POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
6v

Kritik mot Sef efter besked om premiären: ”Inte klokt att skicka ut utan att stämt av"

0:55

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Svensk Elitfotboll slår fast att allsvenskan ska starta 14 juni.
Något som inte är klart.
Det väcker reaktioner.
- Det är inte klokt att Sef-ledningen skickar ut ett sådant meddelande utan att ha stämt av med klubbarna, säger en klubbledare till Fotbollskanalen.

Svensk Elitfotboll, intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och superettan, skickade 08.45 ut ett pressmeddelande där man slog fast att allsvenskan och superettan startar 14 juni. I rubriken gick att läsa: ”Klartecken för spel - allsvenskan och superettan startar den 14 juni”. Något som inte alls är klart. Klubbcheferna inom Sef har möte 15.00 under fredagen där frågan ska diskuteras. En del i ekvationen är att träningsmatcher inte är tillåtet innan 14 juni.

I pressmeddelendet säger generalsekreterare Mats Enquist:

- Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället.

Det här har fått klubbledare att reagera.

- Det är inte klokt att Sef-ledningen skickar ut ett sådant meddelande utan att ha stämt av med klubbarna. Det kommer inte alla klubbarna gå med på, inte en chans. Att gå rakt in i allsvenskt spel utan träningsmatcher? Det kommer det att bli diskussioner om, säger en klubbledare till Fotbollskanalen och fortsätter.

- Damerna var mycket smartare som sköt upp sin seriestart till i slutet på juni, vi sitter fast med 14 juni, antagligen efter löften till olika partners. Men det är många klubbar som vill skjuta på det för att hinna med träningsmatcher.

Sonny Karlsson sportchef i Häcken, om börja den 14 juni:

- Är det hundra klart då? Det skulle vi jobba på att få fram tydlighet i nu under eftermiddagen. om vi kör på det och klubbarna kommer överens om det, vi får fundera tillsammans. Det finns ett argument i att köra, men jag fattar ju de andra argumenten med, klart vi vill spela matcher innan det drar igång så vi får i ordning grejerna. Vi är med på det som det blir.

Hur ser du på att man skriver som man gör i pressmeddelandet?
- Jag hade inte en tanke på att det gick ut som det gjorde.

Björn Wesström är klubbdirektör i AIK och han ser inga problem med Sef:s besked.

- Klubbarnas uppfattning är att vi skall starta så snart det är möjligt, så jag ser inga problem med att det gått ut, säger han till Fotbollskanalen.

Och ni ser gärna att det kommer igång 14 juni trots att det inte blir träningsmatcher?
- Gärna är inte den känslan vi känner, men det är förutsättningen vi har att förhålla oss till.

Även kring svenska cupen för herrar är det flera olika viljor i svensk fotboll. De klubbar som är utslagna bryr sig inte, AIK ser gärna att man ställer in cupspelet för då går man till Europa League. Däremot finns ett gäng klubbar som absolut vill spela klart cupen och det innan Europa League-kvalet drar i gång.

- Vi är tre matcher från att spela i Europa och det hade varit en bra uppladdning inför allsvenskan, säger en annan klubbledare till Fotbollskanalen.

Räkna med en svettig fredag för svensk klubbfotboll. Nu väntar inte bara diskussioner med RF om vad som gäller för fotbollen utan även interna diskussioner om hur man ska göra. Ska allsvenskan och superettan kunna gå i gång 14 juni som Sef-ledningen redan kommunicerat? Eller blir motståndet för stort?

Svante Samuelsson, sportchef i Sef:

- Vi ska ha möte i eftermiddag, med samtliga klubbchefer, där vi diskutera ett antal frågor baserat på beskedet vi fick nu på morgonen. Och så får vi efter det mötet se vad vi bestämt oss för.

Så det är inte helt klart att det blir premiär den 14 juni?
- Vi ska diskutera det i eftermiddag. Det är väl mycket som talar för det, naturligtvis, men vi måste ta reda på så mycket detaljer som möjligt under dagen och så får vi väga ihop allt i en helhet.

Vi har ju talat med klubbledare och bland annat en som inte är nöjd över sättet som ni kommunicerade på under morgonen, att det blir start den 14 juni, och att ni gjorde det utan att ha stämt av med klubbarna. Hur ser du på det?
- Det vi gick ut med är väl ett konstaterande om att vi får börja spela den 14 juni. Vi bekräftar bara att vi är glada över att vi får börja spela då. Sen ska vi i eftermiddag diskutera på vilket sätt vi ska göra det på ett lämpligt sätt.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet säger så här om datum för premiären:

- Det är en dialog nu som vårt tävlingsgäng jobbar med, precis som med alla tävlingsfrågor, och det är relaterat till coronasituationen. Vi för en tät dialog med intresseorganisationerna, så fort vi har besked återkommer vi med det.

Kan du med säkerhet säga att allsvenskan drar igång 14 juni?
- Jag ber om att få återkomma när vi har hela programmet klart och vet vilka förutsättningar som gäller. Vi har precis nåtts av informationen om att vi får starta. Detaljerna är kopplat till våra tävlingar, så vi får återkomma efter diskussion med förbundet och intresseorganisationerna.

Publicerad 2020-05-29 kl 10:40
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto