Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Malmö FF mot SM-guldet – brist på skador viktig anledning: ”Belastning nummer ett”

Foto: Bildbyrån.

MALMÖ. Förra årets guldstrid påverkades av flera skador på nyckelspelare i Malmö FF. I år har laget halverat sin skadefrånvaro och kan idag vinna SM-guld med ett nästan skadefritt lag.

Poängmässigt är Malmö FF några poäng sämre nu än vid samma tidpunkt ifjol, men gick ändå in i omgång 27 med ett större försprång i tabellen och kan idag säkra SM-guldet i matchen mot IFK Norrköping. Efter söndagens träning lyfte huvudtränaren Magnus Pehrsson fram en viktig anledning bakom Malmös säsong: bristen på skador. 

- Vi ligger oerhört bra till med skadedagar jämfört med vad klubben hade förra säsongen. 

- Jag har i flera år haft det som en väldigt viktig del, att ha få skador. Det är viktigare att ha spelare skadefria än att maximera det fysiska. Det är säkert så att vi med några spelare hade kunnat nå ännu bättre fysiska kapacitet om vi hade legat mer på gränsen. Min filosofi är att vi säkerställer att spelarna spelar 90 minuter per vecka på ett bra sätt. Då kommer det bli en bättre utveckling för laget och spelarna också, än att det går upp och ner. 

Malmö FF kom in i 2017 med Rasmus Bengtsson som långtidsskadad efter förra säsongen samtidigt som Felipe Carvalho fick en hälskada i somras. Förutom det har MFF endast snittat en spelare med skadefrånvaro per allsvensk match. Förra året var siffran mer än dubbelt så hög. 

Pehrsson, som i en tidigare intervju med Fotbollskanalen har pratat om sina influenser från Raymond Verheijen om bland annat hur skador kan förebyggas, lyfter fram två saker som viktiga.

- Belastningen är nummer ett. Den styr väldigt mycket över belastningsskador, muskelskador, men den kan också påverka traumaskador. Att du inte klarar av vissa moment för att det finns en trötthet i kroppen.

- Och sedan kommunikation. Inte bara hur vi ledare och medicinska teamet kan kommunicera, utan vilken typ av kommunikation vi har med våra spelare. Hur vi planerar vissa perioder för vissa spelare. Vi kan se på statistiken eller ha en spelares känsla att det finns en situation där vi under en vecka eller två behöver plocka bort spelaren från något pass, eller en del av träning, eller göra mer behandling. 

Förra året hade Andreas Vindheim stora problem under hela året, Rasmus Bengtsson hade knäproblem, det var flera småskador, och under hösten var Anders Christiansen, Johan Wiland, Markus Rosenberg, och Magnus Wolff Eikrem borta med allvarligare skador. Förutom Carvalhos långtidsskada och en skada på Pa Konate i våras, så har skadefrånvaron i år endast varit mindre skador. 

Pehrsson definierar även bristen på skador som det viktigaste för att så många MFF-spelare har utvecklats under 2017. Det kanske också är därför som MFF just nu har sin kanske bästa period under säsongen. 

- Det är bara att gå tillbaka till sig själv. De säsongerna när man tränade varje pass och spelade 90 minuter varje match, till slut blev man väldigt bra den sista delen av säsongen. Man var i form och igång hela tiden. 

Samtidigt poängterar Magnus Pehrsson att han vill vänta med den definitiva summeringen till efter säsongen är slut och att det finns förbättringsmöjligheter på träningarna, utan att för den delen spendera mer tid på träningsplanen. 

- Det ska inte vara kravlöst. Det är nästan tvärtom: ska vi korta ner moment och tid måste vi höja kravet (på träningarna). Där kan vi säkert utveckla oss ännu mer. 

- Det kanske inte är mängden som är det avgörande för att ta de sista stegen till att bli den bästa potentiella spelaren. Mängden är för att ta sig till allsvenskan, då kanske det är väldigt viktigt över många år.

- Men jag tror för att ta de sista stegen och slå in sig i MFF:s A-lag och ta ytterligare steg, då tror jag mer på kvalitet än kvantitet för timmarna ska man ha gjort. Det handlar mer om att göra saker snabbare och vara skadefri. Så upplever jag det. 

Bland spelarna som har höjt sig på senare tid finns bland annat Rasmus Bengtsson och Behrang Safari. MFF tog det extra lugnt med Bengtsson efter han kom tillbaka efter sin knäskada, och han har efter det varit en av lagets bästa spelare på slutet. Han har fortfarande anpassad träning, då han ungefär en gång i veckan har ett pass i gymmet istället för på träningsplanen. 

När det gäller Safari så kan han för första gången på flera år spela matcher kontinuerligt utan att avbrytas med skador och kramp. 

- Jag tycker han har peakat just nu. Väldigt roligt. Han har hittat några nya sätt att leva och träna. Det jag ser mest är attityden i träning. Han tränar hårdare och mer intensivt, sedan gör han saker vid sidan av som stöttar. Att ha honom nära sitt max som han är nu, med all erfarenhet och pondus, gör inte bara att han blir bättre. Han tar också mer plats som ledare när han känner att han är en av våra bästa spelare. 

Mötet mellan IFK Norrköping och Malmö FF visas på C More Sport och på Sportkanalen samt på cmore.se. Sändningen startar 18.30.

Publicerad 2017-10-16 kl 06:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons