Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Heintz om succén i Norge - hyllar Billborn stort: "Vilken tränare!"

Allsvenskan

Tobias Heintz, 24, har nått stor framgång i och med utlåningen till norska Sarpsborg.
Samtidigt slåss hans BK Häcken om SM-guldet hemma i Sverige.
- Det är klart att man hade velat vara med på resan, säger Heintz till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Tobias Heintz kom till BK Häcken från turkiska Kasimpasa som ett upphaussat nyförvärv inför 2021, men succén uteblev. Trots att 24-åringen var ordinarie under första halvan av säsongen, satte skador och konkurrenssituation stopp för en lyckad höst. Det blev totalt två mål och en assist på 18 framträdanden den säsongen.

Inför i år stod det i stället klart att det blir en tredje sejour i norska Sarpsborg, som han spelade för både innan och under han stod under kontrakt med Kasimpasa. Utlåningen till norska klubben har blivit en fullträff, och mittfältaren står på fem mål och tre assist efter 13 matcher - och har fått en nytändning. 

ANNONS

- Jag har i alla fall kommit i en god form igen efter min knäskada som jag hade i Häcken. Jag har också kommit in i ett lag som spelar en fotboll som är väldigt offensivt lagd. Man kanske är lite mindre direkta här, men att man vill ha lite mer bollinnehav. Jag känner att jag kommer till fler lägen än i Häcken. Där spelade jag ju på en annan position, så det är lite det, säger Heintz. 

Han berättar att han inte ser sin fjolårssäsong som misslyckad, trots att många runt omkring hade förväntat sig mer. 

- Det beror lite på. Jag trivdes väldigt bra i nummer tio-rollen (offensiv mittfältare) som jag hade under (Andreas) Alm, men så hamnade jag längre ner i banan under (Per-Mathias) Högmo, nästan som en åtta (sittande mittfältare). Där behöver man vara med mycket mer i uppbyggnadsfasen och i starten av anfallen. Så jag får nog utnyttja mina kvaliteter bättre här i Sarpsborg än vad jag fick gjort i Häcken.

ANNONS

Hur nöjd är du med din säsong 2021?
- Ser man enbart på statistiken så hade jag inte så många poäng, men ser man på mina prestationer match för match så är de egentligen väldigt bra. En del snackar om att jag inte hade ett så bra år i Häcken, men då vill jag egentligen säga tvärtemot, att jag hade ett ganska bra år. Vi kom också till en cupfinal där jag bidrog starkt. Serien gick som den gick, så det var lite upp och ner, men överlag tycker jag att det var en ganska bra säsong för mig.

Låneavtalet med Sarpsborg sträcker sig säsongen ut, men Häcken har en möjlighet att kalla tillbaka Heintz under sommarfönstret. Kontraktet med Hisingsklubben sträcker sig över 2024. Nyligen uttalade sig sportchef Martin Ericsson om situationen för Fotbollskanalen:

- Vi har väl inga konkreta planer på det (att ta hem honom i sommar). Vi har en ganska stor konkurrenssituation i vår egen trupp just nu. Vi får ju se, men inga konkreta planer. För oss, i de här fallen, är det ju viktigt att man fortsätter utvecklas och göra det bra i stället för att komma tillbaka och eventuellt inte få lika mycket speltid, sa Ericsson då.

ANNONS

Och för Heintz själv är planerna för resten av säsongen klara. 

- Jag har varken pratat något med Häcken eller Sarpsborg om vad som händer, men jag vill ju helst stanna i Sarpsborg eftersom att jag har ett bra flyt här och det finns en spelstil som passar mig. Det har gjort så att jag har spelat alla matcher, spelat bra och gjort poäng. Jag tror att det är bättre för mig att vara i Sarpsborg resten av säsong.

Vill du återvända till Häcken efter säsongen?
- Det är en väldigt svår fråga. Man vet inte vad som händer fem månader fram i tiden. Jag är alltid öppen för det mesta, både att stanna i Sarpsborg, komma tillbaka till Häcken och så är jag absolut öppen för att se lite längre ner i Europa också. Det är framför allt det, att jag är sugen på ett äventyr längre ner i Europa. 

Du vill ut i Europa igen?

ANNONS
- Ja, absolut. Det var också därför jag kom till Häcken, för att göra saker bra och sedan kunna dra igen ganska snabbt. Det gick som det gick, men nu har jag fått en ny kickstart i Sarpsborg och jag har redan ett namn där ute (i Europa). Vi får se vad som händer, men jag är absolut sugen på ett nytt äventyr, säger Heintz.

För Sarpsborg har säsongen gått halvknackigt, och man placerar sig just nu som åtta i Eliteserien. Men Heintz har själv fått ett stort förtroende - från en viss svensk tränarduo i Stefan Billborn och Joachim Björklund. 

- Billborn är klass! Vilken tränare, och vilken person! Han har också ett fantastiskt lag runt sig i "Jocke" Björklund, så båda är tipp-topp, både som tränare och personer. De gör oss spelare bättre. Jag gillar dem, allihop, berömmer Heintz.

Vilken liga är bäst - allsvenskan eller Eliteserien?

ANNONS
- Den frågan får jag ganska ofta, faktiskt! Jag tycker att det är svårt. I Norge så är det ett högre tempo, men i Sverige kanske det är lite mer kvalitet med bollen. Jag tycker att det var kul att spela i Sverige också, men här är det lite mer fart och mer kaos, vilket passar min spelstil bra. Jag tror att några lag från Norge hade gjort det väldigt bra i Sverige, och några lag i Sverige hade gjort det väldigt bra i Norge. 

- Men i Norge är alla matcher tuffa. Om du möter jumbon så är det tufft oavsett om det är hemma- eller bortaplan. Om du mötte Östersund i Sverige så var det inget snack, du visste att du skulle vinna matchen. I Norge vet vi att alla matcher är tuffa, medan om du är ett avlägset lag i allsvenskan, som Östersund förra året, så vet man till 100 procent att det blir poäng. 

ANNONS

Hemma i Sverige gör BK Häcken minst lika stor succé som Heintz, och ligger tvåa i allsvenskan med två matcher mindre spelade. I kväll gästar man Gif Sundsvall i den fortsatta guldstriden.

- Jag har absolut följt med under säsongen, och det är helt otroligt vad de har fått till. De har gjort det otroligt och jag unnar alla i Häcken lycka, så det är jag bara glad för att höra. Jag har inte sett alla matcher, men en del, och vi spelade ju träningsmatch mot dem också. Det är väldigt imponerande och otroligt kul att det går bra, säger norrmannen. 

Kan du sakna att vara med på den resan som de gör nu?
- Ja, men jag har aldrig ångrat ett val som jag har fattat i min karriär. Så jag ångrar inte att jag har valt att gå till Sarpsborg, för eftersom att Häcken är så bra nu så vet man inte riktigt vilken roll man hade fått, vilken position man hade spelat i och hur mycket man hade bidragit. Det är klart att man hade velat vara med på resan, men jag tänker inte lika mycket på det när det går så bra för mig i Sarpsborg, säger Tobias Heintz.

ANNONS
Publicerad 2022-07-18 kl 14:38

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto