POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
6v

Löfven varnar för ny nedstängning vid övertramp: "Vi tvekar inte en sekund"

Foto: Bildbyrån.

Idrotten har fått grönt ljus, men följs inte råd och regler kan den stängas ner igen.
Det budskapet skickade statsministern på en presskonferens under fredagen.
- Vi tvekar inte en sekund, säger Stefan Löfven (S).

Under fredagsmorgonen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att idrottstävlingar tillåts från och med den 14 juni. Senare under dagen gav de också besked om att gymnasieskolor och annan eftergymnasial utbildning kan öppna den 15 juni. Två lättnader av restriktioner på en och samma dag, helt enkelt.

Men det ska inte ses som en signal till det svenska folket om att faran med coronaviruset är över, det har ministrar och Folkhälsomyndigheten tydligt understrukit under dagen.

- Beskeden vi ger idag betyder inte att livet återgår till det normala, vi måste fortsätta hjälpas åt att minska smittspridningen. Nu krävs ett stort ansvar från idrotten, arrangörer till supportrar, sa kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) när hon presenterade nyheten om idrotten.

Och statsministern Stefan Löfven var i samband med presskonferensen kring skolorna minst lika tydlig. Han vill inte på något vis ge människor en tro om att krisen är bakom oss.

- Det här bygger på att vi följer rekommendationer och föreskrifter, så att verksamheterna kommer igång på ett sådant sätt att smittspridningen inte ökar igen. Vi håller i det budskapet, säger Löfven om lättnaderna vad gäller idrott och skolor.

Statsministern är också beredd att agera om det skulle vara så att människor inte ”sköter sig” framöver.

- Blir det så att rekommendationerna inte följs, då måste vi vidta åtgärder igen. Och vi tvekar inte en sekund. Är det så att smittspridningen ökar igen så måste vi vidta åtgärder.

- Men jag känner också samtidigt att svenska folket svarat upp på ett väldigt bra sätt under den här svåra resan. De har följt rekommendationer och tagit sitt ansvar, så jag bedömer att de kommer göra det nu också.

Även Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell har kommenterat beskedet om idrotten, på en presskonferens. Han trycker också på samma saker som politikerna.

- Nu har alla en skyldighet att följa de råd och regler som gäller. Det gäller alla - från klubbarna till de som tittar på och de som exempelvis driver restaurangverksamhet, säger Tegnell.

Tidigare har Anders Tegnell uttryckt en oro över eventuella samlingar utanför arenor och på exempelvis sportbarer i samband med matcher. Nu hoppas han alltså att folk inte ska samlas framöver och på så vis bidra till en ökad smittspridning.

Publicerad 2020-05-29 kl 20:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto