Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
41v

Malmös ordförande vill ha höst-vår i allsvenskan: ”Tyvärr står vi ganska ensamma"

Foto: Bildbyrån

MALMÖ. Malmö FF fortsätter att trycka på med en fråga: att få allsvenska säsongen att börja på hösten istället för våren. 
- Tyvärr är det ganska få som tycker det är en bra idé, säger ordförande Håkan Jeppsson.

Under dagens årsmöte för Malmö FF tog omvalde ordföranden Håkan Jeppsson upp att han själv gärna ser att den allsvenska säsongen ska byta till höst-vår istället för vår-höst.

- Vår vision som tidigare är att bli den dominerande föreningen och att vi ska lyckas i Europa. Det känns otroligt viktigt för oss. För detta hade jag personligen gärna sett, även om det är dumt att prata om det just sådana här dagar, en annan säsongsindelning. Spela höst-vår tror jag hade gynnat oss, hade gynnat svensk fotboll att komma i fas med övriga Europa, med koordinerade transferfönster och vi inte behöver spekulera om en obalans mellan det som händer i Europa och det som händer i våra transferfönster.

Efter årsmötet utvecklade han sina tankar för Fotbollskanalen. 

- Vi jobbar aktivt med det och har det alltid på vår agenda när vi diskuterar med förbund och svensk elitfotboll. Tyvärr är det ganska få som tycker det är en bra idé. Så är det i många frågor, vi står ganska ensamma. Det är ganska självklart, svensk fotboll är demokratisk och det finns några få storklubbar som har en annan agenda än de flesta andra klubbar i Sverige. Plus fotbollsförbundet tycker det blir besvärligt eftersom hela seriesystemet är uppbyggt på sommarsäsong, men det hanterar man i andra länder. I Danmark spelar man upp till division två vår-höst, så det går allt lösa. 

- Länge var det så att vi hade stöd på östkusten. Vi, Helsingborg, och Göteborg har ofta varit eniga i de här frågorna, medan Stockholmsklubbarna är med men sedan är de fega när det kommer till skarp diskussion i förbundet eller Sef. Jag tror att Djurgården och AIK börjar luta åt att det vore en bra idé. De har också sådana ambitioner, att lyckas utanför Sveriges gränser. 

Jeppsson, som även uttalade sig om att han vill att MFF ökar omsättningen med runt 50-60 miljoner kronor för att enklare behålla spelare, sa att hans argument främst grundar sig i hur svårt det blir med övergångsfönstret på sommaren, då svenska klubbar kan tappa spelare utan möjlighet att ersätta dem.

- Det finns en liten fördel ibland i kvalspelet på sommaren, att vi är i säsongen, men generellt är det svårare att manövrera och leda en allsvensk fotbollsförening i Europaspelet eftersom vi ligger i så olika fas med framför allt transferfönster. 

- Jag tror att få mer harmoni, inte minst i hur man bygger en spelartrupp, och därmed bygga ett lag precis på samma sätt som man gör i andra länder. Det är väldigt, väldigt viktigt för oss som har lite större ambitioner än att bara lyckas i Sverige. 

I somras hade MFF många utgående kontrakt, men visste inte om de skulle få bra bud på spelarna innan fönstret stängde. Bland annat värvade de Bonke Innocent för åtta miljoner kronor, då de trodde att Oscar Lewicki kunde försvinna efter att transferfönstret stängt för svenska klubbar. Lewicki blev dock kvar och förlängde till slut. 

- Vi har hamnat i väldig obalans i vår trupp eftersom vi måste förstå vad som eventuellt kan hända. 

- Ibland blir det mer och ibland blir det mindre och vi måste hela tiden ligga steget i mycket högre grad än vad man gör i andra länder. Vädermässigt spelar det ingen roll. Du kan som i Danmark spela fotboll tillräckligt många månader för att hantera det på ett bra sätt. 

- Sedan vet jag att det är en omöjlig fråga att få igenom, men jag hade önskat det vore så.

Publicerad 2018-03-02 kl 20:59
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons