Bergvall tvåmålsskytt mot Mjällby - Djurgården skuggar Malmö

HÄLLEVIK. Djurgårdens IF var starkast på Strandvallen mot Mjällby AIF.
Tabelltvåan vann med 3-1 och Lucas Bergvall svarade för dubbla fullträffar i segern.

Tabellfyran Mjällby tog emot fyran Djurgården på Strandvallen. Hemmalaget bytte ut Silas Nwankwo, Arvid Brorsson och Imam Jagne i startelvan jämfört med 0-1-förlusten mot IFK Göteborg. Trion med Alexander Johansson, Tom Pettersson och Jacob Bergström ersatte. Djurgården mönstrade exakt samma startelva som besegrade Halmstad senast.

Mjällby skapade matchens första målchans i den sjätte minuten genom Nicklas Røjkjær. Dif-målvakten Jacob Widell Zetterström höll dock ihop benen och stod för en fin parad. Den danske spelregissören dribblade sig fram till ett nytt skottläge kort senare, men Widell Zetterström fick upp en hand och räddade till hörna.

Hemmalaget inledde klart starkast, men det var Djurgården som tog ledningen efter tio minuter. Adam Ståhl nickade undan ett inlägg och bollen gick mot Lucas Bergvall, som fick en praktträff på volley och hans andra mål i allsvenskan var ett faktum.

Gästerna var igång och ett par minuter senare hittade Tobias Gulliksen Gustav Wikheim i straffområdet, men yttern fick ingen träff och bollen smet utanför stolpen. I den 19:e minuten gavs Tokmac Nguen nästa läge efter ett Mjällby-bolltapp. Målvakten Noel Törnqvist räddade dock avslutet till hörna.

Hans agerande på en hörna i den 23:e minuten var mindre bra. Hörnan hamnade via Törnqvists handskar på Bergvall, som från nära håll stötte in sitt andra mål för matchen. Vid det laget hade Stockholmslaget kopplat ett rejält grepp om matchbilden.

Mjällby såg taget ut och skapade bara ett par farligheter på fasta situationer efter 0-2-målet, vilket blev halvlekens sista.

Bergvall om Djurgårdens halvlek i Max sändning:

- Jag tycker att den är helt okej. Tycker att vi håller det bra bakåt och släpper inte till så mycket, men samtidigt kan vi mycket bättre. Det är en tuff bortamatch, sa målskytten och fortsatte om defensiven:

- Vi är väldigt disciplinerade och vet vad vi ska göra, oavsett om det är kontringar eller fasta. Det känns som att vi hittat en riktigt bra grund.

Bergvall beskriver volleymålet:

- Jag tänker bara att jag ska trycka till där. Det är en bra träff, det ska man inte snacka bort. En riktigt bra träff, som är skön.

Alexander Johansson i samma sändning:

- Inte så bra tycker jag. Vi hittar inte riktigt ytan mellan deras backar och mittfält. Det får vi ändra på i pausen, sa Mjällby-anfallaren.

Tränaren Anders Torstensson byttes ut mittbacken Rasmus Wikström mot yttern Hermann Johansson i halvtid. Omedelbart efter pausen tog sig Johansson fram till ett inläggsläge och Jacob Bergström mötte med ett avslut som gick strax utanför.

I den 48:e minuten hittade dock hemmalaget reduceringen när Alexander Johansson dunkade in bollen i nättaket efter en inläggsfrispark. Mjällby hittade tillbaka in i matchen och passningsspelet började fungera igen.

I den 67:e minuten tråcklade sig Nguen fram till ett kalasläge. Norrmannen var dock ur balans vid skottillfället och Törnqvist stod för en viktig enhandsräddning. Nguen hann med ett nytt läge innan han blev utbytt, men avslutade då i stolpens utsida.

Djurgården försvarade starkt under slutkvarten och gjorde 3-1-målet i den 88:e minuten. Deniz Hümmet mötte Gulliksens inlägg med pannan och punkterade matchen med sitt mål. 3-1-segern innebär att Blåränderna är tre poäng bakom serieledaren Malmö FF efter elva matcher.

- Otroligt nöjd med prestationen. Det är inte fantastiskt någonstans men vi lyckas hålla ihop det, även efter en katastrofal inledning på andra halvlek. Det är inte lätt att ta tre poäng här, jag har stor respekt för Mjällby. Jag vet inte vad vi gör i den andra halvlekens inledning, men ganska snabbt tar vi oss samman igen och visar även individuell kvalitet i slutet, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf.

Mjällby är tabellfyra i en haltande tabell.

Mjällbys lag: Törnqvist - Wikström (H. Johansson 46'), Rösler, Pettersson - Ståhl, Gustavsson (K), Gustafson (Nwankwo 81'), Røjkjær, Stroud - A. Johansson (Jagne 68'), Bergström.

Djurgårdens lag: Widell Zetterström - Johansson, Tenho, Une Larsson (K), Dahl - Bergvall (Eriksson 90'), Sabovic (Leach Holm 79') - Wikheim (Fallenius 68'), Nguen (Ekdal 68'), Gulliksen - Hümmet.

Publicerad 2024-05-25 kl 19:20