Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
51v

Hot och trakasserier vanligt i AIK - sparkade vd:n vittnar om olustig markering

Foto: Bildbyrån

Mikael Ahlerup.

AIK är mer drabbat av hot och trakasserier än någon annan svensk fotbollsklubb, berättar polisen.
I dagarna dök en oinbjuden gäst upp på sparkade vd:n Mikael Ahlerups avskedsmiddag - för att "markera sin närvaro".
- Vi har noterat det, säger polisen Fredrik Gårdare till Aftonbladet.

I slutet av oktober publicerade AIK:s styrelse en text på klubbens hemsida som bland annat beskrev att anonyma hot och trakasserier mot folk inom klubben är ett "problem som ökar". Därefter berättade kriminalkommissarien Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot organiserad brottslighet inom idrotten, för Fotbollskanalen att AIK kontaktat polisen om situationen.

- Vi är engagerade när det gäller några fall av otillåten påverkan mot anställda inom AIK. Vi har sett det här i flera år att flera personer i AIK har drabbats av allvarliga hot och annat. Vi hanterar just nu ett eller flera ärenden. Vi har haft problemet i flera år och vi ser allvarligt på det för det drabbar de utsatta och deras familjer väldigt hårt, sa Gårdare då.

För ungefär en månad sedan lämnade vd:n Mikael Ahlerup AIK och enligt uppgifter till Fotbollskanalen fick han sparken av klubben. Under en lång tid har falanger av AIK-medlemmar varit skarpt kritiska till Ahlerup och när anställda inom klubben höll en avskedsmiddag för den sparkade vd:n tidigare i veckan dök en person som är kopplad till de personer som länge visat ett missnöje med Ahlerup upp, oinbjuden. Personen markerade sin närvaro, menar Ahlerup själv.

"Nej tack till den representant för de 'mörka och dåliga krafter' runt AIK som oanmäld i en privat bokad del av restaurangen dök upp i 10 sekunder för att markera sin och sina 'kamraters' närvaro och visa 'att de har koll på alla'. AIK:s problem blev tydligare än någonsin i kväll", skrev Ahlerup på Facebook efter middagen, enligt Aftonbladet.

På sociala medier har den oinbjudna gästen förklarat att han "ville kolla upp ett påstående" som han fått höra och därför dök upp på middagen. Hans besök har skapat diskussion på sociala medier, där flera personer som antingen är eller har varit anställda/förtroendevalda inom AIK berättar att en kultur av hot och trakasserier finns runt klubben.

Fotbollskanalen var under onsdagen i kontakt med Mikael Ahlerup, som då inte ville ge någon ytterligare kommentar till det han skrivit på sociala medier.

- Jag hoppar över det. Jag tycker att det talar för sig självt, sa Ahlerup.

Aftonbladet var först med att rapportera om händelsen på avskedsmiddagen och till tidningen säger polisen Fredrik Gårdare följande:

- Vi har noterat (händelsen på restaurangen).

Enligt polisen är anställda och förtroendevalda inom AIK särskilt utsatta.

- Det är betydligt fler fall av otillåten påverkan mot anställda och personer med förtroendeuppdrag inom AIK jämfört med andra klubbar. Det är en stor skillnad, även om det förekommer även på andra ställen, säger Fredrik Gårdare till Aftonbladet.

Publicerad 2017-12-14 kl 16:18
Annons
Annons
Annons