Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Hooiveld sågar AIK-policyn: "Ofattbart att Atta petats"

Jos Hooiveld har följt Walid Attas tvist med AIK under säsongen.
Och guldhjälten sågar sin gamla klubb.
- En ofattbar petning, säger han.

Förra året var det Hooiveld själv som briljerade i försvaret. Hans egenskaper som brytningssäker, pådrivande bollvinnare bidrog starkt till dundersuccén med dubbelguldet. Efter bara 20 insläppta mål i serien hyllades holländaren som en nyckelgestalt i stockholmarnas defensiv.

När 27-åringen sedan flyttade till Celtic var arvtagaren given. Walid Atta skulle kliva fram. Dåvarande tränaren Mikael Stahre lanserade honom som lagets näste landslagsman och förutspådde hans stora genombrott under 2010. Till en början verkade det också bli så. Atta startade samtliga matcher i allsvenskans inledning och växte fram till en favorit bland fansen på Råsunda.

Men sedan kom schismen. När Atta och hans agent Fabio Alho inte ville diskutera en kontraktsförlängning svarade AIK med bryska medel. Mittbacken fick beskedet att så länge situationen kvarstår prioriterar man hellre andra spelare. Sådana som vill stanna i klubben över tid.

Jos Hooiveld är inte imponerad över transferpolitiken.
- Jag tycker att alltihop är riktigt illa skött. Walid kom in och hörde till de allra bästa – och plötsligt är han inte önskvärd längre. Det känns som ett beslut de fattar bara för att visa vem som är ”boss”, säger Hooiveld.

Ledningen i Solna har hela tiden förnekat att det skulle röra sig om en regelrätt avstängning. Det ordvalet har kallats en ”mediekonstruktion” och man har i stället hänvisat till att policyn ”inte är stelbent” och att ingenting står skrivet i sten. Beroende på skador och avstängningar kan hållningen förändras. Jos Hooiveld köper inte den förklaringen.

- Det finns inget tvivel alls. De bästa ska spela, oavsett hur deras avtal ser ut. Vare sig de vill förlänga eller inte. Särskilt i det läge man befinner sig nu. Det är kamp om överlevnad – då måste man släppa prestigen och känslorna, säger han.

Hooiveld påpekar också att om de svartgula så gärna velat behålla Walid Atta kunde de ha agerat långt tidigare.

- Hur länge har han varit i klubben - rätt många år, eller hur? I fjol fick han inte spela så mycket, men han klagade aldrig. Han kämpade vidare och tog sina chanser när de dök upp. En genomprofessionell kille. Men då var inte AIK intresserade av något nytt kontrakt. Fast plötsligt när han gör bra ifrån sig låter det annorlunda.
- De har felbehandlat honom, det är vad jag tycker, säger Hooiveld.

Nu kan hela soppan dock vara på väg att klaras upp. Enligt Fabio Alho har parterna enats om en lösning där Atta trots allt ska vara behjälplig om AIK behöver honom. Agenten hävdar att han var tilltänkt redan i startelvan mot Djurgården förra helgen, men att en ryggskada stoppade honom då.

På tiden med lugn och ro, tycker Jos Hooiveld.
- Killarna måste släppa allt utanför fotbollen nu, på en gång. Det gäller att stanna kvar i allsvenskan till varje pris. Äta, sova, andas och dricka AIK. Sedan efter sista omgången kan man snacka om annat. Då finns det tid för sådant.

Hur mycket följer du AIK från Skottland?
- Väldigt mycket, det smärtar mig djupt att se sitsen de hamnat i.

Vad är det som gått fel?
- Alla förändringar, tror du inte? De har börjat om från noll, byggt upp laget nästan från scratch. Släppt in unga, visserligen talangfulla grabbar, men som kanske ändå inte har varit redo för pressen. Nu är det upp till hela laget att fixa det här.

Nye tränaren Alex Miller, är han rätt man att vända krisen?
- Det tror jag nog. Jag har pratat med honom en gång och han verkar ha den rätta erfarenheten. Han förstår vad spelarna behöver göra och vet hur han ska få ut det bästa ur dem.
- Nu är det den gamla klyschan rakt av: Ta en match i taget och ordna upp det här.

Publicerad 2010-10-08 kl 09:11
Annons
Annons
Annons