Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

FHM:s Anders Wallensten fanns med på mötet.

Inga konkreta besked efter publikmöte: "Hade varit drömscenariot - men det kom inte"

3d

Börja inte hoppas för mycket på att få gå på den allsvenska premiären.
Fotbollens möte med FHM under tisdagen gav inga konkreta svar.
- I dag var ett första möte och… bra så, men inget färdigt besked om hur man kommer vidare, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen.

Pandemiläget i Sverige och övriga världen är som bekant synnerligen allvarligt, även om vaccineringen nu börjat komma igång på många håll. Fotbollen hoppas dock att man då serierna startar till våren, ska få kunna släppa på lite publik på matcherna. Detta då man anser sig ha olika typer av åtgärder redo för att kunna genomföra evenemenang utan att öka smittspridningen.

Det handlar om förslag på transporter till och från arenorna, temperaturmätning på besökare, eventuella intyg kring vaccinering eller liknande – med mera.

ANNONS

Under tisdagen hölls ett möte mellan Svensk Elitfotboll  (generalsekreterare Mats Enquist), Elitfotboll Dam (generalsekreterare Tomas Hoszek), Svenska Fotbollförbundet (generalsekreterare Håkan Sjöstrand och chefsjurist Anders Hübinette), Riksidrottsförbundet (generalsekreterare Stefan Bergh) samt Folkhälsomyndigheten (biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten och juristen Lisa Gellerhed).

Om det gjordes några konkreta framsteg i form av att sannolikheten för att kunna släppa in publik på allsvenskan ökat? Inte direkt.

- I dag fick vi chansen att lyfta upp vår summering och berätta vad som är gjort under 2020, vilka åtgärder vi arbetat med och hur vi sett att det fungerat. Det tror jag möttes med tummen upp i alla fall. Vi har också visat på vilka olika lösningar vi har för att kunna ta emot publik på ett säkert sätt. I den bästa av världar hade man hoppats på en respons i stil med: ”Bra, då sätter vi oss ner och arbetar utefter det här”, men det kom inte från det här mötet. Det är fortfarande mycket hänvisning till allmänt pandemiläge och att det är ordningslagen som är problemet. Vi kan bara hoppas att man tar till sig det här och hjälper oss att hitta lösningar, säger Sef:s Mats Enquist till Fotbollskanalen.

ANNONS

Han fortsätter:

- I dag var ett första möte och… bra så, men inget färdigt besked om hur man kommer vidare.

När ni presenterade era förslag på hur man ska göra, vad blev svaret då?
- Mest ett kvitto på att man tycker att vi har ett väldigt bra förslag och stark kapacitet och klarar av grejerna. Men sedan handlar det om ordningslagen och pandemin i slutändan.

- Sedan kunde inte jag hålla mig utan sa att det har blivit oproportionerligt jämfört med resten av samhället när det gäller publik och evenemang, men den diskussionen var inte riktigt läge att ta i dag i alla fall. Då hänvisades till politikerna, ordningslagen och pandemin och så vidare. Att få något besked i stil med att de vet att de blivit fel och att de ska hitta lösningar framåt, det hade varit drömscenariot, men det kom inte i dag. Men vi hoppas på framtiden.

Något nytt möte med FHM är inte inbokat. Och vad gäller pandemilagen, som är tänkt att vara mer träffsäker mot olika typer av verksamheter, så har fotbollen fått beskedet att ordningslagen fortsatt gäller.

ANNONS

- Ordningslagen lyftes bara rakt in i pandemilagen, säger Enquist.

- Den ena förklaringen vi fått från politikerna var att man inte hade tid och den andra var att det är politiskt känsligt att prata om lättnader, vilket vi tycker är en dålig förklaring när man stängt ner oss för hårt. Populistiskt kan det vara känsligt att diskutera ens 50 eller 300 på läktarna, men det är inte ett medicinskt problem. Här behöver vi att våra politiker och FHM står upp.

Vad gäller den allsvenska premiären kommer den dock att spelas som tänkt, helgen den 10-11 april. Oavsett om det blir inför tomma läktare eller inte så finns inte på kartan att skjuta på säsongen likt fjolåret.

- Nej, det kommer inte att ske. Vi har ingen möjlighet ett sånt här år.

Hur stor sannolikhet bedömer du att det är att det i något omfång kan bli publik på den allsvenska premiären?
- Tittar man ur ett medicinskt perspektiv och utifrån vad vi kan göra för åtgärder så är den objektiva bedömningen att det är nästan hundra procents säkert, utifrån alla tänkbara bedömningar. Vi kan verkligen hantera väldigt säkra lösningar även under en svår pandemi. Men om det blir en ändring i lagstiftning som kräver politiskt engagemang och att även folkhälsomyndigheten engagerar sig i frågan? Det vet jag inte riktigt än. Det är det svaret vi väntar på.

ANNONS
Publicerad 2021-01-12 kl 13:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto