Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

"Försäsongsmatcher är underskattade"

Som åskådare får man inte mycket svar av en försäsongsmatch. Som tränare eller sportchef? Betydligt mer, verkar det som.

Att stå på en läktare i fyra minusgrader och se sitt favoritlag nöta in positionsspelet på en halvrisig konstgräsplan är inte det roligaste man kan göra.
Tur nog så tycker tränarna annorlunda.
-Matchen är klart underskattad under en svensk försäsong, säger Tony Gustavsson, Hammarbys tränare.

-Det är bara att jämföra med en golfare. Om du bara står på drivingrangen och puttinggreenen hela tiden så blir det ju inte samma sak när du väl kommer ut på banan. Det säger ju sig själv. Och det är samma sak inom fotbollen, menar Tony Gustavsson.
Medan Hammarby matchar flitigt - ibland två gånger samma dag - har Djurgården valt en annan väg.

Minst matcher av alla, och de matcher de spelat har slutat resultatmässigt svagt (bara en seger på åtta försök).
-Det är ett lite medvetet val att inte spela så många matcher, sedan har inte resultatet blivit så bra. Men det betyder faktiskt ingenting. Matcherna är på ett sätt en utvärdering av det man tränat på, ett sätt för oss att få en hel del svar, säger tränaren Andrée Jeglertz.

Vilken typ av svar?
-Vi jobbar mycket med matchlika situationer på träningarna, och jobbar mycket med instruktioner. På match är det ett sätt att se hur det fungerat.

Fler exempel:
Elfsborg upptäckte på sin försäsong att målvakten Abbas Hassan inte höll tillräckligt hög nivå - och därför värvade den före detta Hammarbymålvakten Ante Covic.
-Vi fick signaler under försäsongen att Abbas inte höll måttet, att han inte hade tagit de kliv vi hade hoppats på, säger Mathias Svensson, nu assisterande sportchef.

Kan man verkligen se det på en försäsongsmatch?
-Ja, absolut. Man märkte på matcherna att han var en meter fel på utrusningarna, och så kan det vara de första matcherna. Men när det har gått sex-sju matcher så vet man. Vi har inte råd att chansa, och värvade därför en ny målvakt.
Så oavsett hur kul det är som åskådare:
Utan försäsongsmatcher - inga svar.

TT

Publicerad 2009-03-31 kl 17:44
Annons
Annons
Annons