Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/KALMAR

Gör succé med Nigeria - KFF kan mista supertalangen

Foto: SCANPIX

Taiwo Awoniyi.

Taiwo Awoniyi, 17, har varit överens med Kalmar i över ett år. Men den nigerianske talangen har ännu inget kontrakt och imponerar stort i de afrikanska U20-mästerskapen.
- Du kan inte gå omkring och vara orolig att han ska försvinna, säger sportchefen Thomas Andersson Borstam till Fotbollskanalen.

I U17-VM i oktober-november 2013 överraskade Nigeria och vann hela turneringen. En av lagets bästa spelare var Taiwo Awoniyi. Anfallaren gjorde fyra mål i turneringen, bland annat den poängräddande kvittering i 3-3-matchen mot Sverige i gruppspelet. Samt det första målet när Nigeria tog sig till final efter 3-0 mot Sverige i semifinalen.

Trots att Awoniyi uppvaktades av flera klubbar som Benfica, Sampdoria och Anderlecht så bestämde sig nigerianen för att han ville spela med Kalmar FF. Den nu 17-årige anfallaren har spelat med KFF:s U21-lag, men har ännu inget kontrakt med klubben. Inte förrän han fyller 18 år den 12 augusti kan han skriva ett kontrakt, än så länge finns bara en muntlig överenskommelse.

Awoniyi är nu med Nigeria och spelar de afrikanska U20-mästerskapen i Senegal. Där fortsätter han att imponera. I går gjorde han två mål och blev utsedd till matchens lirare när man slog värdlandet. Turneringen är ett bra skyltfönster, och fortsätter succén kan Kalmar få konkurrens från andra klubbar om Awoniyi, som då skulle kunna lämna utan att KFF får någon ersättning.

- Det där vet du aldrig. Du kan inte gå omkring och vara orolig utan nånstans måste man ju glädjas åt killen, att han gör framsteg och att det går åt rätt håll. Och det är också ett tecken på att vi är lite rätt ute när vi tittar på spelare så det är bara positivt att Taiwo gör bra ifrån sig, säger Kalmars sportchef Thomas Andersson Borstam, som är på plats i Senegal, till fotbollskanalen.se.

- Sen har han varit i Kalmar nu en tre-fyra gånger och bekantat sig med oss och trivs med oss och vi trivs med honom. Så jag tror att det kan vara ett bra steg att börja i Sverige först och utvecklas innan man tar nästa steg. Det tror vi båda två.

Så du bedömer inte risken att ni ska förlora honom som så stor?
- Nä, så kan jag inte gå omkring och tänka. Utan man lever i nuet och vi är där vi är. Det var roligt att se honom prestera och man kan inte gå och tycka att spelare man vill ha inte ska prestera för då vill man ju inte ha dem, utan man vill ju ha spelare som presterar.

Hur stor injektion kan han bli för Kalmar den här säsongen?
- Vi ska väl skynda långsamt. Han ska komma på plats och acklimatisera sig och hela den biten, och komma in i svensk fotboll. Så jag tror man ska se det lite mer på sikt. Första tiden kommer att vara för att komma in i det och se och lära.

Kalmar tror mycket på Taiwo Awoniyi. Och även om de skyndar långsamt så tror de att nigerianen har potential för att lyfta laget.
- Det tycker vi ju. Han har utmärkt sig både då när de vann U17-VM och även nu fortsätter han i afrikanska U20-mästerskapen. Så det finns något där, absolut är det så, säger Borstam.

Publicerad 2015-03-09 kl 13:44
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons