Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Lundhs allsvenska tips - så går det för BP och Gais

Allsvenskan

Den 30 mars drar allsvenskan i gång.
Fotbollskanalen räknar ner och Olof Lundh tippar tabellen - i dag IF Brommapojkarna och Gais.

6:12
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

I spelaren: spåkula om Gais 2024.

IF Brommapojkarna 

Vad kommer att göra supportrarna glada? 
Ännu en allsvensk säsong efter kvalkrossen av Utsikten i höstas. Efter att ha fått respass direkt senast man var uppe får man chans att bygga på antalet säsonger. Daleho Irandust som startar om karriären och det är en stark värvning. 

Vad kommer att göra supportrarna besvikna?
Bristen på satsning. Klart att det är frustrerande att se BP sälja några av de bästa spelarna varje säsong. Särskilt nu när klubben får in mer pengar än tidigare efter Bergvall och Kusi-Asare-affärerna.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?

Annons
Rätt utsålt i BP efter att Häcken köpte Zeidane Inoussa, men det finns alltid talanger kring Grimsta. Filip Sidklev har i perioder visat stor klass och 19-åringen är en mycket lovande målvakt.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Frågan är var assisten och målen ska komma ifrån? Oscar Pettersson var den som bidrog med många poäng på vägen upp i allsvenskan och han fortsatte när laget hängde kvar. Även Inoussa stod för mål. Ja, det kan bli så att man behöver få in förstärkning och det finns pengar.

Hur säkert sitter tränarna?
Olof Mellberg och Andreas Engelmark fick inte bara BP att spela en attraktiv fotboll utan hängde även kvar. Även om det krävdes kvalspel efter en tuff höst. Mellberg blev kvar efter att fotbollsförbundet och han inte kom överens i sista stund kring förbundskaptensjobbet och det är möjligt att det ger honom lite extra revanschlusta. Det är uppenbart att han och Engelmark har en förmåga att få till det med små resurser och det vore starkt om de såg till att BP för första gången i historien får köra tre raka säsonger i allsvenskan.

Annons

Hur går det för laget?
Klart är att laget är försvagat jämfört med i fjol sett till att man tappat en samspelt centrallinje och har Kevin Ackerman långtidsskadad och det är upp till tränarna att få ihop ett slagkraftigt lag. Nyförvärv som Bergström, Björkander, Örqvist och Irandust måste se till att spetsa BP och det finns inte utrymme till många missar bland värvningarna om det ska bli allsvenskan även 2025. Cupspelet där man nådde kvartsfinal var inte mycket till test där ett skakigt Häcken var starkast motstånd och sedan åkte man mot Halmstad i kvarten. Nej, det blir en ny säsong där man slåss om att hamna på rätt sida strecken, men det blir en 14:e plats och nytt kval.

Gais

Vad kommer att göra supportrarna glada?
Allsvenskt spel borde räcka långt. Tolv år sedan senast. För två år sedan var det division 1 och Gais har därefter marscherat rakt upp.

Annons

Vad kommer att göra supportrarna besvikna?
Bottenstriden som väntar när lågbudget har svårt att räcka till i allsvenskan. Entusiasm räcker en bit, men det är en lång serie.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Egentligen ingen. Axel Henriksson kan vara en som allsvenska klubbar blir sugna på.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
En trupp som är oprövad i allsvenskan och som kommer efter en framgångsrik säsong 2023 när det kan ta emot lär behöva förstärkning både här och var. Tappet av Julius Lindberg, som valde Häcken, är givetvis jobbigt och hans mål och spel kan behövs ersättas. 

Hur säkert sitter tränaren?
Fredrik Holmberg har gjort starka insatser när han tagit klubben till två raka uppflyttningar efter att ha först varit assisterande och sedan hoppat in som huvudtränare när man åkte ur superettan. Han har ett härligt driv och rätt inställning för att träna Gais där förutsättningarna är tuffare sett till allt från nyförvärv till stöttning runt laget. Helt rätt av honom att vilja ha spelare som ser möjligheten i att vara i Gais. Holmberg är tillsammans med supportrarna Gais starkaste lagdelar och de måste jobba ihop. Sedan sitter ingen tränare säkert i lag som slåss för att hänga kvar.

Annons

Hur går det för laget?
Vi har sett många humlor i allsvenskan på senare år. Klubbar som inte borde klara av allsvenskan men ändå gjort det. Kanske blir Gais nästa Varberg, Värnamo, Degerfors eller Mjällby? Det är ett lag som är svårbedömt efter rätt få träningsmatcher och där man lagt fokus på mycket fysträning. Om Gais faller i allsvenskan ska det inte handla om ork. Ändå är det svårt att tro på laget som gjort en raketresa på två kliv uppåt på två år och där ekonomin och organisationen haltar plus att man knappast värvat några riktiga äss. Klart att en sammansvetsad trupp som gjorde en oerhört stark säsong i superettan i fjol kan överraska, men det är för många parametrar emot i form av bristande allsvensk erfarenhet, kvalitet och bredd för att tro på annat än en 16:e plats och nedflyttning.

Annons

LUNDHS TABELL: 

1.
2. Djurgårdens IF 
3.
4.
5.
6.
7.
8. 
9.
10. IFK Göteborg
11.
12.
13.


14. BP


15.
16. Gais

Publicerad 2024-03-23 kl 18:48

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto