Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fyra Häckenbiljetter för en AIK-plåt

Allsvenskan

Ibland räcker en hundring. Ibland inte ens 500 kronor. Priserna i allsvenskan varierar kraftigt.
-Det är viktigt att ha ett stort spann, säger Lasse Pettersson, arrangemangsansvarig i AIK.

Vill man gå på fotboll i dagens allsvenska får man vara redo att betala. En normalbiljett ligger på runt 200 kronor för en sittplats på långsidan. Men vill man besöka nya arenor, hemmapremiärer och gå på derbyn kan biljettpriset skena iväg visar en genomgång som TT har gjort.
Det är inte bara kvaliteten på laget som spelar in. Örgryte IS har lyckats skrapa ihop en poäng i årets allsvenska och ligger längst ner i tabellen. Men i biljettligan ligger de topp fyra om man vill sitta i mitten på långsidan.
-Det är våra exklusiva platser som det endast finns ett fåtal av, säger Örgrytes verksamhetschef Ulrika Rosén.

Annons
-Egentligen kan man säga att våra ordinarie priser är 230 kronor på långsidan.

Dåligt och dyrt
Att biljettpriserna är höga sett till det dåliga läget i tabellen tycker inte Örgryte är något konstigt.
-Biljettpriset sätts före säsongen, säger Ulrika Rosén. Vi hade många faktorer att tänka över innan vi satte priset. En ny arena och att vi gick upp en serie. Varför skulle vi inte kunna ligga i nivå med IFK Göteborg om vi spelar i samma serie?
Årets nykomlingar har gjort att derbyna duggar extra tätt. Fyra lag från Göteborg och fyra lag från Stockholm i årets allsvenska innebär 24 derbyn. Och derby betyder högre publiksiffror, som i sin tur betyder högre biljettpriser.
Gais fick till och med Blåvitts supportrar att bojkotta senaste derbyt på grund en prishöjning.
När AIK möter Djurgården eller Hammarby kan en sittplats kosta 560 kronor.

Annons
-Fast det där är en lite orättvis jämförelse, säger Lasse Pettersson, arrangemangsansvarig i AIK. Då är det ett väldigt fåtal mycket bra platser, plus att det ingår kaffe, kaka och matchprogram. Djurgården och Hammarby tar ungefär samma priser som vi.

Dyra 08-besök
Just Stockholmslagen är extra populära. Ute i landet höjer ytterligare fyra lag priserna när lagen från huvudstaden kommer besök. Med ett undantag.
Laget från Västerort är näst bäst i huvudstaden efter tio omgångar. Men Brommapojkarna betyder sällan lapp på luckan. När BP kommer till Stockholms Stadion rear Djurgården i stället ut sina sittplatser för 200 kronor.

I Göteborg heter realaget Häcken.
-Vår ambition är att vara billigast i allsvenskan, säger Sonny Karlsson, sportchef i Häcken som tar 140 kronor för alla numrerade sittplatser.

Annons
Det finns fler lag som undviker en prisskillnad. I Halmstad kostar alla sittplatser 200 kronor styck oavsett motstånd.
-Skulle vi göra på ett annorlunda sätt skulle det bli ett jätteskri, säger Jeanette Pettersson, biljettansvarig i Halmstad.

TT

Publicerad 2009-05-22 kl 17:43
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto