Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Helsingborgs IF riskerar vite: "Helt odramatisk - kommer inte få det"

HIF ska vidta åtgärder kring arbetsmiljön.
Annars kan klubben få vite på 60 000 kronor.
- Det kommer inte att bli några viten, säger HIF:s ordförande Krister Azelius till Fotbollskanalen.

Det var i slutet av förra året som Helsingborgs IF blev anmält till Arbetsmiljöverket. Det var Unionen som anmälde föreningen till Arbetsmiljöverket då fackförbundets skyddsombud bland annat påpekat brister i "de skriftliga rutinerna för att undersöka och åtgärda den fysiska, sociala och organisatoriska arbetsmiljön" samt att "det inte fanns någon policy för när någon blir utsatt för kränkande behandling", enligt HD. Totalt var det sex punkter som Helsingborgs IF blev anmält på.

Arbetsmiljöverket har därefter utrett ärendet och kommit fram till att fyra av punkterna avfärdas. De andra två måste HIF vidta åtgärder kring.

ANNONS

Den ena bristen, vilket framgår i dokument från Arbetsmiljöverket, handlar om att HIF ska ”se till att (HIF) har rutiner som, undantaget hantering och utredning av olycksfall, ohälsa och allvarliga tillbud, beskriver hur det systematiska arbetsmiljöarbetet skall gå till” medan det andra säger att HIF ska ”undersöka samtliga arbetsförhållanden i (HIF:s) verksamhet och utifrån resultatet av undersökningen bedöma riskerna för att (HIF:s) arbetstagare kan komma att drabbas ohälsa eller olycksfall”. Båda de här punkterna finns inte i klubben i dagsläget, enligt Arbetsmiljöverket. HIF ska sedan dokumentera rutinerna och riskbedömningen skriftligt och senare vidta de åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall.

Om inte HIF lever upp till kraven som Arbetsmiljöverket ställt förrän 15 maj kan det bli vite på 60 000 kronor. Klubbens ordförande Krister Azelius ser dock ingen risk att klubben kan få vite. Hans uppfattning är att klubben kommer att leva upp till det som Arbetsmiljöverket efterfrågat. Vidare tror Azelius inte att HIF kommer hamna i en situation där klubben behöver betala vite.

ANNONS

- Det kan vara en situation där vi levererar in någonting och Arbetsmiljöverket säger “det var bra, men inte bra nog”. Det kommer nog inte hända med de här rutinerna, för det här är ganska standardmässigt. Men det är inte alldeles lätt att i en idrottsförening att identifiera vad som är särskilt riskutsatta positioner om man undantar fotbollen. Det är inte det vi pratar om här, utan det är kontorsmiljön. Om vi skulle noncha det och inte göra någonting då skulle definitivt få ett utdömt vite på 30 000 kronor. Gör vi någonting, och vi är en bit på väg, och skickar in och de tycker “det här är rätt okej, men inte tillräckligt” då dömer de inte ut det. Det är ett samarbete med dem, säger Azelius till Fotbollskanalen.

Han fortsätter:

- Det enda Arbetsmiljöverket och vi vill är att leva upp till arbetsmiljöns lilla index. Situationen för oss är verkligen inte dramatisk, den är väldigt odramatisk. Vi har också fått hjälp av Arbetsmiljöverket när vi redovisade hur långt vi har kommit. Då sa de: “Tänk på detta, tänk på detta, tänk på detta”. Det är en tillsynsmyndighet som vill att saker och ting ska vara rätt och gå rätt till. Samarbetet och dialogen med Arbetsmiljöverket var utomordentligt bra.  

ANNONS

Som jag förstår är det här ganska odramatiskt för er. 
- Inte ganska, det här är helt odramatiskt. Det var inte så att vi argumenterade, förhandlade eller diskutera om de två punkterna, utan där har vi ett jobb kvar att göra och det kommer vi att göra. Där är ingen dramatik och det kommer inte att bli några viten.

Anmälan till Arbetsmiljöverket kom kort efter att ett antal personer riktat kritik mot klubbdirektören Joel Sandborg i HD. Personerna menade att Sandborgs ledarstil var hård och kontrollerande. En person sa att hen grät på arbetsplatsen i Rögle (där Sandborg var kommersiellt ansvarig innan jobbet i HIF) och en annan menade att hen fortfarande mår dåligt över saker som hände för ett par år sedan och att personen fortfarande undviker att gå till arenan.

ANNONS
Publicerad 2020-02-26 kl 12:04
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto