Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Här är hela SvFF:s förslag i allsvenska miljonstriden

Allsvenskan

Fotbollskanalens avslöjande rörande SvFF:s plan för hur pengar ska fördelas mellan elit och bredd är nu bekräftat.
Röstas systemet igenom kommer klubbarna i allsvenskan och superettan från 2025 dela med sig av runt tio miljoner om året - istället för 120, som Göteborgs FF vill.
- Bra och rimligt, kommenterar Sefs vice ordförande Henrik Berggren.

Foto: Bildbyrån

Under torsdagen avslöjade Fotbollskanalen de stora dragen i Svenska Fotbollförbundets plan för lösningen kring den kamp mellan elit och bredd som pågår inom svensk fotboll just nu.

Nu har SvFF bekräftat nyheten och presenterat de exakta siffrorna som förbundsstyrelsen föreslår ska klubbas igenom på årsmötet den 16 mars.

Allt grundar sig i en motion från Göteborgs FF om att elitklubbarna på herrsidan borde dela med sig av tv-pengarna, som de får in varje år, till breddklubbar runt om i Sverige. Förslaget från Göteborgs FF har varit att runt 120 miljoner kronor - årligen - ska tas från klubbarna i allsvenskan och superettan för att fördelas ner i systemet.

Annons

I fjol beslutades det om att SvFF:s styrelse skulle presentera ett förslag till hantering av frågan till det kommande årsmötet och det har man nu lagt ut via sin hemsida.

Förbundet vill lansera ett system som ska ge mer pengar till bredden, men det är inte på långa vägar tal om de nivåer som Göteborgs distrikt hoppats på. Förslaget är på så vis en kompromiss.

Generalsekreteraren Andrea Möllerberg säger följande i en kommentar på SvFF:s hemsida:

- Vår bild är att det finns en samsyn kring att de ekonomiska förutsättningarna för föreningarna i de lägre förbundsserierna behöver bli bättre. Samtidigt finns det grundprinciper som måste värnas.

- Ansvarsfördelningen på affärssidan mellan SvFF, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam har varit lyckad och bör bestå, men vi ser också möjligheter att framåt, via våra distriktsförbund, skjuta till medel från både SvFF och SEF till utveckling av föreningarna på den lägre förbundsserienivån.

Annons

Redan i dag får ettan (tredjedivisionen på herrsidan) och breddklubbar bidrag på ett antal miljoner och nu föreslår SvFF:s styrelse att ytterligare fyra miljoner (från elitklubbarna) ska fördelas ut under 2024. Från och med 2025 ska den siffran vara totalt tolv miljoner (åtta miljoner från Sef och fyra miljoner från SvFF).

Elitklubbarna ska alltså inte själva finansiera hela potten som går till bredden.

Vidare föreslår SvFF-styrelsen att Sef, tidigast från och med 2027, skjuter till ytterligare tio miljoner kronor årligen, samt att förbundet skjuter till ytterligare fem miljoner.

"Dessa ytterligare medel delas dock endast ut i en mer gynnsam ekonomisk situation i förhållande till dagens nivåer", skriver förbundet.

I skrivelsen inför det kommande årsmötet som SvFF nu offentliggjort trycker styrelsen på att det är "hårt och fokuserat arbete" som ligger bakom de marknadsintäkter som eliten tillskansat sig. Man poängterar också att det är ett "misstag att tro att dessa intäkter per automatik kommer att öka eller med självklarhet ens kommer att kvarstå på nuvarande nivåer".

Annons

Vidare går att läsa följande:

"Med detta sagt är Förbundsstyrelsen övertygad om att bredd och elit är beroende av varandra för att tillsammans i samförstånd kunna utveckla svensk fotboll. En huvudregel som måste gälla är dock att varje del av fotbollsrörelsen bör behålla sina egna intäkter och bära sina egna kostnader. Samtidigt krävs även goda relationer mellan olika delar av rörelsen för att svensk fotboll ska nå sin fulla potential vad gäller fotbollsutveckling och föreningsutveckling".

"Principöverenskommelsen mellan SvFF, SEF och EFD baseras på en uppdelning av ansvar som syftar till att rörelsen dels ska hålla ihop, dels kunna maximera sina totala intäkter. Skulle ramverket som sådant suddas ut eller rivas riskerar fotbollen att stå inför en situation där konfliktsituationer uppstår och de totala intäkterna minska. Detta är inte vägen framåt för svensk fotboll. Förbundsstyrelsen tror dock på att det inom nuvarande system finns möjligheter för eliten att ta ett större ansvar för utvecklingen av svensk fotboll – och sker detta på rätt sätt kan såväl elitens möjligheter till utveckling bibehållas som föreningsmiljöerna utanför eliten stärkas".

Annons

Pengarna som ska gå till breddföreningarna kommer hanteras av landets olika distrikt.

Elitklubbarna på herrsidan är tillfreds med SvFF:s förslag, som förankrats med föreningarna. I ett uttalande på ligaorganisationens hemsida säger Svensk Elitfotbolls vice ordförande, Djurgårdens vd Henrik Berggren, följande:

Förslaget ligger inom ramen för det vi tidigare pratat om med våra klubbar men allt ska formellt godkännas på vårt medlemsmöte i början av februari.

- För oss har det varit viktigt att ta fram ett paket gemensamt med SvFF. Motionärerna har pekat på SEF:s intäkter samtidigt som SvFF är ansvariga för de aktuella serienivåerna. Med detta visar vi ett gemensamt ansvarstagande, precis så som vi vill att den svenska fotbollsmodellen ska fungera.

Se en sammanfattning av förslaget kring hur pengar ska fördelas i dokumentet nedan.

Annons

Publicerad 2024-01-26 kl 13:24

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto