Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
5:29

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från Zenit-Malmö FF i spelaren ovan.

Glädjebeskedet: Större allsvenskt miljonregn att vänta efter Malmö FF:s CL-avancemang

2v

Malmö FF:s förra Champions League-gruppspel gav resten av de allsvenska klubbarna 2,3 miljoner kronor vardera.
Nu lär det bli en betydande ökning efter att Uefa beslutat att höja den så kallade solidaritetsersättningen som går till icke-deltagande klubbar i Europa-gruppspel.
- Ja, den nya fördelningen bör leda till en ökning, säger Svensk Elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson till Fotbollskanalen.

Malmö FF lyckades kvalificera sig till Champions Leagues gruppspel för tredje gången på sju år i höstas. Det kommer med största sannolikhet innebära ett ännu större miljonregn för övriga allsvenska klubbar än 2014 och 2015, visar nya siffror från Uefa.

Uefa delar ut en solidaritetsersättning till de europeiska klubbar som inte lyckas kvalificera sig till gruppspel i någon av Uefas klubblagstävlingar (Champions League, Europa League, Europa Conference League).

En stor andel av solidaritetsersättningen (tidigare 80 procent, men nu något mindre) går till klubbar i de länder som har en eller flera klubbar med i Champions League-gruppspelet - till exempel Sverige som i år har Malmö FF med. Resterande delen av solidaritetsersättningen går till klubbar vars länder inte har något lag med i CL-gruppspelet.

ANNONS

Nu går Uefas klubblagstävlingar in i en ny treårscykel som gäller mellan 2021 och 2024. Uefa har nu meddelat att den totala solidaritetsersättningen höjs från drygt 1,4 miljarder kronor till drygt 1,75 miljarder kronor (varav 350 miljoner kronor är villkorade av ökade totala intäkter för Uefa), som icke-deltagande klubbar ute i Europa ska få ta del av.

Av dessa pengar är cirka 1,3 miljarder kronor öronmärkta för ligorna som inte är bland de fem högst rankade, vilket är en ökning från cirka 950 miljoner kronor från förra treårscykeln. Andelen pengar som går till icke topp fem-ligorna ska också utökas, skriver Uefa.

Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll som är intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan, berättar mer om förändringarna.

- Avseende just solidaritetsersättningen så minskar Uefa skillnaderna mellan de ligor som har lag i Champions Leagues gruppspel respektive de ligor som inte har det, så gällande den delen blir det en lite mer solidarisk fördelning rent procentuellt. Samtidigt blir Uefas totala kaka gällande samtliga ersättningar större, säger Samuelsson till Fotbollskanalen.

ANNONS

Vad innebär då detta för de allsvenska klubbarna? Hur mycket pengar kommer de få ta del av tack vare Malmö FF:s avancemang till Champions League-gruppspelet? Det är fortfarande för tidigt att slå fast, enligt Svante Samuelsson.

- Vad det kommer innebära i kronor och ören är för tidigt att spekulera i. Pengarna för den pågående Uefa-säsongen 2021/2022 går till klubbarna som spelar i allsvenskan 2021, men pengarna betalas inte ut förrän i december 2022. De pengarna delas jämnt mellan alla övriga femton allsvenska klubbar. Malmö FF får ingen tilldelning av dessa. Pengarna ska öronmärkas till dessa klubbars ungdomsverksamheter.

När Malmö FF gick till Champions League-gruppspel senast, hösten 2015, fick varje allsvensk klubb ta del av 2,3 miljoner kronor. Året efter, när inget svenskt klubblag gick till Europa-gruppspel, fick klubbarna "bara" 700 000 kronor vardera. När MFF gick till sextondelsfinal i Europa League 2018 och 2019 fick övriga allsvenska lag 2,2 miljoner kronor i solidaritetsersättning. Allt detta enligt Fotboll Skåne.

ANNONS

Med tanke på att solidaritetsersättningen till icke topp fem-ligorna nu har utökats från 950 miljoner kronor till möjliga 1,3 miljarder kronor bör det också innebära en betydande höjning av summan som tillfaller de allsvenska klubbarna tack vare Malmö FF:s avancemang till Champions League-gruppspel. Varje allsvensk klubb bör alltså kunna räkna med betydligt mer än 2,3 miljoner kronors tillskott i kassan.

- Jag säger inte emot din tolkning, den nya fördelningen bör leda till en ökning. Det är svårt att uppskatta en konkret siffra och jag vågar inte spekulera i det ännu, men rimligen bör beloppen till de svenska klubbarna öka gällande solidaritetsersättningen, säger Svante Samuelsson.

Att solidaritetsersättningen till icke topp fem-ligorna höjs med 60 procent behöver inte nödvändigtvis betyda att de allsvenska klubbarna får 60 procent mer i ersättning.

ANNONS

- Vi måste få se Uefas nya modell mer detaljerat innan vi kan göra en mer precis uppskattning. Men andelen av solidaritetsersättningen som går till länder med CL-klubbar ska minska något från de tidigare 80 procenten. Rent andelsmässigt blir det ett mindre glapp till den andra grupperingen, men i kronor och ören kan det bli större klyftor, då hela kakan blir större, säger Samuelsson.

Vad tycker Svensk Elitfotboll om den här utvecklingen?
- Generellt sett tycker vi att en mer solidarisk fördelning av Uefas totala utbetalningar är rätt väg att gå. Vi hade gärna sett att de fyra procent som utgörs av solidaritetsersättningar skulle öka några procentenheter, detta är också något som European Leagues arbetar hårt för. Det har blivit så enorma klyftor i Europa mellan stora ligor och små ligor samt mellan topp- och bottenlag i ligorna. Vi vill se en ökad möjlighet för lite jämnare förutsättningar, dels mellan klubbarna i ligorna och mellan de olika länderna, då det är viktigt för det långsiktiga intresset för fotboll.

ANNONS
Publicerad 2021-10-01 kl 13:15
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto