Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Kännbar försening för KFF på arenaförsäljningen: "Det är aldrig roligt"

Beslutet att Kalmar kommun skulle köpa Guldfågeln Arena överklagades.
Nu är affären klar - men förseningen har kostat Kalmar FF miljontals kronor.
- Pengarna har tickat på. Men nu har vi en mycket lättare och mer hanterlig ekonomisk situation här framöver, säger ordföranden Mattias Rosenlund till Fotbollskanalen.

I höstas beslutade Kalmars kommunfullmäktige att man skulle köpa loss Guldfågeln Arena från Kalmar FF. Men en privatperson överklagade beslutet och affären har skjutits upp i flera månader. Men nu är det klart att kammarrätten inte tar upp överklagan.

Ett skönt, men väntat, beslut för KFF.

- Det han har ifrågasatt är beredningen från kommunens sida, hur man har berett ärendet då i kommunfullmäktige. Och det var jag aldrig orolig att det skulle komma något annat besked än det som har kommit i dag. Det kan inte vara mer berett än det här ärendet. Och utslaget i kommunfullmäktige var entydigt, det var 53-7 så det är en kratig majoritet för beslutet, säger ordföranden Mattias Rosenlund till Fotbollskanalen.

ANNONS

Förseningen på flera månader blev kännbar för Kalmar FF.

 - Beslutet i kommunfullmäktige togs ju sista oktober 2017. Och de kostnader vi har, enkelt räknat, är åtta miljoner räntekostnader om året. Så det innebär ju 670 000 kronor i månaden. Sedan har vi ju 5,7 miljoner i avskrivningar, 2 miljoner i amorteringar så pengarna tickar på liksom. Amorteringar och så är ju å andra sidan sparande i sig så det är ingen kostnad på det sättet, men det tickar på pengar. Men bara räntekostnaderna är 670 000 kronor i månaden, säger Rosenlund.

Så det blev en ganska kännbar försening för er del?
- Ja, det blev det ju. Och framförallt den här ovissheten hur det blir, den är aldrig roligt. Ovisshet är ju aldrig roligt oavsett vad det än är, så vi blir lite begränsade. Och så har det varit varje år nu egentligen när vi har haft arenan här. Och med den ekonomin vi har så har vi fått ta ett år i taget, men nu möjliggör det här att vi kan bli långsiktiga på ett annat sätt när vi får en kostnadsbild som är mer jämförbar med våra kollegor i allsvenskan.

ANNONS

- Sedan vad gäller arenan så nämns den ofta i ordalag att den är kostsam. Men jag vill också påstå att det är en av de bästa arenorna i allsvenskan och vi märker att det är en stor konkurrensfördel när vi rekryterar unga spelare. Det är faktiskt få lag som har alla träningsplaner och allting knutet till arenan, så vi har fantastiska faciliteter i arenan som en konkurrensfördel som vi drar nytta av i vardagen. Så den betyder mycket, men det är tufft att driva den själv såklart. Och tittar vi på Europa så är 93 procent av alla offentliga arenor ägda av kommunen eller på annat sätt av statliga verk. Så det är ju inget konstigt att en kommun äger en arena, vi tycker väl någonstans att det är en del av en stads infrastuktur. Vi är ju ändå ett starkt varumärke. Det är väl Kalmar slott som som kanske är det starkaste och sedan är vi som nummer två, Kalmar FF. Och vi försöker bidra så mycket vi kan till staden. Då är det väl rimligt någonstans också att kommunen äger arenan och vi hyr den.

ANNONS

100 procent klart är dock inte Kalmar kommuns köp. Beslutet kan fortfarande överklagas till högsta förvaltningsdomstolen. Men KFF bedömer risken att något ska ändras som oerhört liten. Mattias Rosenlund ska träffa kommunen under tisdagen och får då en tydligare bild av tidpunkten för affärens genomförande.

- Det (mötet) skulle inte handla om det egentligen, men nu får jag väl lite mer detaljer. Men det är en viss tid innan beslutet vinner laga kraft. Det finns ju en möjlighet för han som överklagat att söka en överklagan ytterligare till högsta förvaltningsdomstolen. Det är för mig otroligt att de skulle ta upp det när inte kammarrätten valt att göra det. Men det är tre veckor innan beslutet vinner laga kraft, säger ordföranden.

Kalmar kommun betalar 244,5 miljoner kronor för att köpa arenan.

ANNONS

- Det bygger egentligen på att vi har en skuld på 209 miljoner och en räntesäkran om vi kallar det för det som kostar 36,5 miljoner så det är de kostnaderna vi har att lösa, säger Mattias Rosenlund.

- Sedan har vi fått ett årlig föreningsbidrag på 6 790 000 och det kommer att försvinna helt. Men istället då så får vi en engångsersättning på 13,5 miljoner som också ska betalas ut nu under 2018.

Efter kammarrättens beslut att inte ta upp överklagan ser Mattias Rosenlund positivt på Kalmar FF:s ekonomiska framtid, även om det fortfarande finns många utmaningar kvar.

- Det blir en helt annan ekonomisk möjlighet att kunna bedriva verksamheten på ett annat sätt, så är det ju. Det ger oss en resultatförbättring på 7,8 miljoner den här försäljningen. Sedan har vi en budget på minus 9,3 ändå och går in med 8 miljoner i spelarförsäljningar (budgeterat) 2018. Det är ändå en resa för oss att göra, så är det ju. Men vi går in med ett eget kapital på 20 miljoner så vi har en ganska bra grund att stå på trots allt, det tycker jag. Sedan behöver vi bli mer kostnadseffektiva lite här och var, så är det ju. Arbetet med ekonomin slutar inte för detta, men däremot har vi en mycket lättare och mer hanterlig ekonomisk situation här framöver. Så att vi kan fokusera på vår kärnverksamhet som är fotboll, inte fastighetsskötsel. Så det känns bra, säger Rosenlund till Fotbollskanalen.

ANNONS
Publicerad 2018-02-26 kl 21:07
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto