Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
2:23

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Granqvist i spelaren ovan.

"Granen" har hoppat på spelarnas upprop mot villkorstrappan: "Bra initiativ"

3v

SOLNA. Spelaruppropet mot villkorstrappan växer.
Nu har landslagskaptenen Andreas Granqvist skrivit under intiativet från Pontus Jansson.
- Man kan inte bestraffa en hel läktarsektion på grund av vad ett fåtal människor gör, säger "Granen" till Fotbollskanalen.

Pontus Jansson, Henok Goitom, Johan Larsson, Alexander Kacaniklic, Ola Toivonen och Marcus Berg är några av spelarna som, tillsammans med ett antal supporterprofiler, nyligen gick ut med en vädjan till den svenska polisen om att skrota villkorstrappan; en mer offensiv strategi som polisen implementerade för några år sedan med målet att minska ordningsstörningar, till exempel pyroteknikanvändning, vid matcher. Villkorstrappan har tidigare varit hårt kritiserad från stora delar av fotbollsrörelsen - och spelare har alltså börjat engagera sig i frågan.

ANNONS

Nu berättar Marcus Berg, som spelar i landslaget och från och med i sommar för IFK Göteborg, varför han valt att skriva under uppropet.

- Pontus (Jansson) skickade ut det och då fick jag läsa på lite. Just nu är dialogen som klubbar och fans söker inte riktigt där. Det skulle gynna polis, klubbar och fans att behålla den fantastiska stämningen som finns. Så det kändes givet att vara med på den, säger Berg till Fotbollskanalen.

Ett namn som inte fanns med på uppropet när det gick ut för första gången är Andreas Granqvist, lagkapten i landslaget och för Helsingborgs IF:s herrlag. Men nu berättar ”Granen” att han också har skrivit under.

- Innan jag skrev på ville jag först ta reda mer på vad det innebar. Jag ville prata med klubben också. Det är inte bara ett spelarbeslut, jag tycker det ska vara ett klubbeslut. Det är så pass stort beslut att mitt namn och klubben står bakom det. Jag anser att det är en bra grej att ta upp, säger mittbacken och fortsätter:

ANNONS

- Pontus startade allt och det är ju så att vi spelare vill ha mycket fans på läktarna, vi vill ha en bra atmosfär och vi vill ha tryck på läktarna. Jag tycker inte att man kan bestraffa en hel läktarsektion på grund av att ett fåtal människor inte gör vad de ska på läktarna. Det här är ett bra initiativ.

Han utvecklar vidare:

- Jag tycker det är viktigt att polisen, klubbarna och supporterföreningarna har en bra dialog. Att de kommer överens på ett bra sätt, så att vi kan få en grym atmosfär i Sverige. För vi är väldigt starka i Europa vad gäller vår läktarkultur. Jag hoppas att dialogen kommer komma igång och att vi får till ett fungerande samarbete när publiken får komma tillbaka till läktarna.

I den vädjan som spelarna skrivit under går bland annat följande att läsa:

"Vi vet att det finns problem inom den svenska supporterkulturen. Vi försöker absolut inte sopa något under mattan. Polisiära ärenden kommer alltid att vara polisiära ärenden. Vi menar bara att de tänkta brotten inte står i proportion till åtgärderna. Och vi tror nog att det svenska fotbollsälskande folket håller med oss när vi säger att polisens resurser gör sig bättre på andra, betydligt mer kriminella, ställen".

ANNONS

Gruppens önskan är att ”dialog och samarbete” ska vara ledorden inom fotbollen, inte att villkorstrappan (som straffar klubbarna med bland annat neddragningar vad gäller publikkapacitet) ska användas.

"Det här är en vädjan till polisen. En vädjan om att ta sitt förnuft till fånga och sätta sig ner och åter igen föra samtal med fotbollens alla parter. En vädjan om att slopa den förhatliga villkorstrappan och istället återgå till den oerhört lyckade tidigare strategin där dialog och samarbete varit ledorden".

Numera är det polisens Nationella operativa avdelning, Noa, som har ansvar för frågan. Då Fotbollskanalen i oktober i fjol var i kontakt med polisen för att höra kring den utvärdering som myndigheten genomförde gällande 2019 års säsong (som för övrigt visade att 26 matcher hade kunnat upplösas den säsongen till följd av ordningsläget), skrev myndigheten i ett mejlsvar att man ämnar fortsätta försöka ha en god dialog med fotbollens företrädare.

ANNONS

Per Engström, som är huvudansvarig hos polisen, har tidigare inte velat ställa upp på en intervju med Fotbollskanalen.

Publicerad 2021-03-23 kl 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto