Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: SCANPIX

Förhandlingarna om kollektivavtal avbrutna: "Vet inte om det blir fotboll i april"

Kollektivsavtalsförhandlingarna mellan Spelarföreningen och Svensk Elitfotboll är avbrutna. Nu kan svensk fotbolls första strejk bli verklighet.
- Blir det en konflikt så blir det sannolikt inget fotbollsspel, säger spelarfackets Magnus Erlingmark till Fotbollskanalen.

Sedan hösten 2015 har klubbarnas organisation Svensk Elitfotboll (Sef) och Spelarföreningen med hjälp av Arbetsgivaralliansen och fackföreningen Unionen försökt komma överens om ett nytt avtal för spelarna i allsvenskan och superettan.
Efter flera försök har nu förhandlingarna avbrutits, något som kan innebära strejk eller lockout inom en månad. Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark berättade under torsdagen att läget var låst.

- Vi försökte länge hitta fram till en lösning och har till och med tagit hjälp av medlare för att försöka lösa det här men vi har inte hittat fram. Vem vet, det kanske går att komma överens men samtidigt kanske det måste sluta med att någon av parterna säger upp avtalet för att då använda sig av någon av de stridsåtgärderna som finns i enlighet med arbetsmarknadens lagar, säger Erlingmark nu till Fotbollskanalen.

ANNONS

Har ni någon tidsram just nu?
- Det är en månads uppsägning på avtalet och vi har ju ett samarbete med Unionen där våra medlemmar också är med. Så det är egentligen Unionen som styr det här. De avgör när vi ska göra en eventuell uppsägning av avtalet och hur vi går vidare sen. Även om vi gör allt tillsammans med dem så tas beslutet där.

- Man kan spela fotboll även utan avtal men blir det en konflikt så blir det sannolikt inget fotbollsspel. Då blir det lockout eller strejk, säger Erlingmark.

Efter att spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark i går uttalade sig om förhandlingarna så släppte Sef ett pressmeddelande under fredagen där man klargjorde att den avgörande frågan som parterna inte kommer överens om rör tjänstepensionsavsättningar. Där spelarna kräver en höjning på 1,5 procent medan klubbarna menar att det är omöjligt. En låsning som stoppar alla förhandlingar.

- Just nu är det så. Vi företräder ju bara föreningarna, det är ju de som ska säga ja eller nej till det här. En förening i dag lägger egentligen all sin kapacitet på spelarkostnader. Allt tillgängligt kapital man har lägger man på spelarlöner för att bli så konkurrenskraftiga som möjligt. Och det gör det ju också svårt att hitta extrautrymmen, säger Sefs generalsekreterare Mats Enquist.

ANNONS

2012 strandade förhandlingarna mellan Sef och spelarföreningen om ett nytt kollektivavtal, innan de till slut kunde enas. Magnus Erlingmark menar att en strejk skulle vara en unik situation.

- I Sverige har fotbollsspelarna aldrig strejkat. Vi la ett strejkvarsel i senaste förhandlingarna men parterna accepterade ett avtal sista dagen innan en eventuell strejk den gången. Men i Norge och Danmark har det strejkats vid olika tillfällen av olika anledningar och i NHL har ju klubbarna kört lockout mot spelarna, säger han till Fotbollskanalen.

Det är en månads uppsägningstid på avtalet och mindre än en månad till den allsvenska premiären. Tror du att det spelas fotboll som vanligt i april?
- Jag vet inte. Jag hoppas det, men jag vet verkligen inte.

Sefs generalsekreterare Mats Enquist vill inte prata om en eventuell strejk, och hoppas att parterna ska kunna enas om en lösning.

- Jag hoppas att alla parter hittar ett sätt att enas så att vi inte behöver prata om strejk. Jag tycker det är fel att spekulera i strejk om jag ska vara ärlig. Det finns en respekt för att alla parter ska ha vettiga avtal, naturligtvis. Jag tycker att vi har hittat lösningar som är rätt långtgående när det gäller skydd för spelarna. Både i de här förhandlingarna och i tidigare förhandlingar. Men det finns en gräns för vad föreningarna har råd med.

ANNONS

Är du hoppfull om att ni ska kunna komma till en lösning?
- Ja det hoppas jag. Det måste vara allas utgångspunkt. Och det är ju ytterst klubbarna och spelarna som ska komma överens, det är ju de som är arbetsgivare/arbetstagare. Men förhandlingarna sker ju mellan Unionen och Arbetsgivaralliansen och det är upp till dem att förhandla på ett professionellt sätt. Men jag hoppas att man ska hitta en lösning givetvis. Men just nu ser det tungt ut. 

Kan du sammanfatta vad som händer nu framöver?
- Jag vet faktiskt inte. Det är Unionen och arbetsgivaralliansen som driver det hela. Och nånstans måste man överväga att gå med på kraven eller så finns alternativen att säga upp avtalet eller utlysa strejk, men det är inget som jag vill spekulera i.

Så bollen ligger på deras sida just nu?
- Bollen ligger hos Unionen och Arbetsgivaralliansen att hjälpa oss hitta lösningar naturligtvis. Det som är kvar i det här paketet är något som klubbarna har väldigt svårt att kunna gå med på så det är knepigt i det här läget, säger Mats Enquist till Fotbollskanalen.

ANNONS
Publicerad 2016-03-11 kl 12:22

Streama alla matcher från Svenska Cupen

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto