Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Norling om 2017 och läget inför 2018: ”Jag har kommit till insikter”

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

SOLNA. Rikard Norling menar att AIK står starkt inför 2018.
Under 2017 har han kommit till flera viktiga insikter.
- Jag har haft många aha-upplevelser, säger han till Fotbollskanalen.

AIK slutar tvåa i allsvenskan 2017. Det står klart efter måndagens 2-1-seger hemma mot IFK Göteborg.

- Det är bra. Det är starkt gjort, säger tränaren Rikard Norling om tabellplaceringen.

Han fortsätter vidare genom att prata om hur 2017 varit.

- Under våren var det en stålkonstruktion som var grunden för att vi samlade poäng. Det byggde inte på den här framåtlutade offensiva grunden, utan mer att om vi ser till att stänga till och samtidigt göra ett mål så räcker det rätt långt. Under hösten fick vi in några fina spelare och Henok (Goitom) blommade ut till något alldeles jätteviktigt för laget. Han står för en stor del av den synergi i båda riktningar som vi har skapat. Tillsammans med andra kloka spelare har det växt. Vi har väldigt många intelligenta spelare där ute i Johan (Blomberg) ”Ishi” (Stefan Ishizaki), Henok, (Chinedu) Obasi och ”Koffe” (Kristoffer Olsson). Sen har vi rutinerade spelare där bak och bra vingar. Men Henok har blivit en pulserande värmepunkt.

Norling vill gärna behålla mittfältaren Johan Blomberg och anfallaren Chinedu Obasi till nästa säsong. Duon sitter på utgående avtal.

- Björn (Wesström, sportchef) jobbar stenhårt varje dag för att försöka sy ihop det. Värvningen av (Enoch Kofi) Adu kan säkert inspirera till en namnteckning där, det tror jag.

Var står ni inför nästa säsong?
- Vi har ett bra fundament. Jobbar vi riktigt hårt under försäsongen så tror jag att vi har ett bra läge. Det är ganska mycket i spelet som är förhållandevis slagkraftigt.

Rikard Norling tränade AIK under ungefär halva säsongen 2016. Nu har han fått ett år till på sig i sin roll.

- Jag har kommit till insikter. Jag blir äldre och gråare, och jag måste hänga med de unga i svängarna. Det är väl den stora insikten. Jag har en jävla massa duktiga unga killar i staben, vilket jag tror är oerhört viktigt. Det finns bra många aha-upplevelser som jag haft i år, som jag kommer ta med mig. 

Vad tänker du på då?
- Bland annat på hur mycket kraft som finns i att träffa rätt i synergier med de som spelar tillsammans, och låta de spelarna spela sen när de träffat rätt. Att inte ändra för mycket. Just kontinuiteten är viktig och att också låta spelarna ta grepp om spelidén och utveckla den. Förut har jag ju stått med joystick vid sidan av och trott att jag måste styra eller ha svar till spelarna i princip varenda situation.

Norling menar att det är viktigt för AIK att man återigen såg till att man är bäst i stan, att man nu håller undan för Djurgården i tabellen.

- Det är klart. Frågar du en AIK:are så är det klart att den personen säger att det är jätteviktigt. Punkt.

Publicerad 2017-10-31 kl 07:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons