POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
3v

FHM kan lämna "publik-besked" i augusti: "Vill se riktningen och får fundera"

Foto: Bildbyrån.

Allsvenskan spelas fortsatt utan publik.
Men i augusti kan "tydliga prognoser och underlag" komma från Folkhälsomyndigheten i frågan om publik på matcher. 
- Jag kan säga att ju bättre folk är på att hålla social distansering, tvätta händerna och hålla sig hemma när man är sjuk, desto större är chanserna att spela elitfotboll med publik, säger FHM:s generaldirektör Johan Carlson. 

I Danmark är det redan publik på matcher, medan det i Sverige fortsatt är låsta dörrar. Svensk Elitfotbolls (intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan) generalsekreterare Mats Enquist uttalade sig i slutet av juni, för Fotbollskanalen, om ämnet och sa då att frågan står still i Sverige och att det lär dröja med supportrar på matcher. 

- Vi diskuterar ju naturligtvis det här löpande och ser och följer vad som händer i andra länder, men med tanke på att vi pekas ut som ett av de länder som har mest problem med smittspridning fortfarande, så har det inte riktigt varit läge för en diskussion om att öppna upp för mer publik just nu, sa Enquist till Fotbollskanalen då.

Nu öppnar däremot Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson för att det möjligen kan komma ett besked gällande publik-frågan i augusti månad. Däremot är det fortsatt oklart vad det skulle kunna vara för besked, då han själv benämner det som "tydliga prognoser och underlag, lite beroende på hur läget är". 

- Jag kan säga att ju bättre folk är på att hålla social distansering, tvätta händerna och hålla sig hemma när man är sjuk, desto större är chanserna att spela elitfotboll med publik, säger han under torsdagens presskonferens enligt Expressen

Carlson berättar även att det inte finns någon speciell nivå som smittspridningen bör ligga på i samhället för att det ska vara tillåtet att släppa på publik. Sedan tidigare råder det även förbud mot sammankomster eller offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

- Det går inte att säga för det är ingen som har sett det här förut. Men vi vill givetvis se riktningen och får fundera på vilka sätt man kan göra det på. Där är lagstiftningen lite trubbig, det är inte våra riktlinjer här utan ordningslagen som bestämmer. Ordningslagen är ju av och på, antingen har man en nivå på 50 personer eller 200 personer och så gäller det vad det än må vara, säger Carlson enligt Expressen.

Sef har sedan tidigare tagit fram medicinska protokoll för "genomförande av de professionella Sef-klubbarnas matcher under Covid-19", där det bland annat finns olika faser för hur fotbollen ska kunna återgå till normal verksamhet.

Den tredje fasen handlar om att kunna genomföra tävlingsmatcher med spel på stängd arena, vilket går nu, medan den fjärde fasen handlar om genomförande av tävlingsmatcher med "begränsat publikantal". Den femte fasen handlar i sin tur om att kunna genomföra tävlingsmatcher med "normalt publikantal".

Publicerad 2020-07-16 kl 15:21
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto