Markovic sänkte AIK - som tappar i Europajakten

GÖTEBORG. AIK hade möjlighet att knappa in rejält på topp tre-lagen.
Då sköt Eman Markovic hem segern till Blåvitt efter matchens enda mål i den 81:a minuten.

I IFK Göteborg ersatte Hosam Aiesh, Simon Thern och Warner Hahn Marcus Berg (skadad), Hussein Carneil och Pontus Dahlberg (sjuk). Gästande AIK gjorde hela fem förändringar från 1-2-förlusten mot Häcken när Collins Sinchenje, Axel Björnström, Sebastian Larsson, Jesper Ceesay och Erik Ring tog plats från start. Saknades gjorde mittbacken Sotirios Papagiannopoulos (avstängd), Yasin Ayari (avstängd), Erick Otieno (skadad), Nabil Bahoui och Bilal Hussein. De sista två utan kommunicerade skäl från AIK.

Redan efter fyra minuters spel provade Nicolas Stefanelli med avslut efter en välslagen hörna av Sebastian Larsson. Matchen präglades inledningsvis av enkla tekniska misstag från de båda lagen, samtidigt som de riktigt heta chanserna lös med sin frånvaro.

Men i den 27:e minuten fick hemmalaget ett jätteläge att ta ledningen. Hosam Aiesh stod för inlägget från höger mot en välplacerad Eman Markovic, som nästan lika träffsäkert tog sats och nickade. Bollen tog i gräset och studsade upp i ribban. Ett avslut som annars hade sett otagbar ut för Kristoffer Nordfeldt mellan bortastolparna.

I slutet av en händelsefattig halvlek spelade sig AIK ut på vänsterkanten till Erik Ring, som utmanade mot mål. 20-åringen kom till avslut, men avlossade strax utanför Warner Hahns vänstra stolpen. Första 45 slutade mållösa.

Trots det oavgjorda halvtidsresultatet var gästernas Erik Ring nöjd med hans lags prestation.

- Med tanke på omständigheterna med planen, så tycker jag att vi gör det bra. Jag skulle säga att det är en väntad matchbild som vi var beredda på. Vi har skapat lägen, så det är bara att sätta dit dem, sa Ring till Discovery+ i paus.

AIK-yttern utvecklade också om gräsmattans skick på Gamla Ullevi:

- Den är väldigt mjuk och hal. Det är svårt att ha possession, så det blir mer kamp och långbollar.

I den 60:e minuten hittade AIK och Joe Mendes in till Jesper Ceesay, som skickligt vände med bollen och kom till avslut - men Hahn stod pall när han tvingades till en handparad.

En fortsatt krampaktig matchbild utspelade sig i Göteborg, men med dryga kvarten kvar att spela etablerade Blåvitt ett visst tryck mot bortalagets straffområde. Efter lång väntan skulle det också bära frukt. I den 81:a minuten vann man boll högt upp i plan, och efter en precis passning från Hosam Aiesh kunde Eman Markovic placera in ledningsmålet till 1-0. Fullträffen var norrmannens första i den blåvita tröjan.

- Så enkla mål får man inte släppa in på den här nivån. Då ligger man ligger där man ligger, säger Mikael Lustig till Discovery+ efter slutsignal.

Efter målet klarade inte AIK av att resa sig, och 1-0 blev även matchens slutresultat. Med två omgångar kvar att spela har Solnalaget nu tre poäng upp till tredjeplacerade Hammarby i kampen om Europaplatserna.

I nästa omgång tar IFK Göteborg emot BK Häcken på hemmaplan. För Hisingslaget räcker det då med en poäng för att man ska bli svenska mästare. AIK ställs borta mot Mjällby AIF.

IFK Göteborg: Hahn - Salomonsson, Johansson, Bångsbo, Wendt - Eriksson, Svensson, Thern - Aiesh, Norlin, Markovic.

AIK: Nordfelt - Mendes, Lustig, Collins, Björnström - Larsson, Ceesay - Thill, Stefanelli, Ring - Guidetti.

Publicerad 2022-10-24 kl 21:05