Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Efter matchen - Nanne och Hansen till gemensam attack mot svensk fotboll

Här går Nanne Bergstrand och Roar Hansen till attack mot svensk fotboll.

Båda vill se tydligare idéer.

- Klyftan mellan svensk klubblagsfotboll och Europa har aldrig varit så stor under tiden jag har varit tränare som nu, säger Bergstrand.

Kalmar FF besegrade Helsingborg med 3-2. Efter matchen höll tränarna Nanne Bergstrand och Roar Hansen en lång presskonferens om svensk fotboll – och båda anser att klyftan mellan allsvenskan och de europeiska ligorna är rekordstor.

- Det finns inte ett enda lag i allsvenskan som har en genomarbetad strategi som gör att man från högsta ledning ner till de som är ute på banan pratar samma språk. Inte en enda förening gör det, för då hade någon gått den tyska vägen. Det är några som börjar närma sig, HIF är ett av lagen, säger Nanne Bergstrand.

- Jag är oerhört förvånad över att vi som är i norra Europa, när vi har sådana föregångare som tyskarna, att vi inte vågar gå åt det hållet. Vi går ju åt andra hållet. Vi får ju en mycket mer fysisk fotboll igen. Allt fler lag går åt det brittiska hållet för att det är det lättaste sättet att skapa resultat. Vi behöver fler visionärer.

ANNONS

Den tyska vägen är bättre?

- Ja, du löper mycket mer utan boll. Det är inte bara passningsspelet. I allsvenskan löper spelarna alldeles för lite utan boll om man jämför med internationell fotboll. Leta upp gps och visa för spelarna. Kravbilden på den allsvenska fotbollen är alldeles för låg i dag.

Menar du att det är för kortsiktiga resultat?

- Ja visst är det. Det handlar om överlevnad. Det är så viktigt att överleva. Tyvärr. Det gör ju att klyftan ökar till Europa. Den har aldrig varit så stor under tiden jag har varit tränare som nu om man jämför svensk klubblagsfotboll mot Europa. Den kommer att öka om ingen av klubbarna börjar tänka till: hur ska vi bygga detta.

Roar Hansen håller med:

- Ja, fullständigt. Om vi nu ska skita i det kortsiktiga resultatet vilket Nanne menar så är det ju faktiskt så att ett sätt att spela, en identitet i en klubb – vad står man för och jobba på det. Resultatmässigt har vi varit ganska värdelösa det sista, men våga stå emot det, jobba vidare. En organisation som tänker samma sak och ett spelsätt.

ANNONS

- Ska vi klara oss i Europa så måste vi skapa ett eget spel, att man i Europa spelar på samma sätt som man gör 30 omgångar i allsvenskan. Sedan är det klart att det är taktiska saker om man möter ett storlag, men man kan inte den ena dagen spela det ena och sen spela tvärtom utan man bygger ju en strategi med sina unga spelare och en ungdomsakademi och så spelar du så att hela klubben vet vad det är för någonting. Sen när de tar steget upp i a-laget så vet man vad som krävs.

Nanne Bergstrand:

- Ni som har förmåga att ställa frågor, ställ frågor till klubbarna: vad är alternativet? För det alternativet som har provats under så långt tid nu det har ju bara ökat klyftan. Vi måste ha ett annat alternativ. Sen behöver inte alla gå den vägen som tyskarna.

Vart är HIF på väg, Roar?

- Det kan jag svara på, säger Nanne Bergstrand snabbt.

ANNONS

- HIF gör mest mål i allsvenskan. I Sverige är vi uppväxta med att vara organiserade och spela försvarsspel och så spelar vi anfallsspel efter det. Vi måste vända på det här resonemanget och utgå ifrån att vi spelar anfallsspel och så finns det ett inbyggt försvarsspel i det.

- Därför måste man ha spelmodeller där det är väldigt mycket spelare centralt i banan. För kolla på var målen kommer från. Jo det är kontring eller fasta situationer. Då måste du ha många spelare centralt i banan. Vi har tränat försvarsspel tre timmar under det här året. Vi släpper in minst mål i allsvenskan och det beror på att vi har så många spelare centralt i banan när vi tappar bollen så att vi kan vinna tillbaka den.

Roar Hansen:

- Vi har släppt in så in i helsike mycket mål nu på slutet. Efter tretton omgångar hade vi släppt in tio mål och vi hade inte tränat mer än en halvtimmes försvarsspel på försäsongen och in till trettonde omgången. Vad fan är hönan och ägget? Vi går fram med mycket folk och om du förlorar bollen så måste du springa så in i helvete och det har inte vi gjort på samma sätt som när vi var framgångsrika, säger han innan Nanne svarar på hur lång tid en sån här resa tar:

ANNONS

- Det beror på ekonomi, scouting och akademin. Den här generationen som kommer är klenare mentalt så det behövs ju en kognitiv utveckling också. Men de har mycket bättre fart i sig. Det kan vi utnyttja men sedan får vi utveckla hur de ska tänka för där är de för svaga.

Hur har det varit för dig i Kalmar?

- Jättebra fram till arenan byggdes sedan har det blivit överlevnadstankar och rädsla för ekonomin. Då har man slutat använda strategin, tyvärr. När man bygger en arena och äger den själv så är det inte så konstigt att det finns en inbyggd rädsla.

LÄSER DU DETTA I NÅGON AV VÅRA APPAR - DÅ KAN DU SE PRESSKONFERENSEN HÄR

Publicerad 2013-10-28 kl 06:25

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto