Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Klubbarna privatiseras? - 51-procentregeln kan slopas

Idrottens 51-procentsregel är på väg mot förvandling. De flesta idrottsförbund vill ha självbestämmande i frågan, enligt Aftonbladet, däribland fotbollsförbundet men klubbarna är emot:

-      Det är uppåt väggarna, säger Elfsborgs Bosse Johansson till tidningen.

Svensk idrott i allmänhet och framför allt fotbollen ser ut att vandra mot en verklighet där den så kallade 51-procentregeln kan slopas. Regeln innebär att den ideella föreningen måste inneha 51 procent av aktierna vid bildandet av idrottsaktiebolag. En fråga som varit under utedning i flera år.

ANNONS

Först och främst är man nu på väg att rösta om att låta de olika idrottsförbunden själva bestämma om hur de vill ha det. Idag är det RF - Riksidrottsförbundet - som tar ett kollektivt beslut för alla förbund. Den frågan avgörs vid Riksidrottsmötet i Luleå den 24-26 maj. För att stadgeändringen ska gå igenom måste 66 procent stödja förslaget - och det verkar bli så.

Enligt en undersökning som Aftonbladet har gjort, där tidningen pratat med 23 av de största idrottsförbunden, vill 62 procent just att RF ska bli av med makten att bestämma för alla förbund. Man ställer sig i stället bakom förslaget att specialidrottsförbunden själva ska få bestämma regelverket. 28,5 procent av de tillfrågade är fortfarande osäkra och endast 9,5 procent är emot.

Fotbollsförbundet och dess styrelse med ordförande Karl-Erik Nilsson i spetsen har tagit ett beslut för att man ska ha makten i frågan och det kan i förlängningen öppna upp för tunga investerare i de svenska klubbarna. Men oavsett vad som bestäms Riksidrottsmötet i Luleå i maj är det lång väg att gå för att fansen ska få se ekonomiska höjdare för sina lag. De allsvenska klubbarna verkar helt enkelt inte sugna på en privatisering.

ANNONS

– Fotbollförbundets svar representerar inte vad en majoritet av oss i klubbarna tycker. Det är uppåt väggarna. Det finns naiv tro att om man slopar 51-regeln så blir det guld och gröna skogar, säger Elfsborgs ordförande Bosse Johansson till Aftonbladet.

– Jag undrar vilka inom fotbollen som egentligen vill ha den här förändringen? Det är en gåta. Ur demokratisk synpunkt är det viktigt att de kliver fram.

Publicerad 2013-02-19 kl 11:40
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto