Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Officiellt: Alexander Isak klar för Borussia Dortmund

Allsvenskan

AIK:s Alexander Isak, 17, är klar för Borussia Dortmund.
Båda klubbarna har nu presenterat övergången.
- Det senaste året har varit obeskrivligt, säger Isak till AIK:s hemsida.

5:16
Nästa

Avbryt
Försök igen

Under 2016 slog Alexander Isak igenom i AIK med dunder och brak. Han blev klubbens yngste målskytt i en tävlingsmatch någonsin mot Tenhult i svenska cupen under våren och därefter fortsatte han att ta steg för steg. Isak landade på tio allsvenska mål och blev uttagen till landslagets januariturné i Abu Dhabi, där han sedan blev landslagets yngste målskytt genom alla tider när han målade mot Slovakien.

Hela hösten har det spekulerats i 17-åringens framtid och storklubb på storklubb har nämnts kring anfallaren. Men den senaste tiden har mycket av skriverierna handlat om Real Madrid och förra helgen gick spanska tidningen Marca ut med att Isak kommer att skriva på ett kontrakt med storklubben. Men i helgen kom en tvärvändning, och anfallaren uppgavs istället vara på väg till Borussia Dortmund.

ANNONS

Och nu har den tyska storklubben bekräftat övergången på sin officiella hemsida. Isak har skrivit på ett långtidskontrakt. Enligt tyska uppgifter till sommaren 2022.

- Det senaste året har varit obeskrivligt. Jag vill tacka AIK och fansen för alla år i klubben och jag hoppas att våra vägar möts igen i framtiden, säger Isak till klubbens hemsida.

I Dortmund jublar man över att ha knutit åt sig den svenske talangen.

- Alexander Isak är en enormt talangfull anfallare som många av Europas toppklubbar ville signa. Vi är överlyckliga över att han valde Borussia Dortmund. Både BVB och spelaren är övertygad om att hans övergång har stor potential, säger Dortmunds sportchef Michael Zorc till klubbens hemsida.

Isak lämnar AIK direkt och lånas alltså inte tillbaka till klubben under våren, vilket var aktuellt när det gällde Real Madrid eftersom den spanska storklubben har ett transferförbud fram till sommaren.

ANNONS

- Att som klubb få vara en del av en transfer av det här slaget är naturligtvis något vi alla inom AIK Fotboll känner en stor stolthet och glädje över. Stolthet då det har riktat hela det internationella strålkastarljuset på AIK och svensk fotboll under lång tid och det är bra för AIK och svensk fotboll att synas i de här sammanhangen. Glädje för att det är väldigt många inom klubben som har en del i detta på så många olika sätt givet Alexanders långa tid i AIK, vi brukar säga att ”tillsammans är vi AIK” och det passar verkligen bra idag, säger AIK Fotbolls VD Mikael Ahlerup till klubbens hemsida.

- Att sälja en egenproducerad spelare till Borussia Dortmund, som under en längre tid rankats bland de tio bästa klubbarna i Europa, är inget annat än ett enormt erkännande för AIK Fotboll. Jag tror och hoppas att nuvarande och före detta AIK-tränare, ledare och spelare som tillsammans med Alexander utvecklat honom till den bäste unga spelare som svensk fotboll fått fram på ett stort antal år, idag med all rätt känner en enorm stolthet, säger sportchefen Björn Wesström.

ANNONS

AIK poängterar på sin hemsida att Fifa behöver ge sitt godkännande för att affären formellt ska gå igenom.

"För att transfern ska gå igenom behöver Fifa ge sitt godkännande då Alexander Isak är under 18 år, detta enligt artikel 19 “Protection of minors” i Fifas “Regulations on the Status and Transfer of Players”, skriver de.

Under 2016 vann Isak priset som årets nykomling i allsvenskan på C Mores gala "Allsvenskans stora pris".

Enligt Kicker betalar Dortmund nio miljoner euro till AIK, omkring 85 miljoner svenska kronor. Den summan skulle göra anfallaren till allsvenskans största försäljning någonsin. Nuvarande ettan på den listan är Zlatan Ibrahimovic, som 2001 såldes från Malmö FF till Ajax för 82,6 miljoner kronor.

Se en sammanfattning av Isaks galna år i spelaren ovan.

Nyligen gästade Alexander Isak Fotbollskanalens podcast Lundh. Lyssna på det avsnittet i spelaren nedan.

Publicerad 2017-01-23 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto