TV: Här är Alexander Isaks galna år - steg för steg

Alexander Isak, 17, är klar för en av världens största klubbar.
Här tittar Fotbollskanalen tillbaka på året som förvandlat honom från junior i AIK till Borussia Dortmund-spelare.

31 oktober 2015: Isak sitter på bänken i den allsvenska avslutningsmatchen mot Örebro SK på Behrn Arena. Vid ett inhopp blir den dåvarande 16-åringen AIK:s yngste spelare genom tiderna att få speltid i en tävlingsmatch, men anfallaren blir kvar på bänken under hela matchen.

22 november 2015: Isak gör mål från halva plan direkt efter avspark när AIK:s U17-lag slår Huddinge IF med 10-1 i en Ligacup-match.

23 januari 2016: Isak gör debut i AIK:s A-lag, när han byts in mot Anton Salétros i den 63:e minuten i träningsmatchen mot Vasalunds IF på Skytteholms IP i Solna.

25 januari 2016: AIK åker till Dubai på träningsläger. Alexander Isak är utanför truppen och reser inte med.

28 februari 2016: I Elmiahallen i Jönköping presenterar sig Isak på allvar för Fotbolls-Sverige. Han hoppar in i svenska cupen-matchen mot Tenhults IF i den 76:e minuten och tio minuter senare gör han mål och blir då AIK:s yngste målskytt någonsin i en tävlingsmatch (16 år, 5 månader och 7 dagar gammal). Isak stöter in matchens sista mål i det bortre hörnet, när AIK vinner med 6-0.

26 mars 2016: Isak blir ende målskytt i AIK:s seger över finska Inter Åbo på Skytteholms IP, i genrepet inför allsvenskan. Efteråt hyllas han stort av AIK:s dåvarande tränare Andreas Alm, som i C More säger att Isak är "högaktuell för att starta i premiären" mot Gif Sundsvall.

7 april 2016: Efter att inte ha fått en plats i truppen till premiären mot Gif Sundsvall får Isak starta borta mot Östersunds FK i allsvenskans andra omgång. Han tackar för förtroendet genom att göra sitt första allsvenska mål någonsin, i den 50:e minuten. Anfallaren dunkar in en volley i bortre hörnet och efter matchen hyllas han återigen av Andreas Alm. "Han har ett ytterst internationellt sätt att spela", säger tränaren i C More. Själv beskriver sig Isak i en intervju med C More som: "En ödmjuk och skön kille".

25 april 2016: Isak följer upp målet mot Östersund med att göra sitt första mål någonsin på AIK:s hemmaarena Friends Arena, i 2-1-segern över IF Elfsborg. Uppståndelsen kring talangen växer.

23 maj 2016: Efter en period utanför matchtruppen, med bland annat sjukdoms- och skadeproblem, hittar Isak målet igen. Anfallaren blir ende målskytt när AIK tar en viktig bortaseger mot Gefle IF, under ledning av nye tränaren Rikard Norling.

21 september 2016: Isak firar sin 17-årsdag genom att göra två mål i 3-0-segern över Djurgårdens IF på Tele2 Arena. Anfallaren blir stor derbykung och hyllas av AIK:s supportrar med en födelsedagssång efter slutsignalen. Lagkamraten och förre Schalke-anfallaren Chinedu Obasi säger i en intervju med Fotbollskanalen efter matchen att: "Isak kan bli Sveriges näste Zlatan Ibrahimovic".

27 september 2016: Isak börjar på allvar uppmärksammas i internationell media. Jämförelserna med Zlatan Ibrahimovic låter inte dröja på sig i England, Spanien och Tyskland, berättar Frederic Pavlidis i Fotbollskanalen Headlines.

30 september 2016: Isak tas för första gången ut i U21-landslaget, i truppen till EM-kvalmatcherna mot Estland och Kroatien efter återbud från dåvarande Helsingborg-anfallaren Jordan Larsson.

2 oktober 2016: Isak gör två mål i AIK:s 6-0-seger över toppkonkurrenten IFK Norrköping hemma på Friends Arena och hyllas i pausen av Olof Lundh i C More. Lundh tippar då att Isak kommer att säljas från AIK för mer än 82,6 miljoner och därmed bli allsvenskans största försäljning någonsin. "Jag tror att vi tittar på en spelare som kan slå, och troligen slår, Zlatans rekord", säger Lundh varpå AIK:s sportchef Björn Wesström svarar: "Det är ganska logiskt att man spekulerar kring rekord".

3 oktober 2016: Sveriges förbundskapten Janne Andersson berättar på en presskonferens att han övervägt att ta med Alexander Isak i A-landslaget. "Jag skulle ljuga om jag sa att han inte fladdrat förbi i mina tankar", säger Andersson.

6 oktober 2016: Isak gör debut i U21-landslaget. I EM-kvalmatchen mot Estland i Pärnu hoppar AIK-spelaren in i den 78:e minuten när han byter av AZ Alkmaars Muamer Tankovic.

16 oktober 2016: Isak utses till månadens bästa spelare i allsvenskan för september. "Skitkul att få en sådan här utmärkelse", säger han till allsvenskan.se.

17 november 2016: Isak tar emot priset som årets nykomling i allsvenskan på C Mores gala "Allsvenskans stora pris", dessutom vinner han utmärkelsen "Fansens favorit". Till Fotbollskanalen säger han: "Jag är oerhört stolt och glad, men jag är inte jättechockad".

7 december 2016: Isak tas ut i förbundskapten Janne Anderssons landslagstrupp till januariturnén i Abu Dhabi. "Det var ett givet val för mig", kommenterar Andersson beslutet.

8 januari 2017: Isak byts in i den 62:a minuten i träningslandskampen mot Elfenbenskusten i Abu Dhabi, och blir därmed svenska herrlandslagets yngste spelare på 106 år och den näst yngste landslagsspelaren någonsin. "Skitstort, jag är stolt över att få representera Sverige", säger han till TV12 efter matchen.

12 januari 2017: Isak gör mål i startdebuten i landslaget, mot Slovakien. I den 19:e minuten vänder han runt i straffområdet och trycker in 1-0. Det gör honom till Sveriges herrlandslags yngste målskytt genom tiderna, 17 år och 114 dagar gammal. Han slår Erik Dahlströms rekord från 1912. "Jag njuter", säger Isak till TV12 efter matchen.

14 januari 2017: Den spanska Madrid-tidningen Marca dundrar ut uppgifterna att Isak kommer att gå till Real Madrid. Marca hävdar att ett femårskontrakt signeras inom kort. Senare publicerar Aftonbladet uppgifter om att Real ska betala 95 miljoner kronor till AIK för 17-åringen, vilket skulle göra talangen till allsvenskans största försäljning någonsin.

23 januari 2017: Alexander Isak presenteras av Borussia Dortmund efter några dagar av enorma skriverier om dels Dortmund, men också om Real Madrid.

Se en sammanfattning av Isaks galna år i spelaren ovan.

Alexander Isak gästade nyligen Fotbollskanalens podcast Lundh. Lyssna på avsnittet i spelaren nedan.

Publicerad 2017-01-23 kl 12:02