Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

FEM SPANINGAR: "Viktigt kvitto för Blåvitt - mot totalt uddlöst Kalmar"

Allsvenskan

KALMAR. IFK Göteborg besegrade Kalmar FF med 1-0 på Guldfågeln arena.
Här är Fotbollskanalens Adam Fröbergs fem spaningar från matchen.

Foto: Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

VAR ALLT BLÅVITT BEHÖVDE
Efter att ha kammat noll poäng på sina två första matcher, precis som motståndaren Kalmar, var det ett allt mer pressat IFK Göteborg som klev ut till spel på Guldfågeln arena.

Men efter en vass insats och - viktigast av allt - tre tunga poäng kan Blåvitt nu skaka av sig den och skaffa sig arbetsro. Med söndagens trea blir det plötsligt lättare för Jens Askou och tränarstaben att se förlusten mot Djurgården som att laget gjorde vassa 30 minuter innan utvisningen - och att insatsen mot HBK förtjänade mer än noll poäng (mer om detta nedan).

Nu kan IFK Göteborg kliva in till dubbla hemmamatcher, mot Norrköping och Häcken, med ett helt annat lugn och självförtroende. De tre poängen var precis allt som Blåvitt behövde här och nu.

Annons

DOMINANT BLÅVITT FICK VIKTIGT KVITTO
Poängen har inte trillat in i den grad som IFK Göteborg hade önskat. Men den spelmässiga starten sett över de tre första matcherna, så länge Blåvitt haft elva man på banan, har varit tydliga steg framåt.

IFK Göteborg har haft svårt att ta över bollinnehavet och kontrollera matcher i flera år. Det har Jens Askous lag visat att man behärskar klart bättre både under försäsongen och de första allsvenska matcherna.

Samtidigt finns det en tydlighet i hur laget både ska pressa och spela upp bakifrån.

Det som saknas, vilket både är det svåraste och viktigaste, är att förvandla det till fler renodlade målchanser - och framför allt mål.

Mot Kalmar räckte spelet till ett mål och tre poäng. Det är ett viktigt kvitto för IFK Göteborg som nu ser att spelet kan vara vägvinnande, svart på vitt. Det finns fortsatt mycket att slipa på, men nog är detta ett klart bättre IFK Göteborg än det som höll på att åka ur i fjol.

Annons

MATCHENS HÄNDELSE
Kalmar hade, trots en svår första halvlek, lyckats hålla ut till 0-0. Då begick Kalmar mer eller mindre samma misstag som mot Hammarby i premiären. Robert Gojani gav omedelbart bort bollen i eget straffområde efter paus - och IFK Göteborg kunde skoningslöst ta ledningen.

Ett helt onödigt misstag som satte Kalmar i ett mycket svårt läge - och som blev direkt avgörande för hur matchen skulle fortlöpa.

FRÅGETECKNET
Tre raka förluster för första gången på 73 år. Bör Kalmar FF vara oroliga?

Ja.

Inte för poängskörden. Där är det fortsatt för tidigt för att dra jättestora växlar. Men betydligt mer för insatsen mot IFK Göteborg. Den var i över en timme totalt uddlös, innan Henrik Jensens lagbygge åtminstone kunde närma sig bortamålet.

Än är det ingen jättefara på taket, men nog måste spelet både oroa och förbättras - avsevärt.

Annons

MATCHENS SPELARE
1: Thomas Santos. Bäst på planen. Sprang smart, snabbt och mycket - matchen igenom. Ett ständigt hot som kyligt snappade upp bollen och la upp den perfekt till Mucollis ledningsmål.

2: Arbnor Mucolli. Fick en nyare roll som falsk nia - och imponerade. Vred och vände på Kalmar-spelarna, vårdad med bollen och kylig till 1-0.

3: Andreas Pyndt. Oerhört lugn, trygg och smart med bollen. En stor nyckel i IFK Göteborgs uppspelsfas - och för att bortalaget skulle kunna ha ett så stort grepp om matchbilden.

Publicerad 2024-04-14 kl 16:07

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto