Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Här är baracken som kan ha räddat ÖFK - så svarar SvFF

Allsvenskan

Uppdrag Granskning menar att en skenförsäljning av en restaurangbarack som ÖFK fick till skänks kan ha räddat klubbens elitlicens när man klev upp i superettan.
Oroväckande uppgifter, enligt Svenska Fotbollförbundets licensnämnd.
- Det är delvis nya uppgifter för oss, men vi tar åt oss och kommer att följa upp, säger nämndens ordförande Richard Johnsson till SVT.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Hemligt dokument avslöjar Kindbergs blåsning - ska ha gynnat ÖFK

 


 

Uppdrag Gransknings program om Daniel Kindberg och Östersunds FK har släppts. I det framkommer bland annat uppgifter om att ÖFK:s elitlicens (som krävs för spel i allsvenskan eller superettan) när klubben gick upp till landets näst högsta serie 2012 räddades på tveksamma grunder.

Det året skänkte nämligen Fältjägaren, som dåvarande ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg var vd för vid tidpunkten, en restaurangbarack till klubben. Enligt dokument som Uppdrag Granskning tagit del av värderade då klubben baracken till 1,1 miljoner kronor.

ANNONS

I förvaltningsberättelsen rörande 2012 skrev sedan ÖFK:s dåvarande styrelse följande, enligt Östersunds-Posten:

”Föreningen erhöll i september 2012 en mobil restaurangbyggnad i gåva. Den mobila restaurangbyggnaden har i föreningens bokföring åsatts ett bokfört värde på 3,1 Mkr. Byggnaden har efter räkenskapsårets utgång sålts för 3,2 Mkr”.

Restaurangen såldes dock aldrig. ÖFK:s pressansvarig Niclas Lidström uppger för Fotbollskanalen att klubben ångrade sig i ”sista sekunden”. Istället har den sedan dess stått uppskriven som en tillgång värd omkring 3,1 miljoner kronor.

ÖFK:s dåvarande revisor beskrev i revisionsberättelsen för 2012 hur viktig försäljningen av restaurangen var för klubben.

”Försäljningen av byggnaden är av avgörande betydelse för såväl föreningens likviditetsbehov under 2013 som för storleken på redovisat eget kapital”, skrev revisorn enligt ÖP.

ANNONS

Just ett positivt eget kapital behöver klubbarna i allsvenskan och superettan visa upp för att få elitlicens. Enligt SVT hamnade ÖFK på plus tack vare att man fick restaurangen. 

Svenska Fotbollförbundets licensnämnd, som ansvarar för just elitlicensen, berättar för SVT att man kommer följa upp uppgifterna.

- Det är så klart oroväckande uppgifter när man hör något sådant här. Det är delvis nya uppgifter för oss, men vi tar åt oss och kommer att följa upp. Sedan får vi se vad det kommer att få för konsekvenser, säger nämndens ordförande Richard Johnsson till SVT.

- Jag kan säga att vi följer upp vissa saker och ser vad som ligger bakom, men om man går in på om det kommer att påverka licensen så kan man säga att de licenser som är beviljade, de ser jag inte att de kommer att rivas upp.

Han fortsätter:

ANNONS

- Däremot kan det ju få konsekvenser för licenser framöver i framtiden för klubben.

ÖFK tillbakavisar uppgifterna om ekonomisk dopning. 

- De (Uppdrag Granskning) antyder att vi har övervärderat den. Vi har skickat två oberoende värderingsintyg till dem, som de har i sitt ägo, där det står att restaurangen värderats till 3,1 miljoner kronor. Det är det värdet vi har tagit upp i vår bokföring. Ingen uppvärdering av det har skett, och vi äger fortfarande restaurangen, säger klubbens pressansvarig Niclas Lidström till Fotbollskanalen.

Tidigare ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg står sedan i december åtalad på fyra punkter (grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott) för ekobrott. Enligt åklagaren har Kindberg och två andra personer, som i det här ärendet kallas för "Sollefteåbon" och "Peab-mannen", på ett olagligt sätt fört ut miljontals kronor från det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem och byggföretaget Peab. Det via "bluffakturor". Åklagaren menar också att de misstänkta brotten har gynnat fotbollsklubben Östersunds FK. 

ANNONS

Fotbollskanalen har tidigare kunnat berätta hur det av förundersökningsprotokollet i ovan nämnda ärende framkommer att Kindberg vid ett tillfälle har erkänt brott och att upplägget mellan Östersundshem, Peab och ”Sollefteåbons” företag skapats för att dra in pengar till ÖFK. Vid ett senare tillfälle tog Kindberg tillbaka sitt utlåtande. Han förnekar brott.

 


LÄS MER: Hemligt dokument avslöjar Kindbergs blåsning - ska ha gynnat ÖFK

Publicerad 2019-03-19 kl 07:27
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto