Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Förbundet förklarar - därför frias Mats Karlsson för ap-utspelet

Mats Karlsson påstod att Syrianskas supportrar ”betedde sig som apor”. Men han straffas inte av fotbollförbundet.
- Det täcks av tryckfrihetsförordningen, säger Staffan Anderberg till fotbollskanalen.se

Anderberg sitter i disciplinnämnden som vice ordförande, och var den som höll i klubban när ärenden från det allsvenska kvalet mellan Ängelholm och Syrianska avhandlades. Den sistnämnda föreningen fick ett bötesstraff på 150 000 kronor för att anhängare bland annat tänt pyroteknik och stormat planen efter slutsignalen.

Men anmälan mot ÄFF-ordföranden Mats Karlsson prövas inte. I en uppmärksammad intervju med Sportbladet deklarerade han för ett par veckor sedan att fotboll borde totalförbjudas i Södertälje, och att vissa fans ”betedde sig som apor” på läktarplats. Trots att många reagerade på uttalandena går Karlsson helt fri från incidenten.

ANNONS

Den polisanmälan som gjordes mot honom lades ner, eftersom åklagare inte ansåg sig kunna styrka att han förolämpat eller förtalat någon enskild individ. Inte heller fotbollförbundet hittar något utrymme för att granska Karlssons kommentarer. Orsaken är att han citeras av en tidning med utgivningsbevis – och därmed åtnjuter skydd enligt tryckfrihetsförordningen.

- Vi gör den tolkningen i disciplinnämnden. Man kan ha vilken uppfattning man vill om det han faktiskt säger, men det täcks av grundlagen och därför kan vi inte inskrida mot det, säger Staffan Anderberg till fotbollskanalen.se.

Det hade kunnat vara skillnad om Mats Karlsson sagt liknande saker verbalt, direkt till någon person på själva arenan. I så fall hade meddelarfriheten, som är en del av tryckfrihetsförordningen, inte kunnat tillämpas i det här fallet. Men tryckta skrifter har en särställning enligt svensk lagstiftning, för att man ska kunna undvika censur eller att källor efterforskas.

ANNONS

- Ibland blir det konflikter med andra bestämmelser ute i samhället, det stämmer. Men vi har beslutat att vi inte kan ta upp det här ärendet för prövning, säger Staffan Anderberg.

Vad är skillnaden gentemot supportrar som sjunger olämpliga saker, till exempel?
- Då är det ju inte i skrift, och därför berör det inte tryckfrihetsförordningen.

Man kan väl straffa folk som sprider publikationer med tveksamt innehåll på allsvenska matcher?
- Ja, men inte när de har ett utgivningsbevis, som i det här fallet, säger Anderberg.

- För några år sedan hade vi ett ärende där en person gjorde ett angrepp mot en domare på sin blogg. Det var skillnad. Där kunde vi inskrida eftersom bloggen saknade just ett utgivningsbevis. Det är det som avgör ifall man sorteras under tryckfrihetsförordningen eller inte.

Syrianskas ordförande Andreas Temiz är besviken över fotbollförbundets resonemang.

ANNONS
- Förbundet säger sig stå emot sådant här och då är det jättekonstigt att det inte kommer en bestraffning. Jag kan förstå att det inte blev något av polisanmälan, där var det för svårt, men vi trodde att förbundet skulle agera. Jag tycker inte att det här är bra, säger han till fotbollskanalen.se.

Vad hade varit lämpligt?
- Någon form av bestraffning eller tillrättavisning. En markering av att det här inte är tillåtet. Är man emot det principiellt borde man kunna agera bättre.

Fotbollskanalen.se har sökt Mats Karlsson för en kommentar.

Publicerad 2011-11-29 kl 20:23
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto