Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Konkurrensen tvingar ner talangen i försvaret

Förra året kom genombrottet för Elfsborgs Elmin Kurbegović - då spelade han på mittfältet. Den här säsongen har U21-spelaren startat som mittback.

- Det är klart att jag egentligen trivs bättre högre upp i banan men med tanke på den hårda konkurrensen kan det bli tufft att ta plats där, dessutom har vi haft många skador i backlinjen vilket har givit mig chansen säger Elmin Kurbegović till FotbollDirekt.se.

I tre av Elfsborgs fyra första träningsmatcher har mittfältaren fått kliva ner i backlinjen, en position som Kurbegović även fått prova på i U21-landslagssammanhang.

Förra säsongen drogs Kurbegović länge med en fotskada och många matcher spelade mittfältaren med tejpad fot. Trots det blev det 14 allsvenska matcher förra säsongen och dessutom fick han debutera i det svenska U21-landslaget.
- Fotskadan förstörde mycket av förra säsongen, den skadan är dock läkt nu och jag kan återigen köra på för fullt. Förhoppningsvis kan jag hålla mig skadefri denna säsong, säger Kurbegović.

Positionsbytet från mittfält till försvar har även förenklats väsentligt då den relativt oerfarne mittfältaren fått mycket bra hjälp att anpassa sig till backspelet.
- Trots att Teddy (Lucic) varit borta i ett par matcher nu så får jag bra hjälp av mina mer erfarna backkollegor. Dessutom är inte skillnaden mellan att spela back och mittfält särskilt stor, det gäller bara att värdera situationerna lite annorlunda beroende på var du spelar.

Trots att positionsbytet gått smidigt är inte mittfältaren säker på vilken plats som han huvudsakligen konkurrerar på.
- Jag har faktiskt inte haft någon diskussion med Magnus (Haglund) än så länge. Jag kör på så får vi se vad som händer, jag trivs och kan spela på båda positionerna, menar Kurbegović.

Resultatmässigt har Elfsborg så här långt på försäsongen varierat kraftigt, säkra segrar mot Örgryte och Malmö har blandats med förluster mot Skånelagen Helsingborg och Trelleborg.
- Det kan finnas många orsaker till att vi inte presterar i varje match. Vi är oerhört nedtränade och vi matchar väldigt tätt vilket säkerligen gör oss lite svajiga så här tidigt in på säsongen.

Olle Nyström

Publicerad 2009-02-22 kl 10:49