POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/HELSINGBORG

Helsingborgs ordförande vill inte ha djurgårdare och AIK:are på matcherna

Helsingborgs ordförande Sten-Åke Tjärnlund eftersträvar positiv stämning på fotbollsläktaren. Det anser han inte att Stockholmslagen bidrar med, utan ser helst att deras fans stannar hemma.

– Ibland vill man ringa AIK eller Djurgården och säga "ni får tre poäng och behöver inte komma hit", säger han till KvP.

Förra året var turbulent för allsvenskan i allmänhet, men för Djurgården och HIF i synnerhet, efter den tragiska händelsen inför premiärmatchen på Olympia då en 43-årig Dif-supporter misshandlades till döds. Något som ledde fram till att en 29-årig man fälldes i tingsrätten till åtta månaders fängelse, varpå hovrätten skärpte straffet till tio månaders fängelse.

I kölvattnet av det inträffade har båda klubbarna velat jobba för en positiv supporterkultur, och Helsingborgs nye ordförande Sten-Åke Tjärnlund hävdar att trygghet står högst upp på dagordningen. Han var själv på plats på arenan när beskedet om dödsmisshandeln kom, och minns det tumult som utbröt där vissa upprörda åskådare sprang ut på Olympias innerplan.

I efterhand anser Tjärnlund att det redan före dödsbudet rådde en obehaglig stämning, och att det under den kommande säsongen blir fokus på att förbättra matchupplevelsen så att alla besökare ska trivas.

– Skulle något liknande hända igen så ger vi hellre bort tre poäng direkt. Hela händelsen har skuggat så mycket för föreningen. Det blev ett stort sår och det är fortfarande det, säger han till Kvällsposten.

En slutsats som Tjärnlund dragit är att det ofta blir stökigt när Stockholmsklubbar kommer på besök. Detta trots att det alltså i det ovan nämnda fallet var en anhängare till HIF som gjorde sig skyldig till det ödesdigra brottet.

– Jag har mest problem med Stockholmslagen, men det kan vara något personligt också. Men stämningen är inte rolig på de matcherna. Det är ibland så att man vill ringa AIK eller Djurgården och säga "ni får tre poäng och behöver inte komma hit", säger Tjärnlund till Kvällsposten.
– Vi får se med Hammarby. De framställer sig som glada supportrar. Vi får se.

Fotbollskanalen.se har sökt representanter för både Djurgården och AIK för att ge dem chansen att bemöta uttalandena, men utan att nå någon av vd:arna Henrik Berggren eller Thomas Edselius. Djurgårdens ordförande Lars-Erik Sjöberg vill läsa igenom Kvällspostens artikel och begrunda den i lugn och ro innan han lämnar någon kommentar.

Publicerad 2015-03-27 kl 14:31
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå