Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/KALMAR

Rydström efter beskedet: "Man blir rörd in i själen"

Foto: Scanpix.

Henrik Rydström fortsätter inte i Kalmar FF.

Idag kom beskedet att Henrik Rydström slutar efter säsongen. Till fotbollskanalen.se berättar han om beslutet – och reaktionerna.

- Om man vetat att det skulle bli så här mycket hade man slutat för länge sedan, säger han och skrattar.

Efter över 500 matcher och 21 säsonger i Kalmar FF:s tröja tackar allsvenskans kanske största profil för sig.

Henrik Rydström, 37, förlänger inte sitt kontrakt med klubben och tre matcher återstår nu av karriären.

- Jag har alltid haft en känsla av att jag inte velat sluta för tidigt, jag har velat spela så länge det går. I våras var jag i en situation där jag inledde de nio första matcherna på bänken och jag kände att jag kan hantera det här, jag kan spela under de här premisserna under lång tid. Efter de nio matcherna tog jag mig tillbaka in i laget och har spelat det mesta sedan dess. Jag har visat att jag är fortfarande är en bra spelare som bidrar. Då kom en ny känsla in i kroppen, framför allt efter derbyt mot Öster – för första gången i karriären så kände jag en känsla av att "det kanske är bra nu."

Känner du någon besvikelse gentemot klubben?

- Nej, jag gör inte det, det hade jag kanske gjort om jag inte fått den här känslan den senaste månaden eller om de sagt i maj, när jag satt på bänken att "vi lägger ner. "

- Jag fattade att det skulle bli ett annorlunda år - det kommer in en ny tränare och om jag hade varit i hans sits så hade jag kanske inte kört en 38-åring som förstaval. Nu blev det ett bra avslut på något sätt – till det kom diskussionen med Kalmar FF och de har varit tydliga med att det är en bra tidpunkt att växla från spelare till att gå in i organisationen på något sätt vilket har sjunkit in i mig också.

Vad har reaktionerna varit?

- Det är många som har hört av sig, framför allt spelare i laget som sagt saker som man kanske inte gör när man spelar. Hade man vetat det hade man kanske lagt av för länge sedan, haha!

- Man blir rörd in i själen.

Vad ska du göra inom klubben nu?

- Det är inte preciserat på något sätt, men vill man gå in i KFF:s organisation så är det ett bra tillfälle eftersom det sker en liten generationsskifte. Tidigare har jag inte velat lyssna på det men jag hade ett snack med Kjell Nyberg (tidigare spelare och tränare) där indikationen var att KFF inte såg mig som en "lattjo lajban"-kille. De ser mig som någon som kan bli en kraft på tränarsidan. Med det sagt inte säkert att man blir huvudtränare eller assisterande direkt.

Hur skulle du summera tiden i Kalmar?

- Det har varit en jävla resa. Det som jag är mest stolt över är att jag lyckats vara en tongivande spelare oavsett om vi varit division två eller ett topplag i allsvenskan så har jag lyckats att utvecklats och anpassa mig efter nya situationer. Det är inte många som får göra en sådan resa. Det har varit fantastisk och det är jag ödmjukt tacksam för. Jag har haft bra folk runt omkring mig, med bra spelare och bra personer i organisationen. Jag har varit otroligt obekväm många gånger; sagt saker och skrivit saker och Svante (Samuelsson, klubbdirektör) har slagit sig för pannan, men trots det inte gett upp om mig.

Den största sportsliga framgången hämtar Rydström tveklöst från guldåret 2008.

- Säsongerna 2007 och 2008 är fantastiska. Det laget vi hade är otroligt. Så bra kombinationer av personligheter och spelartyder och dessutom åldersmässig variation. Det går inte riktigt att trumfa det.

- Att spela med tre bröder Elm det var väldigt enkelt.

Många spelare upplever ett tomrum när man slutat - hur tänker du kring att inte spela allsvensk fotboll nästa år?

- Det är nog ofta därför man fortsätter och jag är nog extrem när det kommer till det. Jag har tyckt det varit jobbigt med sommaruppehåll och nu ska jag helt plötsligt inte spela alls. Det kommer att vara väldigt jobbigt i januari. För första gången är jag inte med när förväntningarna byggs upp.

- Jag hade nog behövt åka ett halvår till Uganda eller något.

Hur tänker du inför avtackningen mot Mjällby?

- Faktum är att just nu tänker jag på matchen mot Djurgården på måndag. Jag har en jävla iver att avsluta med passion och hjärta. Har inte ens vågat tänka på hur det kommer att kännas rent känslomässigt. Jag tror att jag kommer att försöka stänga av och gå in i matchbubblan, sedan efter får man se vilket håll man tar det. Det kommer också att bli skönt och det blir det stora avslutet. Det är viktigt för att gå vidare - Så att det inte rinner ut i sanden.

Du har ju tidigare lobbat för att AIK skulle kunna passa dig – det blir ingen fortsättning där?

- Haha, jag har inte hört något från AIK – jag får aldrig ju några erbjudanden. Men de får gärna höra av sig.

Publicerad 2013-10-17 kl 12:59
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons