Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Mikael Ahlerup klar som ny vd för Dalkurd – presenteras på onsdag

I november fick Mikael Ahlerup sparken som vd för AIK.
Nu är han tillbaka i allsvenskan.
- Han är klar som vd i Dalkurd, säger en källa med insyn i klubben till Fotbollskanalen.

Under måndagen hade Fotbolldirekt uppgifter om att Mikael Ahlerup kunde bli ny vd för allsvenska nykomlingen Dalkurd. Fotbollskanalen kan avslöja att AIK:s förre vd är klar som ny vd för Dalkurd AB och kommer att presenteras på en presskonferens under onsdagen i Uppsala.

Posten är ledig i Dalkurd då vd:n Cego Heskali lämnade jobbet i höstas efter bara ett år i klubben - och nu kliver Ahlerup in.

- Han är klar som vd för Dalkurd. Han har träffat klubbens investerare på plats i Dubai och kommit överens om att ta över och leda verksamheten. Det kommer att presenteras på en presskonferens i Uppsala under onsdagen, säger en person med insyn i klubben.

ANNONS

Mikael Ahlerup blev vd för AIK sommaren 2015 efter en lång karriär där han bland annat drev och utvecklade Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby och Orsa Grönklitt. När han i november 2017 fick sparken av AIK:s ordförande Per Bystedt, som redan i maj velat göra sig av med honom, så lämnade Ahlerup ett starkt ekonomiskt AIK som bland annat sålt Alexander Isak till Borussia Dortmund och skrivit ett nytt avtal med Nike och något dygn tidigare lämnat den bästa ekonomiska rapporten man haft.

- Det är med jätteblandade känslor som jag lämnar AIK Fotboll. Självklart kommer jag att sakna mina fantastiska kollegor oerhört och känner mig stolt över det som jag har åstadkommit och detta är en bra tidpunkt för att ta nästa steg, sa Mikael Ahlerup i ett pressmeddelande där det uppgavs att han skulle stå AIK till förfogande i ett halvår, men med tanke på att han tar ett nytt jobb så lär klubben spara in en stor del av hans avgångsvederlag.

ANNONS

Nu tar Ahlerup över en allsvensk nykomling som i november bestämde sig för att lämna Borlänge och flytta till Uppsala. Matcherna ska under 2018 spelas i Gävle, men tanken är att man på sikt även ska spela sina matcher i Uppsala. Man har flyttat sin elitverksamhet till Uppsala och bytt tränare med sikte på att etablera sig i allsvenskan. Skälet till flytten var att man upplevde att Borlänge kommun inte satsade på Dalkurd.

- Självklart gör det ont, men man måste vara realistisk och arbeta på sättet som fungerar. Vi har kommit till den uppfattningen att vi här i Borlänge inte kan utvecklas, vi kommer att rasa ner. Vi har som mål att gå uppåt, sa ordföranden Ramazan Kizil till Dalarnas Tidningar efter beslutet i slutet på november.

Dalkurd grundades i Borlänge 2004 för att erbjuda sysselsättning åt unga, men satsningen på fotboll gav även resultat på planen när man började med ett lag i botten av seriepyramiden. Under de första åren vann man serie på serie och man hade nått division 1 2010 där utvecklingen avstannad. Under 2015 gick man upp i superettan och två år senare nådde man allsvenskan. Man har blivit som ett landslag för kurderna.

ANNONS

Dalkurd AB som driver elitverksamheten i Dalkurd FF ägs till 49 procent av miljardärerna Kawa och Sarkat Junad som är kurdiska affärsmän som är involverade i både telekom och resorts. De köpte in sig i klubben i början av 2016 och talade då om att få se Dalkurd i Champions League inom tre till fem år. Utan dem hade klubben haft svårt att fungera. I senaste årsredovisningen framgår att duon täckte upp en förlust på nästan tio miljoner kronor med ett aktieägartillskott.

Fotbollskanalen har sökt Mikael Ahlerup för en kommentar men inte nått honom, och man har även sökt Dalkurds ordförande Ramazan Kizil som svarade ”Inga kommentarer” till Fotbolldirekt apropå intresset att anställa Mikael Ahlerup.

Publicerad 2018-01-30 kl 18:01
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto