Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Lundhs allsvenska tips - så går det för Djurgården och IFK Göteborg

Allsvenskan

Den 30 mars drar allsvenskan i gång.
Fotbollskanalen räknar ner och Olof Lundh tippar tabellen - i dag Djurgårdens IF och IFK Göteborg.

8:37
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Djurgårdens IF

Vad kommer att göra supportrarna glada?
Cupfinal, Europa-kval och toppstrid. Lägg på det Tobias Gulliksen som redan blivit en profil och norrmannen har alla förutsättningar att göra avtryck på planen – och utanför.

Vad kommer att göra supportrarna besvikna?
Inget SM-guld? Platsen i Europa är säkrad och kanske om man missar gruppspel? Det verkar bli en roligare säsong än 2023 men livet som supporter är att även att bli besviken.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Kanske släpper Djurgården spelare redan före avspark i allsvenskan? Magnus Eriksson? Besard Sabovic? Har en välfylld trupp och Lucas Bergvall är klar för Tottenham. Finns ju intressanta namn som Widell Zetterström, Piotr Johansson, Samuel Dahl och nämnde Gulliksen som utländska klubbar följer. Hur mycket tålamod finns med Musa Gurbanli?

Annons

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Sett till att man knutit till sig Patric Åslund i sommar är det inget akut på Bosse Anderssons inköpslista. Möjligen en anfallare, men hittills har Deniz Hümmet gjort det bra.

Hur säkert sitter tränarna?
Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf förlängde med Djurgården för ett år sedan och har till och med 2025 ut. Fjolåret var inte som förväntat men totalt sett har de gjort det väldigt bra sedan de anslöt från Sirius. Sportsliga resultat och att man lyckats förädla spelare som sålts vidare av Bosse Andersson. Det handlar väl mer om duon skulle få ett anbud utifrån eller om man inte drar jämnt med spelarna (vilket inte alltid sker) eller om Djurgårdens ledning vill gå åt ett annat håll av skäl kopplade till att tränarnas filosofi är annan ledningens.

Hur går det för laget?

Annons
Djurgården har förutsättningar för att kunna utmana om SM-guldet och spela i Europa. Sportchefen Bosse Andersson har gjort ett rejält omtag och omsättningen i spelartruppen har varit rejäl, även om man kanske behöver skifta ut någon spelare till. Risken är väl att man har för många spelare på vissa positioner och kanske kan bli blottad bland målskyttar och mittbackar. Sedan blir det ett tapp att Bergvall försvinner i sommar. Hotet mot Djurgården är att Malmö FF har en ännu starkare trupp och att det kan slita om klubben får dubblera med allsvenskan och gruppspel i Europa. Sett till hur Djurgården växlat upp under våren ser det ut som om man kan hänga med i toppstriden till i höst och då kan det vara tillfälligheter med skador och form som avgör vem som tar hem Lennart Johanssons pokal. Tror att Djurgården får nöja sig med att hamna på 2:a plats men det kan ändå bli en säsong med en titel (cupen) och spel i Europa som ger nöjda supportrar.

Annons

IFK Göteborg

Vad kommer att göra supportrarna glada?
De själva. Trots många år av svaga resultat och ett fjolår där klubben slogs i botten var det en oerhörd inramning på lagets matcher. Det ser ut att fortsätta så och förhoppningen är att de prövade Blåvitt-supportrarna får jubla åt att Arbnor Mucolli kan leverera nödvändiga poäng.

Vad kommer att göra supportrarna besvikna?
Same procedure as last year? Cupspelet och försäsongen har svajat en aning även om det finns tecken på framsteg. Räcker framstegen för att inte göra supportar besvikna. Tveksamt om man kan leva upp till de förväntningar som finns efter många svaga år.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Blåvitt har trots svaga sportsliga resultat lyckats leverera spelare till utlandet. Kanske för tidigt? Men när ekonomin är vad den är måste spelaraffärer till. Scouterna har givetvis koll på Blåvitt och nya Mali-ynglingen Yalcouyé samt 15-årige Benjamin Brantlind som redan skrivit A-kontrakt.

Annons

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
En målskytt. Laurs Skjellerup går att ifrågasätta som ensam leverantör och det kan bli jobbigt om man inte får in några enklare mål.

Hur säkert sitter tränaren?
Jens Askou är fortfarande relativt ny på jobbet men det vore fel att säga att någon sitter säkert på Kamratgården. Några dåliga resultat och det blir snabbt pressat kring nyckelpersoner. Det är verkligheten. Askou ordnade nytt kontrakt för Blåvitt i fjol och har fått några transferfönster på sig att sakta stöpa om laget, men behöver givetvis mer tid.

Hur går det för laget?
Det viktigaste uppdraget för Blåvitt är att försöka få ut en realistisk bild av vad klubben kan åstadkomma. En ekonomi som inte tillåter större satsningar innebär att supportrar och de engagerade måste ha tålamod med den riktning Ola Larsson stakat ut och där danske Jens Askou är tränaren som ska leda omvandlingen. Även om det finns delar i Blåvitts spel om utvecklats åt rätt håll är det många osäkra parametrar kring målskytte, några viktiga veteraner som inte får bli skadade och en Pontus Dahlberg som inte hittat rätt sedan återkomsten. Lägg till det en tunn trupp som kan innebära att resultaten vacklar till. Om allt går år rätt håll och man får det där flytet med sig kan man till och med nå övre halvan men det kan lika gärna bli kamp att hamna ovanför strecken. Det rimliga är nedre halvan men med viss trygghet och en 10:e plats för Blåvitt.

Annons

LUNDHS TABELL: 

1.
2. Djurgårdens IF 
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10. IFK Göteborg
11.
12.
13.


14.


15.
16.

Publicerad 2024-03-22 kl 17:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto