Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mjällby förklarar Löfquist-avskedet - bett om ursäkt: "Ett misslyckande"

Allsvenskan

David Löfquist trodde på ett nytt avtal, men sedan blev det inte så. 
Nu har Mjällby AIF bett om ursäkt till sin klubbikon - som lämnar laget. 
"Att vi hamnar i en situation där David uppfattat situationen som han gör är därför självklart ett misslyckande i ett par delar", skriver klubbchefen Jacob Lennartsson till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Efter många om och men gav Mjällby AIF i torsdags kväll besked om att klubbikonen och lagkaptenen David Löfquist, 37, inte får ett nytt kontrakt. Löfquist ville förlänga, men i slutändan blir det alltså inte en fortsättning med Blekinge-laget i allsvenskan 2024. 

Löfquist berättade i går kväll, för Fotbollskanalen, att han efter det definitiva beskedet blev "oerhört ledsen, arg, besviken och förbannad", då han menar att beslutet kom plötsligt. 37-åringen sa att han och sportchefen Hasse Larsson diskuterat den senaste månaden, och att Larsson först sade sig vilja förlänga, och att det även såg ut att bli så. 

Annons

- Man trodde att det skulle lösa sig och sedan gjorde det inte det. Jag vet inte exakt hur det har gått till. Jag har inte haft någon dialog med tränarteamet, så jag vet inte var de har stått i frågan och hur de har sett på 2024. Det har varit ovisst, men jag hade ändå en tro och förhoppning om ett år till efter dialogen med Hasse, sa han till Fotbollskanalen. 

Nu svarar Mjällby, genom klubbchefen Jacob Lennartsson, om beslutet att inte förlänga Löfquists kontrakt. 

"När det skall formas en trupp inför en fotbollssäsong så inkluderas väldigt många delar med huvudsyfte att göra det som man anser är det bästa för föreningens framtid. Det är bland annat truppstorlek, antal lediga platser för akademispelare, antal spelare per position, successionsordning i ålder, spelartyper, gruppens sammansättning på och utanför planen, spelarens status och dess betydelse, ekonomi och truppvärde utifrån att kunna sälja spelare", skriver Lennartsson och fortsätter:

Annons

"När utvärdering görs genom samtliga ovan parametrar så landade beslutet i att inte erbjuda en förlängning av Davids avtal". 

Vilka var delaktiga i beslutet, även ledarstaben med Anders Torstensson?
"Självklart inkluderas även ledarstabens åsikter i hur vi skall forma en spelartrupp. Men det är fler i den processen. Däribland jag som klubbchef och helhetsansvarig för verksamhet samt Hasse Larsson som är huvudsaklig ansvarig för spelartruppen".

Löfquist säger att Hasse Larsson först var tydlig med att han ville att det skulle bli en fortsättning, och att de hade ett möte för någon vecka sedan, där det såg ut som allt skulle lösa sig. Externa finansiärer skulle kliva in med pengar för att inte belasta spelarbudgeten, så han kunde fortsätta. Pengarna var, enligt Löfquist, på plats men sedan blev det ändå inte en förlängning. Vad är Mjällbys bild av det?

Annons
"När Mjällby AIF hade ett slutgiltigt och definitivt besked att ge David så fick han det bara ett par timmar efteråt, det kan jag garantera. Om det har förts diskussioner innan dess där det uppfattats annorlunda så är det olyckligt och väldigt beklagligt. Det har jag full förståelse för skapar irritation, både från supportrar och David men föreningens intention har absolut inte varit att ge några falska förhoppningar". 

Löfquist menar också att det i slutändan inte handlar om pengar, då han inte har haft någon "monsterlön" i Mjällby. Vad tänker Mjällby om det?
"Att det absolut inte var ett beslut som enkom grundandes i ekonomi. Det fanns externa finansiärer som var villiga att gå in och stötta. Det var inte ekonomin som var det avgörande att vi inte förlängde med David, men det är felaktigt att säga att det varit gratis att skriva ett kontrakt med honom". 

Annons

Mot bakgrund av att Löfquist är en av klubbens största, ville förlänga och uppfattar att beslutet kom plötsligt. Hur tycker Mjällby att processen skötts kring Löfquists utgående kontrakt?
"Vår ambition har varit att sköta kontakten med David på ett respektfullt och professionellt sätt. Att vi hamnar i en situation där David uppfattat situationen som han gör är därför självklart ett misslyckande i ett par delar. Något som vi bett om ursäkt för till David, och där vi såklart kommer se över processen för att undvika liknande situationer i framtiden". 

Varför var det inte möjligt att ge Löfquist beskedet inför sista hemmamatchen, så han kunde tackas av i närtid av supportrar för sina prestationer i föreningen?
"Av den enkla anledningen att vi inte hade ett färdigt besked att ge, vilket vi även kommunicerade till David innan säsongsslut". 

Annons

Lennartsson är samtidigt tydlig med att klubben är mån om att hantera sina ikoner väl.

"Efter gårdagen, där den kritiken kommit från vissa håll har man såklart funderat. Vi gör garanterat saker vi kunde gjort bättre. Men samtidigt erbjöd vi ett treårskontrakt till David som 34-åring, ett femårskontrakt till Jesper Gustavsson som 29-åring och tidigare fantastiska spelare som Mattias Asper, Daniel Nilsson, William Leandersson och Marcus Ekenberg har inom hygglig närtid spelat i föreningen till benen inte burit dem längre. Vi har några fantastiska nyckelpersoner i föreningen, där David är en av dem, och vi vill självklart behandla dem väl". 

Hur ser Mjällby på kritiken som riktas mot klubben, och är det supportrar som ringt alternativt hört av sig direkt till er efter gårdagens beslut?
"Att vi vill göra saker på och utanför planen som alltid gör våra supportrar glada och stolta. Deras outtröttliga engagemang och stöttning är en av de största anledningarna att vi är där vi är idag. Det är ledsamt när supportrarna tycker vi gör fel, men de har all rätt att fortsätta uttrycka sina åsikter", skriver han och fortsätter:

Annons

"Men jag vill att de någonstans ändå har tillit att det fattas beslut från personer i föreningen som dels har alla vinklar i ett beslut och att det görs utifrån en tro att det är det bästa för Mjällby AIF". 

Löfquist nämnde även i går att han kommer att ha ett möte med Mjällby i nästa vecka om vad det kan finnas för öppningar för honom i klubben, samtidigt som han i grunden helst vill fortsätta spela fotboll.

Lennartsson är i sin tur öppen för en roll för Löfquist i klubben.

"David är en av de största och bästa fotbollsspelarna vi haft i föreningen, men även en person som är älskad av alla, min son grät när han fick reda på att han skulle sluta i Mjällby. Det är en självklarhet att vi skall sätta oss med David och se vilka möjligheter vi har att hitta en annan roll till honom. Sedan vilken roll det blir, eller när det blir, det får vi se", skriver han. 

Annons

Hur kommer Löfquist att tackas av nästa år?
"Vi behöver avvakta och se hur Davids 2024 kommer se ut. Men i den bästa av världar utifrån ett perspektiv att ge han en värdig avtackning är det klart den allsvenska premiären på Strandvallen 2024 kommer vara en riktigt bra möjlighet. Vi vill självklart att David skall få gå ut på ett fullsatt Strandvallen, med sin familj, och få all den kärlek och uppskattning han gjort sig förtjänt utav". 

Löfquist blev i år noterad för fyra mål och tre assist på 26 matcher, 13 starter och 13 inhopp, i allsvenskan. Mjällby slutade på tionde plats i serien.

37-åringen återvände till Mjällby under 2017, och har även en bakgrund med spel i QD Red Lions, Parma, Odense BK, Malmö FF och Gubbio.

Publicerad 2023-12-01 kl 13:47

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto