Häcken fixade kryss i 96:e minuten mot Hammarby

STOCKHOLM. Häckens gulddröm är nära att gå i kras.
Men man säkrade en sen poäng borta mot Hammarby.
Momodou Sonko kvitterade i 96:e minuiten.
- Jag är inte nöjd, men glad över att göra mål och rädda poäng, säger han i Discovery+.

I spelaren ovan ser du höjdpunkterna från matchen.

Under söndagen spelades en viktig match för den allsvenska toppstriden. Hammarby, som slåss om fjärdeplatsen, tog emot Häcken, som jagar Elfsborg och Malmö i kampen om SM-guldet, på Tele2 Arena.

Bajen fick klara sig utan skadade duon Loret Sadiku och Jusef Erabi, samt avstängde Fredrik Hammar. Och i mitten av den första halvleken drabbades man av ett nytt bakslag. Forwarden Viktor Djukanovic, som gjort nio mål i årets allsvenska, klev av på grund av en känning.

Det var också Häcken som skapade flest målchanser i första halvlek. Men exempelvis räddade Oliver Dovin när Edward Chilufya fick ett jätteläge att nicka in 1-0 i den 39:e minuten.

Istället tog Hammarby ledningen i den 44:e minuten. Ett långskott från Nahir Besara touchades till hörna, vilken Adi Nalic ryggade/nickade in vid den bortre stolpen.

- Jätteskönt, sa Nalic till Discovery+ i paus.

Häcken-forwarden Amor Layouni i samma sändning:

- Vi gjorde en bra halvlek. Vi hade kontroll och skapade mer (än Hammarby). Men vi åkte på ett mål. Så blir det när man missar sina chanser.

Gästerna gick för en kvittering i andra halvlek men efter en dryg timmes spel åkte man på en ny kalldusch. Abdulrazaq Ishaq tacklade ner Marc Llinares Barragan i straffområdet, varpå domaren Glenn Nyberg pekade på punkten. Sedan klev Nahir Besara fram och placerade in 2-0 till Bajen.

I den 66:e minuten var Adi Nalic därefter nära att kontra in 3-0, men Häcken-keepern Peter Abrahamsson stod i vägen.

Tre minuter senare kom istället 2-1. Edward Chilufya tryckte in bollen från nära håll efter ett inspel. Forwarden såg ut att stå offside, men tv-bilder från Discovery+ visade att han var onside med liten marginal.

Med drygt tio minuter kvar att spela av ordinarie tid avbröts matchen, efter att föremål kastats in mot assisterande domaren Mahbod Beigi. Huvuddomaren Glenn Nyberg blåste av drabbningen och lagen gick sedan ner i sina omklädningsrum när ett så kallat matchmöte hölls.

Matchen återupptogs efter ungefär en kvarts uppehåll.

På tilläggstid, i den 96:e minuten, fick Häcken in en kvittering. Inhopparen Momodou Sonko sköt in 2-2.

- Jag fick ostört få kontroll på bollen och i bortre hörnet var det öppet, säger Sonko till Discovery+.

Ytterforwarden kom in i 87:e minuten.

- Vi gjorde det bra under stora delar av matchen. Sen höll vi i våra byten lite och det resulterade i att matchbilden stod stilla ett tag. Men jag tycker det var rätt att sätta in mig eftersom jag fick göra målet. Jag är inte nöjd men jag är glad över att kunna göra mål och rädda poäng.

Resultatet innebär att Bajen har sex poäng upp till fyran Djurgården, med fyra omgångar kvar att spela, och i nästa omgång ställs Bajen mot just den blårandiga rivalen.

För Häcken är poängtappet tungt. Nu har laget från Hisingen sex poäng upp till ettan Elfsborg och fyra poäng upp till tvåan Malmö FF.

Hammarbys lag: Oliver Dovin - Edvin Kurtulus, Mads Fenger, Nathaniel Adjei - Marc Llinares Barragan (Simon Strand 73), August Mikkelsen (Abdelrahman Boudah 73), Alper Demirol (Shaquille Pinas 90), Nahir Besara, Markus Karlsson - Adi Nalic (Bubucarr Trawally 90), Viktor Djukanovic (Marcus Rafferty 30)

Häckens lag: Peter Abrahamsson - Abdulrazaq Ishaq (Jacob Barret Laursen 85), Even Hovland, Aiham Ousou, Tomas Totland - Mikkel Rygaard, Samuel Gustafson, Romeo Amane (Srdjan Hrstic 62) - Simon Gustafson, Edward Chilufya, Amor Layouni