POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Ministerns svar – ska träffa polisen: ”Ska lyssna på hur de ser på vägen framåt”

Foto: Bildbyrån

Sef och SFSU vill se en nationell samordnare för att återupprätta samverkan mellan fotbollens aktörer.
Den förfrågan har ställts till inrikesministern Mikael Damberg.
”Mitt nästa steg är att träffa polisen för att ta del av deras utvärderingar” säger Damberg i ett uttalande, via sin pressekreterare Per Strängberg, till Fotbollskanalen.

Konflikten mellan polisen och supportergrupper har eskalerat under 2019. Polisen har använt sig av den så kallade ”villkorstrappan” för att stävja brott och har mötts med protester på flera arenor.

Under fredagen gick Sef och SFSU ut i ett gemensamt uttalande i frågan.

"Tyvärr har de senaste årens framsteg och årets fotbollssäsongs fantastiska tifon, dramatiska topp- och bottenstrider och höga publiksiffror delvis överskuggats av Polismyndighetens nya egna strategi avseende tillämpning av den så kallade villkorstrappan. Detta är en fråga som tagit mycket energi under året och ännu inte nått någon lösning. Under säsongens senare hälft har dialogen mellan fotbollen och polismyndigheten visserligen återupptagits, vilket är mycket positivt, men vi ser fortsatt frågan som olöst med två parter med tydligt olika uppfattningar och låsta positioner om hur man skall arbeta med frågorna", skriver parterna.

Sef och SFSU föreslår nu att regeringen ska tillsätta en oberoende nationell samordnare som "med sakkunskap och integritet leda processen för återupprättande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndigheterna i syfte att nå den gemensamma målsättningen om trygga, säkra och välkomnande evenemang för alla."

De skrev även i det gemensamma uttalandet att de har meddelat förhoppningen om en nationell samordnare till inrikesministern Mikael Damberg samt att parterna följer regeringens arbete i frågan.

Fotbollskanalen kunde under fredagen också berätta att Damberg har träffat AIK:s klubbdirektör Jens T Andersson, som även han har uttrycker en önskan om en nationell samordnare i frågan.

- Nu är det ett helt låst läge mellan parterna och det behövs någon som kan röra sig fritt mellan polisen, klubbarna och supportar. Regeringen bör tillsätta en nationell samordnare för att göra det möjligt att lösa det här. Vi kommer inte att lösa det här på egen hand, sa Andersson till Fotbollskanalen.

I en kommentar till Fotbollskanalen kommenterar Mikael Damberg, via sin pressansvarige Pär Strängberg, önskan från Sef och SFSU att tillsätta en nationella samordnare.

”Jag har idag tagit emot en förfrågan från SEF och SFSU om att tillsätta en nationell samordnare för samverkan mellan fotbollens aktörer och Polismyndigheten med syfte att skapa trygga och välkomnande arrangemang. Jag har länge understrukit vikten av dialog mellan klubbarna, förbunden och polisen kring den situation som uppstått. Mitt nästa steg är att träffa polisen för att ta del av deras utvärderingar av sitt arbete under den nyss avslutade säsongen i fotbollsallsvenskan, och lyssna på hur de ser på vägen framåt.” säger ministern i kommentaren.

Publicerad 2019-11-08 kl 17:06
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå