Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hemligt dokument avslöjar Kindbergs blåsning - ska ha gynnat ÖFK

Allsvenskan

Ett rejält överpris för en markaffär som gynnade ÖFK.
SVT:s Uppdrag Granskning presenterar nu nya uppgifter om den omstridda dealen gjord 2014.
Och planen ska ha varit att gynna Östersunds FK.

Foto: Bildbyrån.

Det blåser återigen snålt kring Östersunds FK. Sedan tidigare står som bekant klubbens tidigare ordförande Daniel Kindberg åtalad för ekonomisk brottslighet, på grund av misstankar om saltade fakturor via olika bolag som sedan letat sig fram till fotbollsklubben.

På tisdagen släpps de fyra delarna SVT:s ”Uppdrag Granskning” som den här gången tittat närmare på Östersunds FK.

I programmet presenterar man nya uppgifter kring en omstridd markaffär som Daniel Kindberg gjorde 2014. Östersunds-Posten har tidigare rapporterat om affären och man skrev då att det gjorts en rejäl övervärdering av marken och att ingen extern värdering gjorts. Affären gjordes precis då Kindberg blivit ny vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem – och man köpte av det Peab, efter att Kindberg då nyligen lämnat det Peab-ägda bolaget Fältjägaren.

ANNONS

Daniel Kindberg kallade affären (som kostade Östersundshem 127 miljoner kronor) för ”Den bästa som någonsin gjorts”, men i kvällens Uppdrag Granskning berättas om uppgifter som talar om motsatsen. SVT har nämligen kommit över ett hemligt dokument gällande ett möte som hölls i februari 2014, med anledning av markaffären. Med på mötet ska Peabs grundare Mats Paulsson, en annan Peab-chef samt Daniel Kindberg (då vd för Östersundshem) och Hans Carlsson (då vice vd för Östersundshem) varit.

I dokumenten som SVT tagit del av framgår att Daniel själv skrivit att marken är värd 82 miljoner, inte 127 som sedan blev köpesumman. För att svara på kritiken kring markaffären beställde Daniel Kindberg en egen värdering av marken som då gav en värdering på 131 miljoner kronor – samtidigt som dokumentet i hans dator alltså gjorde gällande att han själv värderat den till 82 miljoner.

ANNONS

LÄS MER: Här är baracken som kan ha räddat ÖFK - så svarar SvFF

Östersundshem fick alltså betala betydligt mer än vad Kindberg själv tyckte var rimligt i februari. Övervärderingen beskriver Uppdrag Granskning som en del av en större plan för att gynna ÖFK.

”Hade det kommit ut så hade fotbollssagan Östersund kunnat ta slut innan den ens börjat. För då, 2014, när markaffären genomförs, är Daniel Kindbergs mål om att skapa en allsvensk fotbollsklubb i stan på väg att förverkligas. ÖFK har spelat sig upp genom divisionerna och nått superettan. Det få misstänker då är att markaffären mellan Peab och Östersundshem i själv verket kan ha varit lösningen på fotbollsklubbens dåliga ekonomi, och del av en misstänkt härva som kan ha inbringat åtskilliga miljoner till ÖFK:s kassa”, säger reportern Jesper Henke i programmet.

ANNONS

Bo Svensson (C), är kommunstyrelsens ordförande:

- Med tanke på det vi vet i dag och det vi ser i Östersundshem när de försöker sortera ut ekonomin i det här som är följden så är det utan tvekan en riktig dålig affär som kommunen gör.

Tidigare ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg står sedan i december åtalad på fyra punkter (grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott) för ekobrott. Enligt åklagaren har Kindberg och två andra personer, som i det här ärendet kallas för "Sollefteåbon" och "Peab-mannen", på ett olagligt sätt fört ut miljontals kronor från det kommunalägda bostadsbolaget Östersundshem och byggföretaget Peab. Det via "bluffakturor". Åklagaren menar också att de misstänkta brotten har gynnat fotbollsklubben Östersunds FK. 

ANNONS

Fotbollskanalen har tidigare kunnat berätta hur det av förundersökningsprotokollet i ovan nämnda ärende framkommer att Kindberg vid ett tillfälle har erkänt brott och att upplägget mellan Östersundshem, Peab och ”Sollefteåbons” företag skapats för att dra in pengar till ÖFK. Vid ett senare tillfälle tog Kindberg tillbaka sitt utlåtande. Han förnekar brott.

Publicerad 2019-03-19 kl 07:53
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto