Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Georgson om Rydström och MFF:s mål: "Vi vill tävla med större drakar och plånböcker"

Allsvenskan

MALMÖ. Henrik Rydström, Daniel Andersson och Andreas Georgson har både tampats och samtalat med varandra en lång tid.
Nu står trion på samma sida, redo att föra Malmö FF tillbaka till toppen.
- En av anledningarna till att jag känner mig trygg med det här är för att deras bild av mig är djupare än medparten av andra klubbar och agenter som hört sig för, säger Rydström.  

45:01
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela presskonferensen med Henrik Rydström i spelaren ovan.

På planen möttes de tidigare mittfältsgeneralerna Daniel Andersson och Henrik Rydström många gånger i Malmö FF:s respektive Kalmar FF:s tröja. I dag har Andersson, sportdirektör i MFF, lockat över Rydström från tränaruppdraget i KFF. 

Det ihop med sportchefen Andreas Georgson, som lärde känna Rydström lite senare. MFF-duon har haft ögonen på Rydström länge, precis som klubben hade på Milos Milojevic innan han blev Malmös huvudtränare i januari. 

Rekryteringsprocessen den här gången tog dock fyra månader och innehöll två interimtränare efter att Milojevic fick sparken i juli. I övrigt påminner den senaste tränarjakten mycket om den förra, låter det från MFF-håll.  

ANNONS

- Det är två bra tränare. En tränare kan i en period vara helt rätt och i en annan period är tajmingen inte lika rätt, säger Andreas Georgson. 

Han fortsätter:  

- Daniels relation med “Henke” startade när de spelade mot varandra och sedan har vi följt hans resa i intervjuer, i matcher som motståndare, på konferenser och tränarutbildningar. I mitt fall också när jag var iväg i England så började jag och Henke lära känna varandra, för jag tyckte att han hade en fin kombination av personlighet, värderingar, och tankar kring ledarskap och fotboll. Det är klart att vi satt på en väldigt tung bank av hur han agerade i olika situationer. 

Rydström säger att han satt fyra-fem timmar i intervjuer med Malmös sportkommitté och styrelse. Detta var första gången som han hade möjligheten att lämna det Kalmar som han återvände till av familjeskäl inför säsongen 2021.  

ANNONS

Detta eftersom hans äldsta dotter tar studenten nästa år, vilket gör att Rydström kan flytta till Malmö permanent utan att ha för mycket huvudbry över hennes skolgång. Rydström utvecklar om förtroendet från Malmö:  

- En av anledningarna till att jag känner mig trygg med det här är också för att deras bild av mig är djupare än medparten av andra klubbar, agenter och rådgivare som har hört av sig med intresse. Jag kommer inte nämna några namn men det har varit så under två års tid. Då vet jag inte hur bra bild de har av mig, men här vet jag att de har en väldigt bra bild av hur de tänker och hur jag jobbat. Sedan kommer den givetvis att förändras. Jag är i den här miljön för att utvecklas, men det gör mig trygg. Antalet intervjutimmar sammanlagt är oändliga - men de bygger på samtal om fotboll och ett utbyte av idéer, säger Rydström.   

ANNONS

Han beskriver sin fotbollsfilosofi i termer av mycket löpande och aggressivitet. Helst ska hans lag ha bollen så mycket som möjligt. Fotbollskanalen frågar Georgson om truppen i dag passar Rydströms sätt att spela fotboll.  

- Väldigt väl. Det finns alla förutsättningar att realisera (det) med dem spelarna vi har. Sedan så klart är det en man längst fram som pekar riktningen - då kommer det vara en viss ny kravställning på vissa grejer. Jag gillar det “Henke” säger, vi vill tävla om att inte bara vinna allsvenskan - det är vårt levebröd - men vi vill också ut och tävla med större drakar och plånböcker. Några av de grejerna man kan få till är bättre förberedelser, men också större ansträngning och högre intensitet. Vi kommer alla stötta den idén så att vi blir ännu jobbigare att möta. Det finns alla förutsättningar att göra det med den staben och spelartruppen som finns, säger Georgson.  

ANNONS

Du kommer inte förändra allt för mycket till nästa år?  
- Jag tror jag sagt tidigare att en av de största styrkorna med Malmö FF är kontinuiteten i klubben och kring vad vi ska vara för någonting. Den är en bra match med Henke som kommer in som ny tränare och det ska vi vara starka och tunga i. Sedan ska vi ta de bästa delarna av både personen och ledaren här, och de idéerna som kommer med spelet. Det är inte så att vi vänder upp och ner på ett pussel i Malmö för att den här huvudtränaren kommer in. 

Inför årets sista match aviserade MFF att mittfältarna Romain Gall och Erdal Rakip lämnar klubben. Andra namn med utgående avtal är Adi Nalic, Martin Olsson, Jo Inge Berget, Ismael Diawara och Dennis Hadzikadunic.  

Den sportsliga ledningen kommer samtala med Rydström om eventuella kontraktsförlängningar, och Georgson menar att det inte finns några “deadlines” för dessa spelare.  

ANNONS

- Det är klart att huvudtränaren är den kortsiktiga chefen som ska vinna nästa fotbollsmatch. Men den är också en otroligt viktig person för mig och Daniel att hela tiden konsulta och fråga, om vad han tror är de rätta besluten att fatta när det gäller både spelarkontrakt och andra sportsliga frågor. Det är klart att vi kommer bolla in Henrik direkt i dem, få hans syn på det. Då blir det alltid ett möte mellan det långsiktiga och kortsiktiga - och så hittar man bra beslut som man tycker funkar för båda. Han är en viktig del i de besluten men det är så klart ihop vi tar besluten, säger Georgson.  

Rydström avfärdar i sin tur kritiken mot att hans nya spelartrupp är för gammal.  

- Det finns för- och nackdelar med det. Om du tittar på de som tagit flest poäng så är det erfarenhet som är viktigt. Ska du vara med i toppen så behöver du ha en bra blandning, du behöver erfarenheten som kommer med åren. Sedan finns biten att du kanske är mer skadebenägen och spelar en fotboll där man vill pressa och löpa. Samtidigt har jag haft Romario i Kalmar, som är 38 år och gör det jäkligt bra.

ANNONS

Rydström fortsätter:

- Åldern beror också på hur man sköter sig och hur man förbereder sig. Hur man ser till att få en ännu bättre nivå på träningen och vad man gör efter. Klyschigt, men då blir åldern en siffra. Sedan är det balans i truppen och den börjar redan se bättre ut utifrån hur det var förra året. Där har jag inga betänkligheter överhuvudtaget, vi kommer kunna springa med de som är här, säger Rydström. 

En spelare som passerat 30-årsstecket men vars återkomst till klubben ständigt är aktuell är Pontus Jansson. Mittbackens avtal med Brentford löper ut i sommar och Jansson har inte bestämt sig om framtiden där.  

Hur mycket kommer du avlasta Andreas i snacket med Pontus Jansson nästa år?  
- (skratt) Den tar jag gärna. Det är mest av man lyssnar när Pontus pratar och jag hoppas att jag får höra honom mycket.  

ANNONS

Faktum är att Jansson befinner sig på Eleda Stadion samtidigt som Rydström, Andersson och Georgson håller en presskonferens. Brentfordkaptenen vilar upp sig på hemmaplan och rehabiliterar en lårskada i Malmö.  

- Jag tror att Pontus kom fram på Fotbollsgalan 2013 och frågade om en massa saker, som att tillhöra en klubb eller förening hela sin karriär. Han var redan då oerhört tydlig med vad han kände för Malmö FF och vad han drömde om. Det är spelare men kanske framförallt en person, med den passionen han har för fotboll och vad han lärt sig i krävs på den högsta nivån, tycker jag som är härlig på alla sätt och vis. Och givetvis en otroligt bra spelare. Förhoppningsvis får man se honom här någon gång, säger Henrik Rydström.  

Har du kollat läget med honom i Malmö?  
- Jag har stött på honom. Han är skadad och han tränade lite. Jag hann prata med honom och omfamna honom fast han var svettig, det var ändå härligt. 

ANNONS

Tränaren ansluter till MFF på ett tillsvidarekontrakt den 1 december. Rydström tränade Kalmar FF under den andra halvan av 2018 och 2021-2022, och var huvudtränare i IK Sirius däremellan.  

Publicerad 2022-11-18 kl 09:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto