabb kontring vilken ledde till att Victor Lind fick ett bra skottläge. Men danskens avslut rullade tätt utanför den bortre stolpen.

En stund senare var det gästernas tur att hota framåt när Sebastian Nanasi rann igenom Peking-försvaret. Från snäv vinkel avlossade MFF:s offensive mittfältet ett "tåpajsavslut" som gick i utsidan stolpen.

Strax före paus kom första halvleks farligaste målchans då hemmalaget fick en frispark en bit utanför straffområdet. Victor Lind sköt direkt på mål och tingade Johan Dahlin - som gjorde sin 400:e A-lagsmatch för MFF - till en kvalificerad räddning. Ställningen var därmed 0-0 när domaren blåste för halvtidsvila.

- Spelet gick fram och tillbaka. Det kändes som att de skapade lite halvchanser och vi skapade lite halvchanser. Det säger väl ganska mycket om första halvlek, sa Nanasi till Discovery+ i paus.

MFF:s huvudtränare Henrik Rydström i samma sändning:

- Det var en trevande halvlek, där vi försvarade ganska bra. Jag tycker vi stressar för mycket. De är aggressiva och vi visste att de skulle springa mycket. Vi blir lite stressade i stället för att utnyttja det. Jag hoppas vi kan flytta bollen mer och bättre. Och ha större intensitet när vi pressat. Det har varit okej, men inte SM-guld bra.

I början av andra halvlek föll en chans åt vardera håll. Sebastian Nanasi fick se sitt avslut från nära håll räddas, medan Daniel Eid tvingade fram ytterligare en jätteräddning av MFF:s Johan Dahlin med ett distansskott.

Men så bröts dödläget. Och det var gästerna som fick utdelning. I 60:e minuten damp bollen ner framför fötterna på en fristående Isaac Kiese Thelin efter en tilltrasslad situation i Pekings straffområde, och från det läget satte den allsvenske skytteligaledaren dit 1-0 samt sin 14:e fullträff för säsongen.

- Jätteskönt, såklart. Alltid skönt att göra mål, säger Kiese Thelin i Discovery+.

IFK Norrköping spelade upp sig efter baklängesmålet i jakten på en kvittering. Men gästerna lyckades hålla undan och till slut vann MFF matchen med 1-0, en trepoängare som betyder att skåningarna går förbi Elfsborg och upp i tillfällig allsvensk serieledning.

- Vi är ett starkt lag och har bra energi i laget. Vi tror på varandra och spelar bra fotboll. Vi kommer hit och ingen är rädd. Vi älskar det här läget, säger Kiese Thelin.

MFF-tränaren Henrik Rydström är lättad.

- Jag är nöjd med att vi vinner matchen, för vi visste vad som stod på spel på förhand. Ska vi vinna SM-guld måste vi vinna den här matchen, och det visste vi. Vi var tillräckligt bra för att vinna mot ett bra och jobbigt Norrköping, säger han på presskonferensen.

Det återstår dock att se ifall de himmelsblå fortfarande är serieledare när omgången är avslutad. Det hela avgörs när Elfsborg - som skuggar en poäng bakom - gästar IFK Göteborg i morgon, måndag.

Värt att notera är att Häcken är borta från guldstriden efter en 2-1-förlust mot Mjällby.

Lagens startelvor:

IFK Norrköping (4-2-3-1): Oscar Jansson - Anton Eriksson, Marco Lund (Marcus Baggesen 90'), Jesper Tolinsson, Yayha Kalley - Arnor Traustason, Kevin Höög Jansson (72' Jesper Ceesay)  - Daniel Eid (72' Isak Andri Sigurgeirsson), Carl Björk (65' Vito Hammershøy-Mistrati), Victor Lind - Christoffer Nyman,

Malmö FF (4-2-3-1): Johan Dahlin - Martin Olsson, Pontus Jansson, Derek Cornelius, Gabriel Busanello - Sergio Peña (87' Oscar Lewicki), Otto Rosengren (74' Lasse Berg Johnsen)  - Taha Ali, Sebastian Nanasi, Stefano Vecchia (74' Søren Rieks)  - Isaac Kiese Thelin.