Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/KALMAR

KFF ska hjälpa Elm tillbaka: "Jättestimulerande att vara med på resan"

Foto: SCANPIX

Rasmus Elm.

En av Sveriges bästa mittfältsspelare på 2000-talet är mitt i karriären, 27 år gammal - och nyförvärv i ett allsvenskt mittenlag. Kalmar FF ska hjälpa Rasmus Elm bort från magproblemen och tillbaka till världseliten.

- Det är jättestimulerande att få vara med på den här resan med Rasmus, säger nye tränaren Peter Swärdh.

 

Enligt den ansedda statistiktjänsten Transfermarkt är det inte stjärnspäckade Champions League-laget Malmö FF som har fotbollsallsvenskans mest värdefulla spelartrupp.

Det har fjolårets tabellelva Kalmar FF. Och det förstås på en enda värvning: det plötsliga och oväntade förvärvet av en 27-årig landslagsmittfältare som statistiktjänsten värderar till över 100 miljoner kronor.

Den 20 januari stod det klart att Rasmus Elm vänder hem till sitt Kalmar FF som han - tillsammans med bröderna Viktor och David - förde till SM-guld 2008.

Ryska ligans bäste
Efter tre framgångsrika år i AZ Alkmaar, en dyr övergång till jätteklubben CSKA Moskva, ett par ligatitlar och en utmärkelse till ryska ligans bästa mittfältare så satte de efterhängsna magproblemen stopp för utlandsäventyret. Rasmus Elm spelade sin senaste tävlingsmatch i maj förra året, stod över två landskamper under sommaren och hela hösten i CSKA Moskva spolierades sedan av den irriterade tarm som gäckat honom länge.

Nu får 27-åringen börja om i Kalmar FF för att hitta tillbaka till hälsan, tryggheten och glädjen. Under försäsongen har han spenderat mest tid i gymmet och tillsammans med det medicinska teamet för att få bukt med magproblemen.

Någon intervju med TT ville han inte ställa upp på, men för lokaltidningen Barometern ger Rasmus Elm sin syn på den närmsta fotbollsframtiden:

- Det klart att jag känner ett sug att spela fotboll igen. Men det är fortfarande inte nummer ett. Jag vill känna mig helt bra först innan jag gör någonting. Därefter kan jag ta nästa steg.

"Haft goda resultat"
Rehabiliteringen har legat i fas under hela våren, och på Spanien-lägret i mitten av mars fick Elm äntligen delta i bollträning med övriga truppen.

- Både i gymmet och i det medicinska så har han haft goda resultat. Han har fått god kontinuitet, säger nye Kalmar-tränaren Peter Swärdh.

50-årige Peter Swärdh, tidigare i bland annat Mjällby och Åtvidaberg, ersatte Hasse Eklund i slutet av november efter att Kalmar gjort en väldigt svag höst — och i januari damp plötsligt en av Sveriges allra bästa mittfältare ned i hans trupp.

- Att få vara med på den här resan med Rasmus är jättestimulerande. Jag vet att han är väldigt, väldigt målinriktad på att komma tillbaka och jag håller alla tummar för att hans kropp svarar på rätt sätt, säger han.

Bidrar positivt med närvaron
Och även om den yngste av Elm-bröderna inte lär stå på Guldfågeln Arenas gräsmatta när allsvenskan blåses igång så är hans blotta närvaro positiv för årets Kalmar FF.

- Hans erfarenhet och personlighet bidrar positivt till både laget och individerna. Han är en tillgång för oss, även i det här läget där han inte är med så mycket.

När han lämnade Kalmar som 21-åring, sommaren 2009, hade han hunnit med hela nio mål och tre assist på en halv allsvensk säsong. Frågan är vad en 27-årig Elm, med landslags- och proffsmeriter i ryggen kan göra för Kalmar FF under 2015.

Det är svårt att ha några förväntningar eller ens förhoppningar, menar tränaren Peter Swärdh.

- Just nu hoppas vi bara på att han blir frisk och kan spela fotboll för fullt igen. Sedan när det blir är helt omöjligt att säga just nu.

 

Publicerad 2015-03-19 kl 15:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons