Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hyllas som "en av Europas största talanger" - nu bekräftar Bajen-keepern intresse från utlandet

Allsvenskan

VALE DO LOBO. "En av Europas största målvaktstalanger", tycker Jesper Jansson.
Bajen-talangen Oliver Dovin, 17, är mer återhållsam, men bekräftar intresse från utlandet.
- Det är klart att det kommer bud och sådant, men jag fokuserar på Hammarby, säger han till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån

Hammarbys talangfulle målvakt Oliver Dovin, 17, anslöt redan som tolvåring till Bajens akademi från Enskede IK, men är numera en del av föreningens A-trupp. I fjol var Johan Wiland och Davor Blazevic före i rangordningen i A-laget och i stället blev det spel med föreningens U19-lag och ett antal matcher på bänken med samarbetsklubben IK Frej i superettan. Först i vinter fick han göra sin seniordebut för Hammarby med spel i träningsmötet med FC Flora i Estland som slutade oavgjort. 

Hammarbys sportchef Jesper Jansson har under senaste tiden, i olika sammanhang, lovordat målvakten och sa i slutet av förra året, i Bajenpodden, att han ser Dovin som "en av Europas största målvaktstalanger".

Annons

Nu, under Bajens träningsläger i Portugal, utvecklar sportchefen sina tankar om målvakten.

- Jag ska vara helt ärlig där och målvakter är ju en lite individuell gren i ett fotbollslag. Det krävs till viss del specialister, men det är klart att jag ser att det är en väldigt talangfull målvakt, vilket jag också får rapporter om. Men just därför lämnar jag det också till "Mille" (Mikael Olsson, målvaktstränare) och de som är specialister på det, säger han till Fotbollskanalen.

Tränaren Stefan Billborn håller med Jesper Jansson. Han tycker att Dovin är en lovande målvakt och är även noggrann med att påpeka att han är beredd att släppa fram unga spelare - oavsett ålder - även om en allsvensk debut kan dröja för just 17-åringen. 

- Jag skiter i hur gamla de är om de är nog bra. Man måste vara nog bra. Det är dock ofta alldeles för stor risk att man snackar upp de här spelarna både vi som klubb och i media generellt, då man i slutändan måste prestera, vilket också är väldigt rättvist inom elitidrotten. Om man presterar får man spela, men att det är en stor talang råder det inga tvivel om. Spelarna måste dock vara medvetna om att det är ett ganska långt steg att gå från att vara en talang till att spela, i varje fall i Hammarby, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Billborn menar däremot att unga målvakter, precis som det kan bli för Dovin, oftast behöver ett par år på sig innan de kan ta en plats i en allsvensk startelva, även om han står fast vid att en ung målvakt ska släppas fram om den just är tillräckligt bra.

- Ganska ofta behöver man några år på sig, men är man tillräckligt bra är man tillräckligt bra. Ibland är det en slump att man kommer fram tidigt med skador och så, men är du nog bra kommer du att lira. Det är lite skillnad på om du jobbar på en ekonomiavdelning eller är konstnär, då du då kan försvinna, men i elitidrott blir du bedömd tidigt. Är du där är du där. Det gäller utespelare också. Jag tror inte riktigt på det här med att man inte får chansen. Det gäller bara att var idog över tid, då det är många som tittar på en och bedömer en, samtidigt som det ligger i sakens natur att göra resultat.

Annons

Vad är det han har som målvakt?
- Han har egentligen allt. Han är bra i luften, reaktionssnabb, bra med fötterna och bra på linjen. Han har egentligen allt och dessutom en ganska bra storlek också. Om man är en allsvensk målvakt ska man dock vara ganska bra och i Hammarby måste man kanske vara en av de bästa i Sverige, säger Billborn.

Dovin följde i veckan med Bajen på träningsläger till Portugal, men åkte redan under lägrets andra träning på en tuff smäll under matchspel. Målvakten fick Richard Magyars ena smalben i huvudet och ådrog sig en lätt hjärnskakning. Därmed har han missat lagets två senaste träningspass, men är än dock hoppfull om att kunna träna på lägret igen. 

- Det var en lättare hjärnskakning, men det är inte så farligt. Det är lite huvudvärk och sådant, men inte värsta grejen. Det är några dagars vila med lite skärm, samtidigt som jag inte får röra på mig så mycket. Sedan får vi se hur jag känner mig. Vi tar det dag för dag, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Dovin berättar vidare att han tycker att det är skönt att vara på plats i Portugal och att han lagt märke till senaste tidens lovord från bland annat Jesper Jansson. 

- Det är såklart skitkul. Jag tränar hårt varje dag och gör mitt bästa, men sedan vet jag att Johan (Wiland) och Davor (Blazevic) är skitbra, så det blir tufft att konkurrera med dem. Jag behöver spela matcher, men sedan får vi se om det blir i Hammarby eller Frej.

Du är öppen för att spela med Frej i division 1 i år?
- Ja, ja, absolut. Det är absolut ett alternativ.

Hur var det att få göra seniordebut mot Flora?
- Det var lite annorlunda med högre tempo, hårdare skott och bättre inlägg. Det kräver mer, men det var i varje fall skitkul att göra debut.

Dovin ser en tuff väg framåt för att få speltid i Bajens A-lag i framtiden, men tror att det är möjligt om han lägger manken till framöver. 

Annons

- Det är självklart en stor utmaning, men man får bara göra sitt bästa och försöka bevisa att man är tillräckligt bra. Det finns såklart bra målvakter framför mig, men det är bara att träna hårt och göra det bra och ta chansen när man får den.

En del unga svenska spelare sticker tidigt utomlands, däribland förre BP-målvakten Johan Guadagno som i fjol lämnade för spel i Manchester Uniteds akademi. Dovin berättar att han i sin tur för två år sedan var på besök hos Premier League-laget Brighton & Hove Albion och tränade, men att han sedan återvände till Hammarby och att det fortsatt finns intresse från klubbar i utlandet. 

- Det är klart att det kommer bud och sådant, men jag fokuserar på Hammarby just nu och sedan får vi se vad som händer i framtiden, men det är klart att det kommer bud och sådant utomlands, men det är inget jag fokuserar på nu. Jag är ung och har ingen stress. Jag är bara 17 och är i nuet.

Annons

Vilka klubbar har hört av sig?
- Det kan jag inte säga.

Skulle det vara intressant för dig att gå utomlands tidigt?
- Det är klart att man inte utesluter någonting, men vi får se hur det går det här året och efter det här året. Jag tar det tag för dag och lever i nuet. Jag får se vad som händer i framtiden, men just nu är jag nöjd med att vara i Hammarby.

Har du någon målsättning för den här säsongen?
- Det är svårt att säga. Jag tar det dag för dag och ska göra det så bra som möjligt på träningarna. Sedan får vi se vad som händer.

Jesper Jansson menar att det är viktigt för Bajen att visa upp en plan för unga spelare för att behålla dem i klubben. Han tror att Bajen kommer att kunna behålla Dovin.

- Det gäller inte bara Oliver, även andra yngre. Vi måste visa att vi har en plan för dem och vi har ett samarbete med Frej. Det måste finnas en plan, så det inte bara slängs fram framför näsan på dem. Det handlar också om att visa en trovärdighet och det är för akademin i stort, inte bara för spelarna. Det ska finnas en trovärdighet mot tränare och ledare som jobbar i akademin och att vi värderar det, men i slutändan är det ju kvaliteten som avgör, säger han och fortsätter:

Annons

- Man måste stoppa dem i kallt vatten först innan man vet svaret, som Stefan (Billborn) också brukar säga och då är frågan är hur man gör det. Det gäller att våga göra det. Med Odilon (Kossounou) visste vi till exempel att det skulle komma misstag, men då måste man våga.

Dovin skrev i fjol på ett A-lagskontrakt med Hammarby.

Publicerad 2020-02-09 kl 11:00

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto