POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
15v

MFF-basen öppnar för Rosenberg och tonar ner Zlatan: "Låt oss gå vidare"

Foto: Bildbyrån.

Anders Pålsson har sett en ikon sluta och en annan vältas det senaste halvåret.
Efter Zlatan Ibrahimovics senaste utspel vill Malmö FF:s ordförande mäkla fred i konflikten.
- Det gagnar ingen att gräva djupare i den här gropen, säger Pålsson till Fotbollskanalen. 

62-årige Anders Pålsson blev ett riksbekant namn inom svensk fotboll förra hösten. Det var då som han tillsammans med den övriga Malmöstyrelsen la fram motionen om en fusion med lokalkonkurrenten LB07, där LB:s damverksamhet och stora ungdomsorganisation skulle inkorporeras i Malmö FF.

Förslaget splittrade MFF-fansen och skapade ett debattämne kring hur långt Malmö FF kan gå som en modern fotbollsklubb. LB07 åkte ur damallsvenskan och MFF skulle fått ett damlag i elitettan - men förslaget röstades ner på ett extrainsatt medlemsmöte.

Alternativet blev att starta upp ett damlag i egen regi som gick in division fyra, utöver en flicksatsning. Anders Pålsson säger att han i slutändan är mycket nöjd över att ett damlag etablerats i Malmö FF igen. 

- Styrelsens vision var att göra något bra för Malmö FF på ungdomssidan och damfotbollen, utan att göra några ideologiska ställningstaganden. Fast det vändes till att det var fråga om ideologi då, säger Anders Pålsson till Fotbollskanalen. 

LB07 tvingades under årets inledning lägga ner sitt damlag i Elitettan, till många spelares chock. 

- Det är lite synd om LB07, jag kan känna för dem i den situationen. Men vi ser framåt nu. Det finns andra frågor som pockar på uppmärksamheten. Det är historia nu, säger Anders Pålsson.

En fråga som hängt kvar sedan hösten är den om Zlatan Ibrahimovics staty utanför Eleda Stadion. Efter Milananfallarens uppköp av 25 procent i Hammarby Fotboll började en vandalisering av statyn som slutade med att den sågades ner i början av januari. 

Huvudpersonen själv kommenterade situationen efter en internmatch på Tele2 Arena i fredags förra veckan, iförd Hammarbys gröna tröja. Zlatan Ibrahimovic sa till Dplay att intåget i Hammarby handlar om att ge tillbaka till svensk fotboll. 

- De får ta sitt ansvar och tro på vad de vill. Jag spelade i MFF, jag gjorde vad jag gjorde fast jag inte var välkommen eller önskad, fast jag blev blåst på mitt första kontrakt. Och ändå så valde jag att hjälpa en klubb och gav dem 100 miljoner plus, då är det inte svårt att bygga ett lag. Men där känner jag att jag har varit för snäll, för snäll. En allsvensk klubb som får mer än 100 miljoner. Då ska man vara tacksam, speciellt när jag inte var välkommen och sist in i ledet. De som vet, de vet. Bara för att vinden blåser åt deras håll öppnar de munnen, men när det blåser emot vågar de inte öppna munnen.

Anders Pålsson beklagar Zlatans beskrivning av Malmö FF.

- Jag delar inte den bilden som han har och jag tycker att det är trist och tråkigt. Vi uppskattar det han har gjort på planen, med inbringade pengar som betytt mycket för oss som klubb. Vi har tydligt tagit avstånd från vandaliseringen, vilket även den sportsliga ledningen uttalat sig om. 

MFF-ordförandens ordval förringar inte teorierna om att Ibrahimovic är på väg tillbaka till allsvenskan.

- Nu tillhör han Hammarby och på planen är han vår motståndare, precis som när vi mötte Zlatans PSG i Champions League. Det mesta har redan sagts i den här historien.  

Har han varit i kontakt med er styrelse före intåget i Hammarby? 
- Nej, det känner vi inte till. 

Hur påverkar det här och debatten kring statyn Malmö FF:s varumärke? 
- Jag tror inte att det påverkar i någon större utsträckning. Malmö FF:s varumärke är väldigt starkt. Det som hänt är trist och tråkigt, och att han känner så här för oss i i MFF, säger Anders Pålsson.

Han fortsätter: 

- Jag tycker att vi ska gå vidare. Det gagnar ingen att gräva djupare i den här gripen. Utan låt oss gå vidare. 

Affärsmannen Pålsson har varit involverad i klubben i femtio år, ända sedan han började spela i Malmö FF:s pojklag. I december 2018 blev han hastigt tillförordnad ordförande efter att Håkan Jeppsson avlidit vid 57 års ålder. 

- Det har varit händelserikt. En tung start eftersom ingen var beredd på att Håkan Jeppsson skulle gå bort. Det har varit OK sportsligt med Europa League-sextondelsfinal två år i rad, och i allsvenskan har vi klarat minimummålet även om vi inte nådde ända fram. Vi är ekonomiskt starkare, vilket känns bra i sådana här tider, säger Anders Pålsson.

Tack vare ekonomin hoppas ordföranden att klubben fortsatt ska kunna bryta ny mark, även om en ny verklighet väntar.

- Vår ambition är att vara bäst i Sverige, ledande i Norden, och etablerade i Europa. Möjligen är vi tvingade att pausa det senare målet eftersom det tär på ekonomin. Vi är en mindre aktör i Europa och vi ska vara välbalanserade. Det kan vara så att vi går med en mindre förlust i år och vi har sportsliga utmaningar som väntar i höst. Det återstår att se hur det löser sig.  

Vilka möjligheter ger det MFF om de ekonomiska klyftorna blir större? 
- Man kan säga att allsvenskan är lite tudelad. De sju största klubbarna har relativt bra kontroll på ekonomin. De andra får kämpa för att få ihop det. Vi får kanske anpassa oss till näringskedjan, och det finns både hot och möjligheter på den sidan av myntet. Vi kommer behöva sälja spelare eventuellt och köpa från mindre klubbar, säger Pålsson. 

Betyder det att Malmö FF får svårare att gå efter namn med internationell erfarenhet? Är det uteslutet att köpa en spelare för 20 miljoner kronor? Det mesta talar för svaret nej på frågorna som skulle kunna lyfta MFF till nästa nivå.

- Vi har tittat på lite olika scenarion för året, kollat på restriktionerna som finns, och hur det skulle gå i Europa League. Det blir olika utfall när man simulerar dessa scenarion. I värsta fall blir det en betydande förlust för MFF under året. Men vi får avvakta en bit in på hösten för bättre svar om ekonomin. Det är för tidigt att säga något nu, säger ordföranden. 

Malmö FF engagerar. Förra veckan slog klubben sitt rekord och är idag uppe i cirka 8300 betalande medlemmar enligt ordföranden. Anders Pålsson tror på spel utan publik de inledande omgångarna men räknar med att MFF-publiken fortsätter att strömma till resten av året. 

Han blev själv omvald som ordförande på årsmötet förra månaden, där han fick se ytterligare en styrelsemotion röstas ner av medlemmarna. Den gången handlade berörde den videogranskning och MFF-styrelsens förslag om att gå vidare med en VAR-utredning inom svensk fotboll. Anders Pålsson säger att varken han eller övriga i styrelsen behöver rannsaka sig efter de senaste medlemsmötena. 

Verkligheten utan Markus Rosenberg är också inledd för Malmö FF. Den tidigare lagkaptenen har sadlat om till agent och företräder bland annat Anel Ahmedhodzic, Behrang Safari och Erdal Rakip i dagens trupp. Anders Pålsson ser inte det som något hinder för en framtida MFF-roll. 

- Det tror jag inte. Rosenberg är en klok person. Klok nog att göra något annat i några år snarare än att direkt gå för ett jobb inom MFF efter karriären. Att han skulle få en position i MFF skulle vara fint tycker jag. 

Trots alla prövningar det senaste halvåret verkar Anders Pålsson behärska en trygghet i rollen som Malmö FF:s ordförande och tycker inte att uppdraget är större än förväntat.

- Tidsmässigt är det lite mer krävande och lite mer tid man lägger som inte syns. Vi träffas varje vecka i styrelsen under dessa tider och jag känner bra stöd från den sportsliga ledningen och övriga i styrelsen. 

Han fortsätter:

- Jag känner föreningen ganska väl efter femtio år. Styrelsearbete har jag ganska stor erfarenhet från. Det är skönt att kunna luta sig mot det i denna situation tycker jag.  

Publicerad 2020-04-28 kl 07:15
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto